Welk rijbewijs nodig voor een mobilhome?

7 oktober 2022 Mobilhome

Welk rijbewijs nodig voor een mobilhome?

Wil je graag eens met een mobilhome op vakantie, maar weet je niet of dat kan met je rijbewijs? Als je de volgende vragen hebt: Is mijn rijbewijs voldoende om een mobilhome te huren? Welk rijbewijs heb ik nodig om een camper van meer dan 3,5 ton te besturen? Wij beantwoorden deze vragen vour jou in dit artikel.

Rijden met een mobilhome: is een rijbewijs B genoeg?

rijbewijs_mobilhome

Voor elk gemotoriseerd voertuig met een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van 3,5 ton of minder is een rijbewijs B voldoende. Een camper die aan deze criteria voldoet, kan dus worden bestuurd met een standaard rijbewijs B.
Je kan dus met je rijbewijs een alkoof camper, een halfintegraal, een integraal camper, buscamper of een (omgebouwde) campervan besturen.

Wil je graag de verschillende modellen eens testen? Huur een mobilhome op Yescapa om te ontdekken welk type camper het beste bij jou past.

Welk rijbewijs is vereist om een mobilhome van meer dan 3,5 ton te besturen?

welk_rijbewijs_mobilhome

Een motorhome met een MTM tussen 3,5 en 7,5 ton behoort tot de categorie 'zware' voertuigen. Daarom is een rijbewijs C of C1 nodig om ze te besturen. De bestuurder moet een rijbewijs C1 voor vrachtwagens hebben om motorhomes van meer dan 3,5 ton te mogen besturen.

Let op: er zijn een aantal criteria voor het verkrijgen van een rijbewijs C, waaronder leeftijd, de eerder behaalde rijbewijscategorie, een medische keuring, opleiding en het slagen voor een examen.

Een aanhangwagen aan je motorhome toevoegen

Als je extra opslagruimte nodig hebt, kan je een aanhangwagen aan je mobilhome toevoegen, tot een maximumgewicht van 750 kg. Als de aanhangwagen dit gewicht overschrijdt, heb je een C1E-rijbewijs nodig, waarmee je tot 12 ton mag rijden. Dit geldt ook voor houders van een rijbewijs B die de afwijking B79 hebben.


Nu je weet welk rijbewijs nodig is voor welk soort motorhome, kan je de juiste camper vinden die bij jou past. Huur een motorhome op Yescapa en vertrek eropuit!