Reizen met de mobilhome: Duitsland en zijn wonderen

voyage camping car allemagne itineraire 1140x400

Duitsland is een uitstekende land om met de camper rond te reizen. Mysterieus, grandioos en fascinerend, dit Germaanse land is een ware goudmijn voor camperreizen. Niet alleen de hoofdstad Berlijn is een bezoek waard, maar het hele land, met zijn landschappen van meren en bergen, prachtige dorpen en sprookjesachtige kastelen. Van Beieren tot het Zwarte Woud en de fascinerende steden Hamburg en München, deze camperreis zal je de vele facetten laten zien. Bovendien vindt je overal kampeerterreinen en aangelegde zones midden in de natuur. 

Duitsland met de camper: start in München

mobilhome_reizen_munich_duitsland

Als je besloten hebt om in de lente te vertrekken, wanneer de dagen warmer worden en de bloemperken gekleurd zijn met bloemen, is München het ideale vertrekpunt om een mobilhome te huren in Duitsland.

Geniet van de stad tijdens een fietstocht en ga niet weg zonder een pint te bestellen! München is een must voor alle bierliefhebbers met het beroemde Oktoberfest dat elk jaar duizenden bezoekers uit de hele wereld trekt. Dit feestelijke evenement kan een onvergetelijk onderdeel worden van je camperreis in Duitsland, als je eind september vertrekt. 

Wat het seizoen ook is, München is een prachtige stad. Het hart van de stad bevindt zich op de Marienplatz, de plaats van vele populaire bijeenkomsten zoals een prachtige kerstmarkt. Op dit plein zie je de meest symbolische monumenten van de stad, zoals het Oude en het Nieuwe Stadhuis, de Zuil van de Maagd Maria of de Sint-Pieterskerk. 

Beieren met de camper

Camperroute in Duitsland: Berchtesgaden

reisroute_mobilhome_duitsland

Liefhebbers van berglandschappen raden we aan om een omweg naar het zuiden te maken. Berchtesgaden, de naam van het nationale park en een gemeente in de Beierse Alpen, staat bekend als een topbestemming om te skiën, maar ook om zijn thermale wateren. Het dorp, geheel omgeven door de bergen, heeft een zeer oud historisch centrum met charmant versierde huizen.

Nog verder naar het zuiden mag je het natuurpark van de regio met zijn prachtige bucolische landschappen en het Königssee meer niet missen.

Zet je camperreis in Duitsland voort via een schilderachtige route vanuit Berchtesgaden. De Duitse Alpenroute, die als een van de mooiste bergwegen van Europa wordt beschouwd, is een echte must. 

Beieren en zijn sprookjesachtige sfeer

reisroute_beieren_mobilhome

Dit gedeelte van je camperreis door Duitsland bevat vele sprookjeskastelen. Het paleis Herrenchiemsee, gelegen op het eiland van de Chiemsee, heeft een adembenemend uitzicht op de Alpen, terwijl het paleis Linderhof, met zijn typische 18e-eeuwse Beierse rococostijl, een prachtig park heeft. 

Verder op de Duitse Alpenroute kom je aan bij kasteel Neuschwanstein. Het inspireerde Walt Disney om het kasteel van Doornroosje te bouwen. Gelegen op een rotsachtig voorgebergte in het hart van de natuur, lijkt het volledig uit de tijd. Wij raden je ten zeerste aan het te bezoeken onder begeleiding van een gids en op voorhand te reserveren. Niet ver weg is ook het kasteel van Füssen een bezoek waard, en als je een fietser of wandelaar bent zal ongetwijfeld genieten van de omgeving. 

rothenburg_romantische_route_mobilhome

Neuschwanstein is niet de enige opmerkelijke schat in de omgeving. De Romantische Route neemt je  mee op een ontdekkingsreis langs de kleine wonderen van het Duitse erfgoed tussen Beieren en Baden-Württemberg. Aanraders zijn de middeleeuwse dorpen Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl, kasteel Harburg, kerk Wies, burcht Marienberg en de prachtige (en uitstekende) wijngaarden eromheen. 

