Met de mobilhome naar Kroatië: een onvergetelijke reis

dubrovnik camping car

Ben je nog opzoek naar de perfecte vakantie met een goede mix tussen cultuur, natuur en geschiedenis? Laat je dan meeslepen op een ongewone reis door Kroatië met de camper. Kroatië bestaat uit duizenden eilanden die het architecturaal erfgoed onthult. Tijdens je reis langs de Kroatische kust, zal je wonderlijk mooie panorama plaatjes tegenkomen in je mobilhome. Wacht dus niet langer en geniet van een camperreis naar Kroatië tussen charmante stadjes en kristalhelder water.

Reis door Kroatië met de camper: Istrië en Kvarner

Istrië en zijn ontwikkeld binnenland

Kroatië Isterië

Istrië is gelegen op slechts een aantal kilometer van Italië. Kroatië wordt meestal binnengereden via Italië, sinds het land het makkelijkst bereikbaar is via Tiestre. Istrië is een streek omgeven door helder water van de Adriatische Zee. Dit schiereiland, dat wordt beschouwd als “de parel van de Adriatische Zee”, doet zijn bijnaam eer aan door zijn spectaculaire landschappen. Kustplaatsen zoals Rovinj zijn omringd door traditionele vissershavens die de geest van de Middellandse Zee weerspiegelen. De steden in het binnenland daarentegen zullen je betoveren met hun stijl en kleurrijke huizen.

Kroatië Kvarner

Dit kleine driehoekige schiereiland is rijk aan prachtige plekken om te bezoeken, zoals het Istrische platteland, dat je doet denken aan Toscane door zijn olijfbomen en dorpjes met heuveltoppen. Maar ook de stad Pula, de grootste gemeente van Istrië, is zeker een bezoekje waard als je van cliffjumpen houd. De stad Pula staat bekend om zijn Romeinse erfgoed, met een tiental monumenten uit die periode, zoals de tempel van Augustus. Onderweg naar de Labin neemt het naaldbos het landschap over langs de hele kust tot Brestova.

Kvarner, de hemelse zee

Kroatië Rab

Zet je reis verder oostwaarts naar Kvarner, waar je schommelt tussen badplaatsen en nationale parken. Deze baai wordt ingenomen door verschillende grote eilanden, zoals KrK, Cres, Pag, Losinj en Rab. Ontdek deze zonnige eilanden of bezoek Opatija met zijn groene parken en een lange promenade langs de zee.

Velika Kapela Kroatië

Zodra je in de bosrijke en bergachtige omgeving van Gorski kotar aankomt, verandert je mobilhomereis door Kroatië helemaal. Van adelaars naar wolven en beren, allemaal te vinden onder de schone lucht die je helemaal warm maakt om te gaan wandelen in de natuur. Een ander, minder bekend, bosgebied is Velika Kapela. Hier krijg je de speelsheid en de creatieve kracht van de natuur te zien in de vorm van ongelooflijke rotsformaties.

Met de mobilhome naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië

Zagreb Kroatië

Het Kroatische vasteland is een oase van absolute rust, met glooiende heuvels, eeuwenoude bossen, eindeloze wijngaarden en kronkelende rivieren. Het binnenland heeft een heel ander verhaal te vertellen, met vredige landschappen, natuurparken, warmwaterbronnen… Duik in het hart van de prehistorie, midden in de natuur, ver weg van de kust, en de toeristische drukte. Ga naar het vasteland van Kroatië en ontdek de hoofdstad van het land, Zagreb.

De Kroatische hoofdstad is jong en speels van geest, desondanks de bijna duizend jaar geschiedenis van de stad. Parkeer je camper en maak een uitgebreide wandeling door het culturele centrum van de stad. Door de vele bezienswaardigheden zoals het Nationaal Theater, het kunstpaviljoen, de Academie van Wetenschappen en Kunsten, talrijke musea en prachtige tuinen, zal je je zeker niet vervelen tijdens je camperreis door Kroatië.

Voor wie het lawaai van de stad wil ontvluchten en van zijn vakantie in rust wil genieten, is Maksimir Park de ideale plek. Op nog geen vijf minuten rijden van het stadscentrum vind je het park met vele mogelijkheden en activiteiten midden in de natuur.

Ontdek de mythen van Slavonië

Slavonië, ja je leest het goed (niet Slovenië), is een land van legendes, mythes en geheimen, die met trots van generatie tot generatie worden doorgegeven. Deze regio in het noordoosten van Kroatië wordt doorkruist door waterwegen en grenst met 3 rivieren: de Sava, de Drava en de Donau. De streek is niet toeristisch, maar is bewoond door gastvrije inwoners die je met een open hart graag ontvangen voor een praatje met een glas van één van hun vele kwaliteitswijnen.

