Televisie kijken en de juiste tv-antenne kiezen voor je camper

antenne tv camping car

Hoewel de meeste mobilhomes zijn uitgerust met een televisie om tijdens de vakantie tv-zenders te ontvangen, moet je een antenne op het dak installeren om televisie te kunnen kijken. Met een TV-antenne voor campers kan je overal in België en Europa een maximaal aan zenders ontvangen. Maar er zijn verschillende soorten en elke soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Hoe kies je nu de juiste tv-antenne die het beste bij je manier van reizen past?

Het kiezen van de juiste tv-uitrusting voor mobilhomes

tv_antenne_mobilhome

De eerste stap voor het kiezen van de juiste tv-antenne is je behoeften analyseren. Hoe vaak kijk je tv? Waar wil je naartoe reizen? Wat zijn de eigenschappen van je camper? Zodra je dit weet, kan je je zoekopdracht verfijnen.

Er zijn namelijk twee soorten tv-antennes voor campers: de tv-antenne en satellietschotels. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om je keuze te maken.

Tv-antenne via DVB-T

DVB-T staat voor “Digital Video Broadcasting – Terrestrial”, de standaard voor de uitzending van digitale terrestrische televisie.

Hierin bestaan er twee soorten: omnidirectionele tv-antennes of antennes die met de hand worden gericht door middel van een mast. Het is alleen een kwestie van comfort. Om efficiënt te zijn, moet de tv-antenne voor campers echter een minimale versterking van 20dB hebben. Tenslotte hoef je hem alleen nog maar op uw HDTV aan te sluiten om het signaal te ontvangen. Installeer het op een plaats die hoog genoeg is voor een groot bereik.

Hoewel het de meest betaalbare optie is, is het niet de meest betrouwbare. In tegenstelling tot analoge televisie, wanneer het ontvangst beperkt is, krijg je ofwel een perfect beeld of helemaal geen beeld. Om er zeker van te zijn dat het signaal goed wordt ontvangen, controleer je of er geen grote obstakels tussen de zender en de antenne zijn. In afgelegen, heuvelachtige of bergachtige gebieden kan het moeilijk zijn radiosignalen te ontvangen.

Houdt u er rekening mee dat je met dit type antenne alleen de kanalen kunt ontvangen van het land waarin je je bevindt.

Omdat deze tv-antennes eerder een klein formaat hebben, zijn ze ideaal als je weinig ruimte hebt in je mobilhome of campervan.

Televisie via de satellietschotel (DVB-S)

In tegenstelling tot de tv-antenne via DVB-T, kan je met de satellietschotel tv-kanalen uit je thuisland overal ter wereld ontvangen. Dit komt omdat de satellietsignalen worden doorgezonden naar een demodulator (soms samen verkocht in een kit, anders apart aan te schaffen) en dan naar de televisie.

De satellietschotel is groter dan de tv-antenne, variërend van 30 tot 85 cm groot. Hier geldt: hoe groter het schoteloppervlak, hoe beter het ontvangst. als je van plan bent naar afgelegen gebieden te reizen of naar de bergen te gaan, raden we een satellietschotel aan die groot genoeg is.

Ook hier zijn er twee mogelijkheden. Je kan kiezen voor een handmatige satellietschotel, die kan worden gekoppeld aan een satellietwijzer die je precies laat zien waar de satelliet zich bevindt. Of als je het gemakkelijker aan wilt doen, kan je voor een automatische satellietschotel kiezen die automatisch de satelliet zoekt en hiermee verbindt. De instellingen kunnen dan vanuit het voertuig worden uitgevoerd. Dit is een veel praktischere oplossing, maar ook duurder. Als je een beperkt budget hebt, kan je kijken of je een tweedehands automatische satellietschotel voor mobilhomes kan vinden.

Nu je over alle nodige informatie beschikt, kan je kiezen welke optie het beste bij je past en je mobilhome uitrusten met een geschikte tv-antenne. Zoek je een oplossing om de aankoop van deze nieuwe accessoires te financieren?Verhuur je mobilhome of buscamper aan particulieren dankzij Yescapa.

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

Entretenir un camping car la gestion des eaux usees
De eerste stappen

Onderhoud mobilhome: de vuilwatertank legen

Een mobilhome is comfortabel: het heeft een keuken, een eethoek, bedden, toiletten en zelfs een douche (als je nog geen campereigenaar bent, kan je een camper testen en huren van particulieren). Zo kan je genieten van grote en gevarieerde ruimtes. Het enige nadeel van dit comfort is dat het natuurlijk enige onderhoud vraagt.

yescapa permis conduire camping car
Verkeersregels

Welk rijbewijs nodig voor een mobilhome?

Wil je graag eens met een mobilhome op vakantie, maar weet je niet of dat kan met je rijbewijs? Als je de volgende vragen hebt: Is mijn rijbewijs voldoende om een mobilhome te huren? Welk rijbewijs heb ik nodig om een camper van meer dan 3,5 ton te besturen? Wij beantwoorden deze vragen vour jou in dit artikel.

eau camping car 1140x400
Eigenaar van een camper

Warmwaterboilers en warm water in een mobilhome

Comfort zoals thuis in een mobilhome, camperbus of campervan hangt vaak af van kleine details, maar ook van essentiële elementen. Bijvoorbeeld voldoende warm water hebben om te douchen en af te wassen. Hier is onze selectie van camper waterverwarmers.