Camper inrichting: 5 tips voor het inrichten

camperizar furgoneta portada

Met de sterke toename van de vraag naar camperreizen beginnen steeds meer mensen na te denken over het idee om zelf een camper aan te kopen, waarbij velen zelfs kiezen voor een lege campervan of buscamper om deze zelf in te richten.

Als je de verschillende fasen van de inrichting van een camper wilt kennen, kan dit artikel je zeker helpen.

Het is ongetwijfeld een ambitieus project in elke zin van het woord, maar ook een activiteit die motivatie, tijd en creativiteit vereist, en vooral doordachte en realistische overwegingen.

Het doel? Een gevoel van ongekende vrijheid tijdens een roadtrip met onvergetelijke herinneringen: slapen onder de sterren, zonsondergangen met uitzicht op zee en ongerepte natuur.

Daarom hebben we 5 tips verzameld om je te helpen het juiste voertuig te kiezen en je droom waar te maken. Een overzicht:

1. Waarom een campervan ombouwen?
2. Hoeveel kost een campervan inrichten?
3. Je bus homologeren als camper
4. Welk model kiezen voor het inrichten van een campervan?
5. Ideeën voor het inrichten van de camper

1. Waarom een camperbus ombouwen?

Wat is de reden achter de beslissing om een bestelwagen te kopen en een eigen camperombouwproject te beginnen? Het is belangrijk dat een project van deze omvang gebaseerd is op concrete en haalbare doelen om duidelijk in te spelen op enkele essentiële criteria: mobiliteit en leven aan boord.

Er zijn vragen die op het eerste gezicht triviaal lijken, maar van vitaal belang zijn om de basis te leggen voor een succesvol camperproject. Stel jezelf de juiste vragen. Wordt de camper het vluchtmiddel voor weekendjes weg, of ben je van plan te leven als digital nomad in je campervan? Ga je alleen reizen, met z'n tweeën of in gezelschap van kinderen of huisdieren? Heb je een eigen beveiligde parkeerplaats of moet je rekening houden met parkeerkosten? Ga je hem elke dag in de stad gebruiken of alleen voor vakanties in de natuur? Het antwoord op al deze vragen hebben invloed op het model en de inrichting van je camper.

2. Hoeveel kost het om een camper in te richten?

Er is geen eenduidig en definitief antwoord op de budgetvraag: wanneer je besluit de wereld van de self made campers te betreden, is het moeilijk om een gedetailleerde lijst van uitgaven te hebben met de respectieve verwachte kosten.

Is het je eerste keer, dan raden we aan een maximumbedrag vast te stellen dat overeenstemt met de financiële middelen om het camperproject uit te voeren en, mede afhankelijk van de beschikbare tijd, te kiezen voor verschillende aantrekkelijke oplossingen. Met een demontabele inrichting is het bijvoorbeeld mogelijk de kosten te beperken tot 1.500 euro, maar als je beslist te kiezen voor een meer volledige uitgebreidere inrichting waar je zelf veel in doet, kan je met een gemiddeld budget van 3.500 euro een behoorlijk resultaat bereiken. Door te vertrouwen op de deskundige handen van professionele camperbouwers en te kiezen voor een betere uitrusting en complexere en completere structuren voor het voertuig, kan de prijs van de inrichting van de camper variëren van minimaal 5.000 tot 10.000 euro.

3. Je bus homologeren als camper of niet

Beslis voordat je aan het ombouwen van je van begint, of je je voertuig wil homolegeren als camper of niet. Indien dit het geval is, dien je tijdens het ombouwen en inrichten met heel wat extra zaken rekening te houden.

Het homologatieproces van je camper wordt uitgevoerd aan het einde van het project, wanneer je klaar bent met alles. We raden aan om alle veranderingen die je tijdens het ombouwen aanbrengt te documenteren. Elke verandering die tijdens het ombouwen plaatsvindt (ramen, dakramen, verankering van meubilair, enz.) moet worden aangegeven. Neem regelmatig foto's van je vorderingen en veranderingen die je aan de binnen- en buitenkant van het voertuig aanbrengt.

