Scandinavië ontdekken: Denemarken met de camper

copenhague camping car

Ooit al eens gehoord van het woord Hygge? Het zet de toon voor je toekomstige reis naar Denemarken en omvat de typische Deense levenswijze. Hygge (uitgesproken als “huggeu”) staat synoniem voor welzijn en optimisme in het dagelijkse leven, en legt de nadruk op de eenvoudige dingen van het leven zoals bijvoorbeeld genieten van een picknick midden in de natuur. Welke betere manier om deze levensstijl te ontdekken dan eropuit gaan met de camper naar Denemarken? Lees verder en ontdek een route die je recht door het magnifieke Denemarken leidt, van het eiland Fionie naar het eiland Sjælland, via de fjorden en de kusten van het land, en dit allemaal in hygge-modus!

Eerste stop op de route: Tønder

Tonder camping car

Onze rondreis in Denemarken met de camper start in Tønder, een stadje dichtbij de grens van Duitsland. Hoewel de stad niet super groot is, is er een ruim aanbod van activiteiten beschikbaar. Liefhebbers van kunst en geschiedenis kunnen in het Kunstmuseet en het Hjemsted Oldtidspark museum meer te weten komen over de Scandinavische kunst en de ijzertijd. Aan de rand van Tønder ligt het Nationaal park Waddenzee, hier kan je indrukwekkende wilde dieren en duizenden trekvogels bewonderen.  

De volgende stop is Ribe: de hoofdstad van de Vikingen

Ribe camping car

Vervolgens kan je naar Ribe rijden, de oudste stad van Denemarken, waar er een camping vlakbij het stadscentrum te vinden is. We beginnen onze tour aan de kathedraal van Ribe, de oudste kathedraal van heel Denemarken. De inkom is helemaal gratis, rede te meer een kijkje te gaan nemen. Neem hierna zeker even de tijd om een aantal uur rond te wandelen in de pittoreske straatjes van Ribe om de prachtige architectuur van de stad te observeren. Verder in het historische deel van de stad mag je zeker niet vergeten een kijkje te nemen naar het huisje van rode bakstenen, het huis van Musicus H.A. en de Taarnborg. Als je ten slotte met de camper verder door Ribe reist, kan je in het vikingcentrum je helemaal laten onderdompelen in een levensecht traditioneel Viking dorp of genieten van het prachtige landschap van het eiland, Mandø. Dit indrukwekkende eiland is enkel toegankelijk via een pad bij eb: pas dus goed op dat je niet verrast wordt!

Verder is Esbjerg ook zeker niet te missen

Esbjerg Denemarken

Na een kort uurtje rijden, kom je aan bij Esbjerg, waar een camping ligt op 4 km van het stadscentrum en 400 m van het strand. Op de zeeduin, aan de westkant van de stad, zal je de vier imposante standbeelden van 9 meter tegenkomen, genaamd “Man meets the sea”. Aan de overkant kan je het “Fisheries and Maritime Museum” bezoeken, toegewijd aan de visserij, scheepvaart en zeeleven. Het is het grootste museum van de stad en biedt een prachtig openluchtspektakel van de meest zeldzame vissoorten en zeehonden van het Sealarium.

Hvide Sande in Denemarken

Hvide Sance Denemarken

Zet je mobilhomereis verder noordwaarts in de richting van Hvide Sande, een vissersdorpje op een landtong van Ringkøbing Fjord en de Noordzee. Visliefhebbers kunnen deelnemen aan de dagelijkse visveilingen en genieten van de verse vangst bij een plekje aan het strand naast je camper. Het adembenemende duinlandschap en huisjes met rieten daken is de moeite. Ga vervolgens naar Søndervig, waar je eindeloze fietstochten en wandelingen naast de stranden kan maken. 

Thorsminde als volgende camperstop

Thorsminde Denemarken

Wanneer je met de camper langs de Deense kust rijdt, kom je door Thorsminde, een klein stadje waar een kanaal dwars door loopt. Dit kanaal verbindt de Nissum Fjord met de zee. Hier kan je een marine museum bezoeken over de geschiedenis van een scheepswrak van twee Engelse schepen. 

