Bezoek Aveiro in Portugal met een camper

aveiro em autocaravana 1140x400

Als we het over Aveiro hebben, is het bijna onvermijdelijk te bedenken dat de Portugese stad bekend staat als het "Venetië van Portugal". En hoewel het waar is dat er punten van overeenkomst zijn tussen de twee steden, is er veel te ontdekken dat niet te vinden is in de beroemde Italiaanse stad.

Als je met een camper een roadtrip rond Porto maakt, kunnen we je een stop in Aveiro aanbevelen. Van de 'moliceiros' boten op de lagune tot de beroemde Ovos Moles, de gastronomische specialiteit van de regio. Bereid je voor op nieuwe ervaringen!

Bezienswaardigheden in Aveiro

Zeil mee op de Ria van Aveiro aan boord van Moliceiros

aveiro_camper_mobilhome

De typische boten genaamd Moliceiros, die vroeger waterplanten en ander zeewier naar de plaatselijke landbouwvelden vervoerden om ze als meststof te gebruiken, zijn nu een van de grootste toeristische attracties van Aveiro.

Daarom is een ritje op de traditionele boten tijdens het bezoek zeer aan te bevelen. Het is inderdaad van de Moliceiros dat Aveiro het meest bekend is, en wel dankzij de zeearm die zich tot in de stad uitstrekt. Aan boord vertelt een lokale gids over de geschiedenis en de geheimen van de stad.

Probeer de Ovos Moles van Aveiro

Een van de bekendste specialiteiten van de Portugese gastronomie, en het typische gebak van de stad, is de Ovos Moles.

Het is een romig snoepje bereid met eierdooiers en suikerstroop, dat werd gecreëerd door de nonnen van het klooster van Jezus in Aveiro. Er zijn veel banketbakkerijen in de stad die beweren het beste recept te hebben. Om elke twijfel weg te nemen kan je het beste bij elk van hen Ovos Moles proberen.

Laat je neus je leiden en loop een bakkerij binnen die er verleidelijk uitziet, de kans op een slechte ontvangst is klein.

Ontdek de Praça das Arcades en de vismarkt

roadtrip_aveiro

Dit plein staat in de volksmond bekend als "Praça das Arcadas", maar heet officieel Praça Joaquim de Melo Freitas. Met verschillende restaurants, cafés en winkels is het het sociale centrum van Aveiro. Als je de stad op een zondag bezoekt, maak dan zeker een wandeling naar de antiekbeurs die hier plaatsvindt.

Voor een maaltijd raden we je de Vismarkt aan. Hier vind je, zoals de naam het al zegt, veel restaurants waar vis de specialiteit is. De markt is ook een aanrader vanwege de ijzeren structuur in Eiffel-stijl.

Ontdek de liefdesbrug (en alle andere)

In heel Europa zijn er steeds meer bruggen vol hangsloten, verzegeld door verliefde koppeltjes die eeuwige liefde zweren en de sleutels symbolisch in de rivier gooien.

Afgezien van het probleem dat dit oplevert voor de structuur van de brug (veel bruggen liepen al gevaar door het extra gewicht van duizenden hangsloten), is dit gebaar al alledaags geworden, zodat Aveiro besloot te innoveren met de "Ponte dos Namorados".

De hangsloten werden geruild voor gekleurde linten, die ook de liefde tussen twee mensen symboliseren. De brug is een van de vele die de stad doorkruisen en dit initiatief is afkomstig van twee studenten van de universiteit van Aveiro die een project hebben opgezet om te innoveren en de stad meer kleur te geven. Visueel is het project duidelijk een succes.

Wandel door de zoutpannen

aveiro_mobilhomereis

De zoutpannen zijn een levend erfgoed van de geschiedenis van Aveiro. Hoewel de industrie niet meer zo bloeiend is als vroeger, zijn de zoutpannen nog steeds actief en onderdeel van het landschap van Aveiro.

