De mobilhome winterklaar maken: checklist

frankie valentine 565054 unsplash

De kachels gaan weer aan en de dagen worden korter - de winter is in aantocht! Hier leggen we stap voor stap uit hoe je je mobilhome klaarmaakt voor de winterslaap, zodat hij op de eerste zonnige dagen weer "ready to go" is.

Laten we beginnen met de binnenkant van de camper:
Het belangrijkste punt voor het winterklaar maken van je motorhome is de watercirculatie, zowel voor de hygiëne als voor vorstproblemen.

Leeg de watertank

Leeg en reinig de twee reservoirs (schoon water en afvalwater). Je kan een speciaal product gebruiken zoals Sani Tank, bleekwater of Sterradent (1 à 2 tabletten per 10L).

Laat de leidingen leeg lopen

Vorst kan de waterleidingen van het voertuig beschadigen. Vergeet daarom niet de verschillende kranen (gootsteen, wastafel, douche etc) en het inspectieluik open te laten om alle leidingen leeg te laten lopen. Blaas het laatste beetje water uit de leidingen.

Bewaar de waterpomp op een warme plaats

De waterpomp is bijzonder gevoelig voor vorst. Het is raadzaam het uit elkaar te halen en op een warme plaats op te bergen. Je kan van de gelegenheid gebruik maken om de filter te reinigen en het expansievat leeg te laten lopen.

Leeg de boiler

De boiler moet worden afgetapt om bevriezing te voorkomen. Laat de afvoerklep open te laten staan.

Toilet desinfecteren

mobilhome_winterklaar_maken_checklist

Het schoonmaken van de toiletcassette is een essentiële stap. De tank moet worden ontsmet (altijd met bleekwater) en vervolgens gespoeld. Vergeet niet de klep open te laten voor een optimale ventilatie. Je kan de klepseals ook invetten met siliconenvet.

In het geval van een chemisch toilet, moet deze geleegd en gedesinfecteerd worden. Spoel bovendien de tank met een additief (type Aqua-Rinse). Spuit de klep en de tankdichting in met een verzorgingsspray en laat de klep open.

Winteropslag betekent: binnenin opruimen

Je mobilhome winterklaar maken betekent ook de binnenkant opruimen en schoonmaken. Schakel eerst alle apparaten uit (koelkast, verwarming, enz.).

Maak de koelkast schoon

Haal alle voedselwaren uit de koelkast. Je kan de koelkast schoonmaken met azijn of bleekwater en droog maken met een schone doek. Vergeet niet de buitenste ventilatieroosters af te dekken en de deur open te laten om nare geurtjes en schimmel te voorkomen.

De kasten opruimen en schoonmaken

Het is belangrijk dat je de laden en kasten volledig leegmaakt en schoonmaakt (let op voor voedselresten in de keuken, er mag niets achterblijven). Laat de kastdeuren open staan om de lucht te laten circuleren en gebruik eventueel vochttabletten om vocht op te nemen en schimmel te voorkomen.

Matrassen verluchten

De luchtcirculatie rond matrassen en kussens is niet eenvoudig. Om condensatie te vermijden, plaats je ze best horizontaal boven een stoel of tafel en zo ver mogelijk van de muren. Indien mogelijk raden we aan om ze op een droge plaats bij je thuis te bewaren.

Verwijder de matrasbeschermers voor een betere ventilatie. Als je een hefbed hebt, raden we je aan dit in de laagste stand te zetten, zodat de lucht zoveel mogelijk kan circuleren.

Maak het dakvenster en de jaloezieën los

Maak het dakvenster los om te voorkomen dat de scharnieren vast gaan zitten na een lange periode van niet-gebruik. Wat de jaloezieën betreft, is het beter deze open te laten om te voorkomen dat de veren gedurende lange tijd worden belast.

De buitenkant van je mobilhome schoonmaken, behandelen en opknappen

onderhoud_winter_camper

Het overwinteren van je motorhome is vaak een gelegenheid voor een grondige schoonmaakbeurt. Een vuil voertuig veroudert sneller door het stilstaand vuil op de carrosserie.