Het mysterieuze Zwarte Woud met de camper ontdekken

zwarte_woud_camperroute_mobilhome

Het Zwarte Woud is een van de meest populaire en fascinerende plaatsen van Duitsland. Het is gelegen in de zuidoostelijke regio tussen de Rijn en de Nagoldvallei, en het is perfect voor een camperreis in Duitsland van een paar dagen. Een van de beste manieren om het adembenemende landschap van deze streek te ontdekken is de Schwarzwald Hochstrasse route te nemen. Deze schilderachtige route strekt zich uit over 65 km tussen de prachtige kuuroorden Baden-Baden en Freudenstadt. Talrijke natuurgebieden, uitzichten en spannende cultuur wachten op je tijdens deze geweldige Duitse camperroute.

zwarte_woud_reisroute_camper

Natuurlijk hangt je reisprogramma af van de tijd van het jaar. In de winter is skiën, sneeuwschoenwandelen en witte landschappen aan de orde van de dag, terwijl op zomerdagen wandelpaden en weelderige groene natuur de dienst uitmaken. Golfliefhebbers kunnen hun passie beoefenen op een twintigtal verschillende banen in een prachtige natuurlijke omgeving. Op het Titisee-meer kan je watersporten beoefenen, zoals zeilen of waterfietsen, maar als je meer van ontspanning houdt zal je genieten van het thermale water in de streek. Er zijn veel thermale kuuroorden in de omgeving, het is niet gemakkelijk te kiezen! Ten slotte zal kasteel Hohenzollern geschiedenisliefhebbers bekoren en de typische molen van Hexenloch is ook een bezoek waard. 

Sasbachwalden en omgeving zijn een must op je reis. Dit typische stadje van de streek staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege zijn vakwerkhuizen. De ruïnes van kasteel Neu-Windeck, het meer van Mummel of de watervallen van Gaishöll zijn uitstekende excursies in de omgeving. 

Om je reis in Zuid-Duitsland af te ronden, mag je de culinaire specialiteiten niet missen. Probeer de gerookte ham uit het Zwarte Woud, het beroemde gebak met dezelfde naam, gerechten met warme sauzen en uitstekende wijnen. Als je geïnteresseerd bent in wijn, bezoek dan de kelders in de zomer of de herfst, want dan worden veel populaire wijnfeesten gehouden. Voor meer authenticiteit kan je ontdekken hoe koekoeksklokken worden gemaakt en luisteren naar de legenden van het Zwarte Woud!

Naar de grote Duitse steden met de camper

Een camperreis naar Keulen

keulen_reisroute_duitsland

De volgende bestemming van onze camperreis door Duitsland is Keulen: een oude maar bruisende stad! De twee torens van de kathedraal zijn zo hoog en imposant dat ze vanuit elke hoek van de stad te zien zijn. Fijnproevers kunnen stoppen bij het Chocolademuseum en kunstliefhebbers zullen eerder aangetrokken worden door het Ludwig Museum, dat een van de grootste collecties van Picasso heeft. 

Even weg uit de stad? Ga naar het vredige Königsforst-bos voor een wandeling midden in de natuur. Gezinnen met kinderen zullen genieten van een bezoek aan Phantasialand. Phantasialand, een van de populairste attractieparken in Europa, staat garant voor veel plezier! Het ligt op slechts 10 km van Keulen en is gemakkelijk met een camper te bereiken. 

Reis met je mobilhome verder naar het zuiden richting Frankfurt, een zeer moderne stad en een cultureel centrum van internationale allure. 

Op weg naar het zwavelrijke Hamburg

hamburg_met_mobilhome_route

Hamburg is een fascinerende stad met vele facetten: romantisch, modern, kunstzinnig,... Hoewel de stad zeer bekend is om zijn haven, ligt de stad eigenlijk meer dan 100 km van de zee. Tot de must-sees behoren de 82 meter hoge klokkentoren van de Michaeliskirche, de winkels van de Speicherstadt en de beroemde vismarkt op zondagochtend. Geraak verdwaald in de alternatieve wijken, en als je van feestelijke sferen houdt, zijn de Saint Pauli en de beroemde avenue Reeperbahn voor jou weggelegd. 

Vanuit deze stad zijn er verschillende uitstapjes om uit te kiezen. Ben je een liefhebber van mooie stenen, maak dan een wandeling in Lübeck, UNESCO-werelderfgoed met zijn rode bakstenen huizen met soms verrassende architectuur, of bezoek het kasteel van Schwerin. Het nationaal park Waddenzee in Hamburg is de perfecte plek om er even tussenuit te gaan en met een camper de weinig bekende landschappen van Duitsland te ontdekken. De zoute weiden en de wateren van de Noordzee herbergen een buitengewone biodiversiteit die zeker een bezoek waard zijn.