4. Welk model kiezen voor het inrichten van een camper?

Met alle voorgaande informatie is het tijd dat je een model gaat kiezen voor je camper! Onder de verschillende beschikbare modellen delen we campervans in in drie categorieën:

Microcamper: een camper met afmetingen vergelijkbaar met die van een auto, perfect om zich in steden te verplaatsen en gemakkelijk te kamperen. De ultracompacte camper heeft vaak een eenvoudige modulaire inrichting. Bijvoorbeeld een VW Caddy, Dacia dokker, Renault Kangoo; Compacte campervan: een uitstekend compromis tussen ruimte aan boord en bewegingsvrijheid, waarbij je de indeling van het interieur kunt aanpassen aan je behoeften, zonder al te veel comfort te hoeven opgeven. Bijvoorbeeld een Renault Trafic, VW Transporter; Ruime camperbus: een volledig uitgeruste camper waar je je thuis kunt voelen. Bijvoorbeeld: Renault Master, Mercedes Sprinter

Nadat je het model hebt gekozen dat het beste bij je behoeften past, blijft er natuurlijk nog een element over waar we het nog niet over hebben gehad: de aankoopprijs van het busje. Er zijn veel sites die prijzen vergelijken op basis van model, jaar en kilometerstand. Zodra je het aankoopbudget hebt bepaald, zijn er drie andere fundamentele criteria: de hoogte, lengte en motor

5. Ideeën voor het inrichten van een camper

Maak voordat je begint een ontwerp van de inrichting: neem de afmetingen van het voertuig op en teken de indeling van het toekomstige interieur (bed, keuken, badkamer, opbergruimte). De volgende stap is het vinden van de juiste inspiratie. Er bestaan vele forums, blogs en websites die speciaal zijn gemaakt om ideeën, tips, advies en praktische oplossingen te geven aan degenen die dit avontuur voor het eerst proberen. Je kan ook altijd een professionele werkplaats bezoeken die campers ombouwen voor extra advies in te winnen.

Wil je graag eerst verschillende campermodellen en inrichtingen testen alvorens je te lanceren in een ombouwproject? Je kan op Yescapa verschillende camperbusjes huren van particulieren die al een camper hebben ingericht. Deze kunnen de perfecte inspiratiebron zijn voor jouw volgend project!

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

Huisdieren

Veilig reizen met je hond in een camper

Vakantie betekent vrijheid en ontspanning, maar hondenbaasjes stellen altijd de vraag wat je met de hond gaat doen. Maak je geen zorgen, als je van plan bent om met een mobilhome of campervan op reis te gaan, kun je je hond gewoon meenemen! Je moet er alleen voor zorgen dat je en jouw huisdier veilig kunnen reizen. Als je je afvraagt hoe je je hond in een camper hetbest vervoert, delen we hier de essentiële vragen die je je best stelt  als je jouwtrouwe metgezel wil meenemen op een roadtrip.

Eigenaar van een camper

Alles wat je moet weten over vochtschade en de waterdichtheid van campers

Aan alle eigenaren of toekomstige eigenaren, houd een oogje op de waterdichtheid van je motorhome! Het zal helpen ervoor te zorgen dat je motorhome lang meegaat en dat je niet wordt verrast door waterinfiltratie. Als dit vocht te laat wordt ontdekt, zal het leiden tot dure en ingewikkelde herstellingen aan het voertuig, wat vervelend is wanneer je je camper wil doorverkopen.

De eerste stappen

Onderhoud mobilhome: de vuilwatertank legen

Een mobilhome is comfortabel: het heeft een keuken, een eethoek, bedden, toiletten en zelfs een douche (als je nog geen campereigenaar bent, kan je een camper testen en huren van particulieren). Zo kan je genieten van grote en gevarieerde ruimtes. Het enige nadeel van dit comfort is dat het natuurlijk enige onderhoud vraagt.