Klitmøller, het Deense "Cold Hawaii”

klitmoller Denemarken

Ben je een surfliefhebber en klaar voor een onvergetelijke surftrip? Neem dan de route naar “Cold Hawaii” ofwel Klitmøller. Deze must-see surfsport zal zowel de meest ervaren als de beginnende surfers bekoren. Je zal waarschijnlijk wel je zwempak moeten inwisselen voor een wetsuit om de kou te trotseren. Rond het dorp kan je verschillende fietstochten maken. Fiets of rij door het Nationaal Park Thy op charmante fietspaden of het paardenpad.  Na deze avontuurlijke dag gaat er niets boven een goede nachtrust in je gehuurde mobilhome op camping Nystrup, dichtbij het stadscentrum. 

Rubjerg Knude en zijn zanderige vuurtoren

Rubjerg Denemarken

Maak op weg naar het noordelijkste puntje van Denemarken een pitstop in Rubjerg Knude en aanschouw de beroemde vuurtoren. Je kan helemaal naar de top van de vuurtoren klimmen voor een prachtig panoramazicht over de Noordzee. In de richting van onze volgende stop op onze Deense mobilhome roadtrip, is de Råbjerg Mile (Europa's grootste duin). Bonus: er is hier vlakbij een camping waar je kan  uitrusten na de woestijnklim 😊. 

Skagen, het uiterste puntje van Denemarken, bezoeken met de camper

Skagen Denemarken

Skagen is een oud vissersdorpje dat beroemd is geworden aan het eind van de 19e eeuw, toen een groep schilders zich hier vestigde. Je kan het charmante centrum bezoeken en naar het puntje van Grenen gaan, op slechts drie kilometer van Skagen. Deze plek is vrij toeristisch, omdat het niet alleen het noordelijkste punt van het land is, maar ook de plaats waar de Noordzee en de Oostzee samenkomen. 

Aalborg: de culturele hoofdstad van Noord-Jutland

Aalborg Denemarken

Deze keer rijden we met de camper naar het zuiden om ook het midden en het zuiden van Denemarken te ontdekken. De stad Aalborg is een kleine regionale hoofdstad in Noord-Jutland, de op twee na dichtstbevolkte stad van het land. Aalborg zit vol met spannende dingen om te doen. Onze hoogtepunten zijn: 

The Lighthouse; Een street food markt waar je kan genieten van lokale gerechten; Het prachtige House of Music voor muziekliefhebbers; Het Museum van Moderne Kunsten en de straatkunst in de hele stad; Het Vestre Fjordpark; Het Havenbad in de Limfjord; En de begraafplaats van Lindholm Høje Viking.

Århus, de groene stad

Arhus Denemarken

Wanneer je verder naar het zuiden rijdt, raden we zeker aan om te stoppen in Århus, waar vele culturele activiteiten op de agenda staan. Hier is een camping op 9 km van het stadscentrum, bereikbaar met de fiets of met de bus. Stap terug in de tijd in “Den Gamle By", een openluchtmuseum waar het leven in het verleden wordt nagespeeld. Vervolgens kan je de moderne kunstwereld aanschouwen in het kunstmuseum ARoS en genieten van een 360° panorama door veelkleurig glas. Århus is de op een na grootste stad van Denemarken maar heeft nog veel groen. Bewonder de schoonheid van de herten in het bospark Dyrehaven en adem de bloemengeur in van de botanische tuin Botanisk Have.