Kopacki rit Kroatië

Het meest aantrekkelijke deel van Slavonië is ongetwijfeld het beroemde natuurpark Kopacki rit. Dit natuurpark ligt op de rechteroever van de Donau, juist op die plek waar de rivieren Darve en Save samenvloeien. Ontdek dit natuurlijke juweel van Kroatië en bewonder de meer dan 200 biologische soorten. Geniet van de schoonheid van zijn smaragdgroene wateren en weelderige groene bossen.

Hierna gaan we terug naar het stadsleven en bezoeken we de stad Osijek. Hier vind je interessane gebouwen, kastelen, musea, muren en paleizen terug. Een zeer levendige sfeer met een rivierpromenade en verlichte bruggen die indrukkend zijn bij het vallen van de avond. Iets verder naar het Zuiden in Slavonië ligt het oude fort Brod en het franciscaner klooster van Slavonski Brod, dat tot de grootste vestiging van Kroatië behoort.

De Lika regio

lika camper Kroatië

Lika is een mengeling van groene valleien en hoge bergen aan de ene kant en een populaire kuststrook aan de andere kant. Tijdens je verblijf in Kroatië bieden de regio’s Lika en Karlovac je het grootste aanbod aan nationale parken. Er zijn verschillende steden te bezoeken in Lika, denk maar aan Gospic, Otocac, Brinje, Perusic en Gracac. Elk van deze steden heeft een uniek landschap en zijn eigen geschiedenis.

Tijdens je rondreis met de camper in Kroatië is het haast geen optie om niet te stoppen bij de Plitvice Meren! Dit nationale park is al reden genoeg om een camperreis naar Kroatië te maken! Het is namelijk één van de mooiste natuurgebieden in Europa. We kunnen je verzekeren dat elke natuurliefhebber hier zijn eigen unieke ervaring beleefd. Je kan hier de bronnen van de Korana-rivier gaan bezichtigen en de dichte bossen van beuken en sparren bewonderen. Het park heeft verschillende grotten, beekjes, bloemenweiden en vele beschermde diersoorten.

Laatste stop: Dalmatië met de camper

Dalmatië is een toeristische regio die in vier delen is verdeeld (Zadar, Sibenik-knin, Split en Dubrovnik-Neretva). Deze streek strekt zich uit langs het centrale deel van de Adriatische kust, van het Noordelijke Velebit-massief tot de zuidelijkste grens van Kroatië, juist onder Dubrovnik. Tweehonderd kilometer en een paar veerboten zijn genoeg om van de zee naar de bergen te gaan, van keizer Diocletianus tot Napoleon I, met ongeëvenaarde landschappen en gastronomie. Bezoek hier paleizen en kloosters, ga zonnebaden op Brac, duiken op het eiland Vis, wandelen in Korcula of op Biokovo, de keuze is aan jou!

Noord-Dalmatië: tussen de zee en de bergen

Zadar Kroatië

Laat je in het hart van het land betoveren door ontelbare kathedralen en kerken die de culturele oorsprong van Kroatië weerspiegelen. Tijdens je verblijf in Kroatië kan je een stop maken in Zadar, één van de grootste steden van het land. De oude stad is omringd door stadsmuren en de zee is er helderblauw. Verder naar het Zuiden ligt de regio Sibenik en de Kornati-archipel, waar je omringd wordt door watervallen en schitterende meren die watersportliefhebbers zullen bekoren.

Zuid-Dalmatië:  tussen de zon en de eilanden

Dubrovnik Kroatië

De steden Split en Dubrovnik kunnen ook zeker niet ontbreken aan je reis naar Kroatië. Het zijn twee parels van de Adriatische Zee met uitzonderlijke landschappen en eeuwenoude geschiedenis. In het Noorden ligt Dubrovnik, een stad die zowel betoverend als kostbaar is. Liefhebbers van geschiedenis raden we een bezoek aan de “Dubrovnik toren” aan. Deze toren is beschermd door een 1940 meter lange stenen muur. Je vindt hier geplaveide straatjes en trappen die je naar balkons vol bloemen leiden. Als je naar het Zuiden rijdt met je camper, kan je het prachtige zeer bekende Split ontdekken. Split is de op één na grootste stad van Kroatië. Het is daarnaast een gekende filmlocatie van Game of Thrones. Je herkent misschien hier het fort van Klis en de stad Meereen?

fort klis mereen Split Kroatië Game-of-Thrones

Vergeet ook het dorp Trogir niet te bezoeken. Op 40 minuten rijden met de camper vind je boordevol indrukwekkende architectuur.