Je kan genieten van de zoutproductie in de Spa Salinico - Cale do Oiro, waar u kunt baden in het plaatselijke zoutwater. Er is ook het Troncalhada Marine Eco-museum, waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis van de zoutwinning in het gebied.

Onze tip: kom tegen de late namiddag, de zoutpannen zijn een geweldige plek om naar de zonsondergang te kijken!

Bezoek de Costa Nova

aveiro_met_camper

Hoewel Aveiro eerder aan de riviermonding dan aan de zee ligt, is het de moeite waard te bedenken dat de Atlantische Oceaan slechts een paar kilometer verderop ligt. Praia da Costa Nova, op slechts 11 km van de stad, is ook een van de bezienswaardigheden van de regio, bekend om de vissershuizen die zijn beschilderd met verticale en horizontale strepen van verschillende kleuren, waardoor het een van de meest gefotografeerde plaatsen is.

Naast de typische huizen is Praia da Costa Nova een uitstekende plaats voor windsurfen, kitesurfen en andere watersporten!

Art Nouveau

Ook kunst neemt in Aveiro een bijzondere plaats in. De stad staat bekend als een openluchtmuseum van Art Nouveau. Het Museo de Arte Nova, aan de oevers van het Canal Central, is gewijd aan de Art Nouveau, zijn geschiedenis en zijn evolutie door de jaren heen.

Uitstap naar het natuurreservaat São Jacinto Duinen

Tot slot een suggestie voor natuurliefhebbers: het strand en natuurreservaat São Jacinto! Het in 1979 opgerichte reservaat is ongeveer 700 hectare groot en ligt tussen Ovar en São Jacinto. Het wordt omgeven door de Atlantische Oceaan aan de ene kant en de Ria van Aveiro aan de andere kant. Het is een ideale plek om een rustige middag door te brengen in dit reservaat van ongerepte duinen.

Waar overnachten met de camper in Aveiro?

aveiro_camperreis

Camping Barra : Adres : R. Diogo Cão 125, Gafanha da Nazaré

Orbitur Vagueira :  Adres : R. do Parque de Campismo s/n, Vagueira

Orbitur Mira: Adres : E. Florestal, km 2- Dunas de Mira 1, Praia de Mira

Vind de perfecte camper voor je reis in Aveiro in ons groot aanbod huurcampers. Reserveer bij Yescapa en ontdek alle pareltjes die Aveiro te bieden heeft!

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

malaga camping car
Cultuur

Met de mobilhome naar Spanje: de 5 beste bestemmingen

Spanje is een zeer populaire bestemming voor de Belgische en Nederlandse reizigers. Het goede weer verklaart dit ten dele, maar het is vooral de schoonheid van het Iberische schiereiland die de massa aantrekt! We tonen je enkele van de beste Spaanse regio's om met de mobilhome te ontdekken.

voyage camping car allemagne itineraire 1140x400
Favorieten

Reizen met de mobilhome: Duitsland en zijn wonderen

Duitsland is een uitstekende land om met de camper rond te reizen. Mysterieus, grandioos en fascinerend, dit Germaanse land is een ware goudmijn voor camperreizen. Niet alleen de hoofdstad Berlijn is een bezoek waard, maar het hele land, met zijn landschappen van meren en bergen, prachtige dorpen en sprookjesachtige kastelen. Van Beieren tot het Zwarte Woud en de fascinerende steden Hamburg en München, deze camperreis zal je de vele facetten laten zien. Bovendien vindt je overal kampeerterreinen en aangelegde zones midden in de natuur. 

bretagne en camping car
Cultuur

Ontdek Bretagne met de mobilhome

Ontdek Bretagne met de camper en bezoek verschillende plaatsen langs de Bretonse kust van Saint-Malo tot Carnac. Kruip achter het stuur van je mobilhome of campervan en ga de weg op om de wonderen van deze Franse regio te ontdekken.