Kolding

Kolding camper

Zet je roadtrip door Denemarken met de camper voort met een bezoek aan de stad Kolding, waar je een bezoek kan brengen aan het Koninklijk Kasteel Koldinghus of het Trapholt Museum, met een tentoonstelling van Deense meubels. Bezoek vervolgens het stadscentrum en verlies jezelf in de Geografisk Have, een botanische tuin ingedeeld volgens haar geografische oorsprong. Je kan de nacht spenderen op een camping middenin de stad

Odense, een waar sprookje in Denemarken

Odense Denemarken

Bezoek het stadje Odense, de regionale hoofdstad van het eiland Funen. Het eiland Funen wordt door bruggen met Jutland en Sjælland verbonden. Er is een camping in de buurt van het stadscentrum dat het hele jaar door geopend is. Tijdens deze tussenstop kan je een deel van het leven van Hand Christian Andersen, de beroemde verhalenverteller die uit deze stad afkomstig was, herbeleven. Hier heb je de mogelijkheid om zijn ouderlijk huis te bezoeken en een museum dat aan zijn werken is gewijd. Neem de tijd om een wandeling te maken door de prachtige oude stad en bezoek de iconische Sint Knudkerk en het stadhuis op het mooie Flakhavenplein. Eindig ten slotte je dag bij de rivier, waar je van een rustige picknick kan genieten en lekker kan ontspannen. 

Roskilde

Roskilde Denemarken

Als voorlaatste stop in je camperreis door Denemarken moet je zeker de grote Storebælt-brug oversteken, die Funen met Seeland verbindt. Hier kan je de stad Roskilde ontdekken. Begin je wandeling door de stad met een bezoek aan de kathedraal, één van de mooiste religieuze gebouwen van de streek. Wat ook zeker niet te missen is, het Vikingeskibsmuseet, een museum over Vikingschepen en de oude middeleeuwse maritieme cultuur. In Roskilde vindt ook het jaarlijkse Roskilde festival plaats, wat zeker de moeite is. Het is één van de grootste festivals in Europa en een van de beste redenen om deze stad te bezoeken.

De hoofdstad van Denemarken: Kopenhagen

Kopenhagen Denemarken

Ten slotte zou je camperreis naar Denemarken niet compleet zijn zonder een bezoek aan de hoofdstad van dit prachtige land, Kopenhagen. Hier bevinden zich verschillende campings waar je kan overnachten met je mobilhome of campervan. Geniet van de schitterende omgeving terwijl je door de straten en parken wandelt of fietst, en ga schuilen in de musea of bars in de alternatieve wijken moest het beginnen regenen. Als je meer wilt weten over wat deze inspirerende stad nog allemaal te bieden heeft, raden we aan om het volgende artikel te lezen voor je volgende reis naar Kopenhagen.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een camper huren bij Yescapa en op reis vertrekken naar Denemarken in je huis op wielen. Geniet van je reis!

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

bretagne en camping car
Cultuur

Ontdek Bretagne met de mobilhome

Ontdek Bretagne met de camper en bezoek verschillende plaatsen langs de Bretonse kust van Saint-Malo tot Carnac. Kruip achter het stuur van je mobilhome of campervan en ga de weg op om de wonderen van deze Franse regio te ontdekken.

dubrovnik camping car
Cultuur

Met de mobilhome naar Kroatië: een onvergetelijke reis

Ben je nog opzoek naar de perfecte vakantie met een goede mix tussen cultuur, natuur en geschiedenis? Laat je dan meeslepen op een ongewone reis door Kroatië met de camper. Kroatië bestaat uit duizenden eilanden die het architecturaal erfgoed onthult. Tijdens je reis langs de Kroatische kust, zal je wonderlijk mooie panorama plaatjes tegenkomen in je mobilhome. Wacht dus niet langer en geniet van een camperreis naar Kroatië tussen charmante stadjes en kristalhelder water.

découvrir la normandie en camping car
Cultuur

Ontdek Normandië met een mobilhome

Normandië, niet zo ver van België, is een regio van ontspanning en geschiedenis die je verrassen met zijn landschappen, zijn groene omgevingen, zijn kliffen en zijn stranden zover het oog reikt...Met zijn rijke erfgoed biedt de streek vele culturele uitstapjes, en goed nieuws, de gastronomie hoort er ook bij: de crêpes, cider en vele kazen zijn de paradepaardjes van de streek.