Ontdek de eilanden Brač et Hvar

Brac Kroatië

Het eiland Brač ligt het dicht bij Split en kan worden bereikt met de veerboot. Deze oversteek duurt ongeveer 50 minuten en vaart van 5u ’s ochtends tot middernacht. Maak een wandeling over het strand van Zlatni Rat, dat van vorm verandert naar gelang de stromingen. In het kleine dorp Bol kan je over de vele marktjes slenteren en souvenirs kopen die van witte Brač-steen zijn gemaakt. Hierover bestaat een interessante anekdote: deze witte steen is gebruikt bij de bouw van gebouwen, waaronder het Witte Huis in Washington. Als je sportief bent, kan je je helemaal uitleven tijdens het kitesurfen of kan je met vrienden een tour op de bananenboot maken. Als je durft natuurlijk! Kortom, je beleeft vast en zeker een fantastische tijd met vrienden of familie in het Zuiden van Kroatië.

hvar Kroatië

Als je overdag graag in de zon ligt en ervan geniet om tot de vroege uren te gaan feesten, wacht dan niet langer en ga naar Hvar. Dit eiland wordt beschouwd als het “Kroatische Saint-Tropez”. Het heeft zijn uitgaans reputatie te danken aan de loungebar, ‘Carpe Diem Beach’, waar je op een ligstoel kan genieten van heerlijke cocktails en het zwembad.

Kroatië met de camper: lokale specialiteiten

keuken Kroatië

Desondanks dat de Kroatische keuken niet super bekend is, is ze zeer smakelijk. De Kroatische cultuur heeft een sterke mediterrane invloed, evenals de Ottomaanse cultuur. In de zomer kan je genieten van een frisse octopussalade (“Salata od Hobotnice”) met aardappelen, uien, kappertjes en olijfolie. Als je na een lange dag net iets meer vulling nodig hebt, kan je de kaas Štrukli proberen. Deze kaas lijkt op een grote bol ravioli gevuld met verse kaas en room. Voor iets ongewoons op je bord, kan je kiezen voor een risotto met inktvisinkt (“tseurni rijote”). 🍴

De reis van Gilles: een bezoek aan Kroatië met Yescapa.com

“Onze reis voerde ons van Poitiers naar het eiland Solta, recht tegenover Split. Deze oase van rust is zeer gekend om zijn honing. We kwamen Kroatië binnen via Rijeka en namen daarna de snelweg naar Split. Op onze reis hebben we twee toeristische stops gemaakt.

Eerst in Zadar om de stad te bezoeken en het zeeorgel te bezichtigen. Dit orgel bevindt zich aan zee en wordt bezield door de stroming van de zee; de uitgestraalde geluiden variëren naar gelang van de intensiteit van de stromingen. (...) Daarna stopten we bij het KRKA Nationaal Park. Een prachtig park versierd met een stel watervallen. Dit moet je zeker zien!”

voyage de Gilles Kroatië

We danken Gilles voor zijn getuigenis, die, zoals vele gebruikers, Kroatië als hun vakantiebestemming koos.

Kroatië met een mobilhome: praktische informatie

Kroatië verwelkomt elk jaar vele campers op zijn wegen. Niet alle campings bieden een speciale zone voor campers, maar er zeker genoeg die het wel aanbieden. Deze staan bekend als autocamp of autokamp. De serviceruimten zijn beperkt tot het absolute minimum (leidingen, water tappunt). Wildkamperen is ten strengste verboden, maar als je het risico wil nemen (we raden het je niet aan),  respecteer dan de natuur en de omgeving.

Tijdens je vakantie in Kroatië met een camper ben je best voorzichtig met de route die je neemt. De wegen zijn niet altijd geschikt voor mobilhomes. Gebruik je GPS en vermijd kronkelige en/of smalle wegen. 

Wil jij ook Kroatië en zijn wonderen per camper wilt ontdekken? Wacht dan niet langer! Huur een mobilhome, buscamper of campervan bij Yescapa.be en vertrek op een onvergetelijke roadtrip.

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

dolomites camping car
Favorieten

Ontdek de Italiaanse Dolomieten met de camper

Als je een natuurliefhebber bent, en houdt van wandelen in de bergen, zoek dan niet langer naar een bestemming voor je volgende trip. We nodigen je uit om de prachtige en ongerepte streek van Italië te ontdekken: ontdek onze camperreis in de Italiaanse Dolomieten.

voyage camping car allemagne itineraire 1140x400
Favorieten

Reizen met de mobilhome: Duitsland en zijn wonderen

Duitsland is een uitstekende land om met de camper rond te reizen. Mysterieus, grandioos en fascinerend, dit Germaanse land is een ware goudmijn voor camperreizen. Niet alleen de hoofdstad Berlijn is een bezoek waard, maar het hele land, met zijn landschappen van meren en bergen, prachtige dorpen en sprookjesachtige kastelen. Van Beieren tot het Zwarte Woud en de fascinerende steden Hamburg en München, deze camperreis zal je de vele facetten laten zien. Bovendien vindt je overal kampeerterreinen en aangelegde zones midden in de natuur. 

img 2174
Europa

7-daagse mobilhomereis langs de wonderen van Slovenië

Is Slovenië een bezoek met de mobilhome waard?