Berlijn ontdekken met de mobilhome

berijn_camper_bezoeken

We zijn verplicht onze route vanuit Duitsland met de camper af te maken via de hoofdstad, Berlijn. De talloze toeristische attracties van deze artistieke metropool bieden een ongekende kunst- en cultuurscène, maar ook een rijke geschiedenis.

Het symbool van de hoofdstad, de Brandenburger Tor, fungeert met zijn imposante zuilen als toegangspoort tot de stad. Bij een bezoek aan Berlijn vind je gedenkwaardige monumenten uit de Tweede Wereldoorlog, zoals het Holocaustmonument, de overblijfselen van de Berlijnse Muur die is omgetoverd tot een openlucht kunstgalerie, de East Side Gallery en de beroemde grensovergang Checkpoint Charlie. Vandaag de dag is de stad wereldberoemd om zijn rebelse en onconventionele geest. 

Dompel je onder in de Duitse cultuur op het Museumeiland, een project dat de Duitse kunsttraditie nieuw leven inblaast sinds de vernietiging van de belangrijkste musea van de stad in 1945. Verken de vijf musea en hun diverse collecties Griekse en Romeinse kunstvoorwerpen, Byzantijnse schilderijen en Etruskische archeologische voorwerpen. Ook een bezoek waard is de Reichtag met zijn koepel van glas en staal en de Alexanderplatz.

muggelsee_meer_berlijn_motorhome

Als het huren van een camper in Duitsland je naar Berlijn brengt, zou het jammer zijn om de omliggende omgeving niet te bezoeken. Vooral de meren in de regio zijn heerlijke plekken om naartoe te gaan wanneer de temperaturen in de hoofdstad stijgen. De Langer See is bijvoorbeeld ideaal voor watersport, maar de Müggelsee blijft het meest indrukwekkend. Door zijn omvang is het vinden van een rustig plekje om de middag door te brengen niet al te moeilijk, zelfs midden in de zomer. 

Hou er echter rekening mee dat de toegang tot de meeste stranden rond Berlijn niet gratis is. Als je geen geld wilt uitgeven aan zwemmen, is het Schlachtenmeer een goed alternatief. Het biedt geen faciliteiten, maar dit kleine stukje paradijs zou meer dan genoeg voor je moeten zijn. 

Twee steden zijn ook een bezoek waard: Dresden, een prominente historische stad, en Posdam, de voormalige residentie van de koninklijke familie met zijn kastelen en opmerkelijke gebouwen. 

Een minder bekende deelstaat: Mecklenburg-Voor-Pommeren

camperroute_duitsland

Een lange en ingewikkelde naam waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, en toch! Mecklenburg-Voor-Pommeren moet in je camperroute in Duitsland worden opgenomen omdat het de populairste kustregio van het land is en de dunst bevolkte. De Duitsers zijn er ondanks alles in geslaagd de schoonheid van de omringende natuur te behouden.

Als je een wandeling langs de kust maakt, zal je zien dat de sfeer van de Belle Epoque nog steeds mooi en aanwezig is. De charmante badplaatsen met hun witte zandstranden ademen authenticiteit. Op het eiland Rügen biedt het nationaal park Jasmund je een adembenemend uitzicht op de natuur. Bekijk de krijtrotsen en het immens Oerbeukenbos, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Tot slot, wat je idee van een perfecte vakantie ook is, deze regio heeft werkelijk alles te bieden. Een veelheid aan buitenactiviteiten en watersporten, een rijk erfgoed en geschiedenis, evenals een overvloed aan cultuur!

muritz_meer_camperroute_duitsland

Maak een paar stops in het binnenland. Een daarvan is het Müritz Nationaal park met meer dan 130 meren. Op de wandel- en fietspaden kan je vrij zeldzame vogels waarnemen, maar varen of kanoën zijn ook uitstekende manieren om de plaatselijke fauna te ontdekken terwijl je je amuseert. Voor een stedentrip kun je naar de hoofdstad van de provincie gaan, Schwerin, en de Lutherse kathedraal bewonderen of afslaan richting het kasteel Ludwigslust als je liever terug in de tijd reist. 