Was eerst de carrosserie van je voertuig met een hogedrukreiniger (zorg ervoor dat je niet te lang op eenzelfde plaats spuit). Gebruik vervolgens een afwasmiddel en een zachte borstel om hardnekkig vuil te verwijderen, spoel het snel af voordat het opdroogt (behandel kleine oppervlakken per keer).

Vergeet de onderkant van je voertuig niet. Als er zwarte strepen achterblijven, kan je die het beste uitwrijven met een doek die met kleisteen (witte steen) is bevochtigd. Spoel daarna terug af.

Een grondige wasbeurt is ook een gelegenheid om krassen of roestplekken op te sporen en te repareren. Om de carrosserie extra te beschermen, kan je nog een beschermende wax aanbrengen.

Bescherm de afdichtingen

Als je de vorige stappen hebt voltooid, kan je nu de afdichtingen van de camper onder handen nemen. Ze verdragen geen temperatuurschommelingen en hebben een hekel aan kou. Daarom is het belangrijk ze na een langere periode van inactiviteit in te vetten om mogelijke scheuren te voorkomen. Het beste is siliconen(spray) te gebruiken voor plastic afdichtingen en talkpoeder voor rubber afdichtingen.

Om te voorkomen dat koude het voertuig binnendringt en om ongewenste gasten te vermijden, gebruik je plastic afdekplaten die zijn aangepast aan de roosters en de luchtinlaten (boiler, verwarming, koelkast....).

Bescherming en controle van buitenaccessoires

De winter is ook het moment om de bevestiging van de buitenaccessoires, zoals dakkoffer, antenne, ladder, fietsenrek enz. te controleren. Maak, indien mogelijk, één keer per maand een ritje met je motorhome om te voorkomen dat motoronderdelen uitdrogen en bij de verbindingen gaan roesten.

De banden van het voertuig

bandenspanning_winter_camper

Om de vervorming van de banden te voorkomen als gevolg van langdurig stilstaan (het rubber is niet blij met lange onderbrekingen van het rijden), verhoog je de bandenspanning tot de door de fabrikant aanbevolen maximale spanning. Door het voertuig maandelijks te verplaatsen, zorg je er ook voor dat de banden niet altijd op hetzelfde punt van het loopvlak stilstaan.

De handrem loszetten

Zet de handrem los om te voorkomen dat deze vastvriest (vaak blijven de remschoenen vastkleven en wordt het remsysteem beschadigd). Bevestig je mobilhome op wielkeggen zodat hij niet kan wegrollen.

Vul de brandstofstank aan

winterklaar_maken_mobilhome

Om condensatie in de brandstoftank (die de kwaliteit van de brandstof zou kunnen aantasten) te voorkomen, raden we aan deze helemaa te vullen voordat hij in de winterstalling wordt geplaatst.


Met deze checklist zou je mobilhome de winter goed moeten doorkomen en is hij weer perfect rijklaar zodra de sneeuw gesmolten is!

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

frigo per camper furgone camperizzato
Keuken

De juiste koelkast kiezen voor je mobilhome

Koelkast, ijskast, frigo,... Verschillende woorden om hetzelfde uit te drukken. Het was in de jaren 1800 dat de eerste koelkast op gas werd geproduceerd. De koelkasten voor campers van vandaag zijn vergelijkbaar met die in woningen, zowel wat capaciteit als prestaties betreft.

chauffage camping car comment ça marche
Winter

Verwarming voor campers: hoe werkt het?

Jij die graag het hele jaar door reist, wat is er onaangenamer dan wakker te worden van de kou? Tijdens de winter en ook tijdens sommige lentenachten is het noodzakelijk binnen in de mobilhome, buscamper of campervan te verwarmen, zodat het niet in een ijsblokje verandert. Maar hoe werkt dit dan, wat zijn de verschillende verwarmingstoestellen voor campers en hoe verhoog je de temperatuur op een intelligente manier? We gaan er je meer over vertellen.