Brandstofprijzen 2022: wat betekent dit voor mijn volgende mobilhomereis?

1hausse carburant 2022 1140x400

In heel Europa stijgt de prijs van brandstof, zowel diesel als benzine, voortdurend. Waarom gebeurt dit? Welke gevolgen zal deze prijsstijging hebben voor je mobilhomevakantie? Hoe kan ik mijn dieselverbruik in een mobilhome, buscamper of campervan verminderen? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over het laatste nieuws!

Waarom stijgen de brandstofprijzen?

Er zijn verschillende redenen waarom de brandstofprijzen sinds enkele weken zijn gestegen:

De oorlog in Oekranië

De prijs van diesel, de brandstof die bijna door al onze mobilhomes wordt gebruikt, is het sterkst gestegen. Aangezien een aanzienlijk deel van de in Frankrijk gebruikte diesel uit Rusland wordt uitgevoerd (een kwart tegen 2020), heeft dit importverbod een directe invloed gehad op de brandstofprijzen in het algemeen.

Economisch herstel na COVID-19

De industrie en productie nemen terug sterk toe en  mensen verplaatsen zich terug vaker naarmate de pandemie afneemt… Er is dus een stijging van de vraag, die een prijsstijging tot gevolg heeft. 

De koers van de euro (€) ten opzichte van de dollar ($)

De prijs van een vat is geïndexeerd in dollars, dit maakt dat de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid van invloed is op de uiteindelijke prijs in Europa. In Maart 2022 zien we dat de euro zwakker staat dan de dollar (1 euro is 1,11 dollar). Daarom heeft ook deze factor een rechtstreeks gevolg op onze brandstofprijzen, net zoals de eerste twee oorzaken.

Ook meer technische oorzaken zoals belastingen of de aankoopprijs van de leveranciers zijn van invloed op deze prijsstijging. Als je je graag nog meer wil verdiepen in dit onderwerp, kan je enkele gespecialiseerde artikelen over dit onderwerp lezen. 

Als je je nu afvraagt of we binnenkort een daling van de brandstofprijzen kunnen verwachten, zijn vakkundigen het er unaniem over eens dat de situatie hoogstwaarschijnlijk zal aanhouden en niet weten wanneer de prijzen terug normaal zullen worden. 

Welke gevolgen zal de stijging van de brandstofprijzen hebben voor mijn volgende reis met de mobilhome?

Welke gevolgen zal de stijging van de brandstofprijs hebben voor mijn campervakantie?

De stijging van de brandstofprijzen vermindert duidelijk de koopkracht tijdens je vakantie. Wanneer je met een mobilhome of campervan reist, is de aankoop van brandstof een essentieel onderdeel van je totale vakantiebudget. Maar hoe je ook reist, de stijging van de brandstofprijzen in 2022 zal onvermijdelijk gevolgen hebben op je vakantiebudget, of je nu met het vliegtuig, de auto of naar hotel reist. 

Het voordeel van een camper is dat je al de aspecten van je uitstap zelf in handen hebt: vervoer, accommodatie, eten en activiteiten! Je kan ook de stijging van de brandstofprijzen van je roadtrip compenseren door simpelweg minder ver op reis te gaan. Er zal altijd wel een bestemming zijn dichtbij huis waar je nog nooit aan gedacht had te bezoeken, en waarvoor je geen honderden kilometers voor moet rijden. Het lijkt misschien beperkend, maar we mogen van geluk spreken dat we zo een prachtige natuur rondom ons hebben.

Er zijn ook een aantal tips die je kan gebruiken om je brandstofgebruik tijdens het reizen met een camper te verminderen. Door simpelweg je rijgewoonten te veranderen of nieuwe reflexen aan te leren, kan je je factuur met tientallen of zelfs honderden euro’s verminderen!


Kies voor je volgende vakantie voor eenvoud en ontspanning! Huur een buscamper, mobilhome of campervan op Yescapa en neem de tijd om van de schoonheid van reizen te genieten op een stressvrije vakantie.

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

peut on laisser son chien dans un camping car
Je reis voorbereiden

Veilig reizen met je hond in een camper

Vakantie betekent vrijheid en ontspanning, maar hondenbaasjes stellen altijd de vraag wat je met de hond gaat doen. Maak je geen zorgen, als je van plan bent om met een mobilhome of campervan op reis te gaan, kun je je hond gewoon meenemen! Je moet er alleen voor zorgen dat je en jouw huisdier veilig kunnen reizen. Als je je afvraagt hoe je je hond in een camper hetbest vervoert, delen we hier de essentiële vragen die je je best stelt  als je jouwtrouwe metgezel wil meenemen op een roadtrip.

que faire carburant reservoir eau camping car
Camper gebruiken

Help! Brandstof in de watertank van mijn camper 😱

Het omwisselen van de water- en brandstoftanks is iets wat kan gebeuren bij het gebruiken van een camper. Door onzorgvuldigheid of gebrek aan kennis is het gemakkelijk om een fout te maken en het onherstelbare te begaan. Maar geen paniek! Yescapa legt je de procedure uit die je moet volgen als je de watertank met brandstof hebt gevuld.

camperizar furgoneta portada
DIY

Camper inrichting: 5 tips voor het inrichten

Met de sterke toename van de vraag naar camperreizen beginnen steeds meer mensen na te denken over het idee om zelf een camper aan te kopen, waarbij velen zelfs kiezen voor een lege campervan of buscamper om deze zelf in te richten.