Duitsland met de camper: de beste nationale parken

We hebben al verschillende nationale parken besproken zoals het Zwarte Woud of het Berchtesgaden Park, maar Duitsland heeft nog veel meer andere nationale parken. Als de camper ideaal is voor een reis naar Duitsland, dan is dat vooral te danken aan de 16 nationale parken en 105 natuurparken die over het hele land verspreid liggen. Daarom hebben wij drie nationale parken uitgekozen die wij nog niet hebben genoemd, maar die zeker een bezoek waard zijn.

Nationaal Park Saksisch Zwitserland

bastei_brug_reisroute_duitsland

Dit nationale park, gelegen in de buurt van Dresden en op de grens met Tsjechië is een waar paradijs op aarde voor wandel- en klimliefhebbers. De landschappen en rotsformaties die je kan waarnemen lijken wel uit een andere wereld te komen. Veel van de paden zijn geschikt voor campers, maar als je echt van de mooiste uitzichten wilt genieten, zal je je wandelschoenen moeten aantrekken! De Malerweg wordt beschouwd als de mooiste wandelroute van Duitsland en het landschap van dit nationale park is gebruikt in vele films, zoals The Grand Budapest Hotel of Cloud Atlas. De beroemdste plek is de indrukwekkende Bastei-brug, die 200 jaar geleden in het hart van de berg werd gebouwd.

Het Harz Nationaal Park

harz_nationaal_park_duitsland_mobilhome

In het hart van het land ligt het nationaal park Harz, een bergmassief dat zich aan alle seizoenen aanpast: skiën en wandelen zijn de belangrijkste activiteiten. De wandeling van het Heksenpad brengt je naar de mijnen van de Rammelsberg en Golstar, terwijl je luistert naar middeleeuwse mythen en legenden. Voor een pittoreske ervaring raden wij je aan de stoomtrein te nemen naar de top van het massief, het hoogste station van Duitsland.

Het nationaal park van Hunsrück

hunsruck_nationaal_park_reisroute

Als je een camperreis door Duitsland plant, voeg dan het nationaal park van Hunsrück toe aan je planning. De wilde vegetatie en het middengebergte creëren een unieke sfeer. Groene valleien, moerassen, charmante meren en rode beukenbossen maken het tot een perfecte speelplaats voor sportieve en romantische wandelingen. De Duitse Edelsteenroute is een originele manier om deze minder bekende streek te ontdekken, maar je kan je aandacht ook richten op het observeren van de plaatselijke fauna. Wilde katten, lynxen, zwarte ooievaars en een groot aantal andere diersoorten leven in dit natuurpark. 


Met al deze ideeën kan je beginnen met het uitstippelen van je camperreis naar Duitsland! Het enige watje vervolgens hoeft te doen is een mobilhome of camperbus huren in Duitsland om in alle vrijheid het Duitse platteland te verkennen. Om tijdens je verblijf de beste service punten en parkeerplaatsen te vinden, kan je gebruik maken van apps en websites zoals Caramaps of Park4night.

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

calas norte ibiza
Favorieten

De beste baaien in het noorden van Ibiza om met een camper te bezoeken

Ibiza met een camper bezoeken Wanneer je naar een aards paradijs zoals een eiland in de Middellandse Zee reist, is er niets beter dan een camper te hebben waarmee je je kan verplaatsen, in kan slapen en eten tegelijkertijd. Daarom is het zo leuk om in een mobilhome of campervan rond te reizen op Ibiza.

copenhague 1
Citytrip

Een mobilhome reis naar Kopenhagen

Maak je klaar voor een campertrip naar Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, het land van de kleine zeemeermin. Kopenhagen is gebouwd op twee eilanden die gekruist worden door vele kanalen, het is ook van oorsprong een Viking vissersdorp en heeft zich ontwikkeld tot een kleurrijke metropool vol ongerepte waterwegen en prachtige Deense architectuur. 

camping car disneyland paris
Vrienden

Met de mobilhome naar Disneyland Parijs

Droom je er van om je kinderen eens mee naar het meest magische themapark van Europa te nemen? Waag je sprong! Huur een mobilhome en ga naar Disneyland Parijs met het gezin of vrienden. Verzeker jezelf op een sprookjesachtige reis met Mickey, Minnie en al hun vrienden. Ontdek alles wat je moet weten om je voor te bereiden op je camperreis naar Disneyland Parijs. Hoe geraak ik bij het park? Waar vind ik een parkeerplek voor mijn mobilhome? …