De juiste koelkast kiezen voor je mobilhome

frigo per camper furgone camperizzato

Koelkast, ijskast, frigo,... Verschillende woorden om hetzelfde uit te drukken. Het was in de jaren 1800 dat de eerste koelkast op gas werd geproduceerd. De koelkasten voor campers van vandaag zijn vergelijkbaar met die in woningen, zowel wat capaciteit als prestaties betreft.

Een absorptie koelkast op 3 energiebronnen of een compressor koelkast

koelkast_mobilhome_soorten

De koelkast met 3 energiebronnen wordt zeer vaak gebruikt in mobilhomes omdat hij op drie verschillende energieën kan werken: op gas, 12V en 220V. Op die manier heb je je koelkast altijd koud staan, of je nu rijdt, stilstaat, aangesloten bent op het elektriciteitsnet of niet. Deze  koelkast wordt ook wel absorptie koelkast genoemd.

De compressor koelkast wordt minder vaak gebruikt, maar hij zorgt voor een constante koude en is zeer betrouwbaar, zelfs in warmere landen. Deze koelkast is veiliger dan de absorptie koelkast omdat hij geen gas gebruikt. Maar hij verbruikt veel energie en maakt veel meer lawaai omdat hij een motor heeft. De compressor koelkast werkt enkel op elektriciteit en vermindert dus de autonomie.

Hoe werkt een absorptie koelkast voor campers?

We geven nog even extra uitleg over de werking van de absorptie koelkast. Zoals hierboven gezegd, werkt het op: 

Gas

De koelkast schakelt over op gas als je parkeert zonder aangesloten te zijn op 220V. Hier zal de koelkast energie uit je gasfles halen om de gewenste temperatuur te behouden. Het verbruik is vrij laag, en werkt even goed op butaan als op propaan.

👍 Kleine tip: Het is mogelijk dat de koelkast van je mobilhome niet werkt als je voertuig niet vlak is. Gebruik je levellers om de helling te corrigeren. Trouwens, je zal comfortabeler slapen.

12V

Zodra je begint te rijden, schakelt de koelkast over op 12V. Op deze stroomvoorziening maakt de koelkast geen (extra) koude aan, maar behoudt hij de temperatuur. Klein detail maar wel belangrijk: op de 12V ligt het verbruik hoger, controleer dus goed of je koelkast niet meer op de 12V werkt als je geparkeerd bent, zodat je batterij niet leeg loopt.

220V

aansluiting_camper_koelkast_220v

Thuis, op een servicestation of op een camping, sluit je aan op de elektriciteit en je koelkast schakelt over op 220V. De stroom geeft je al het vermogen dat nodig is om de ideale temperatuur te hebben om je voedsel te bewaren. 

👍 Kleine tip: Als je een reis plant, sluit je mobilhome dan ongeveer 24 uur op voorhand aan op het elektriciteitsnet, zodat je koelkast al goed koud is en de temperatuur behouden blijft wanneer je vertrekt en overschakelt op 12V.

Hoeveel volume/capaciteit heb ik nodig voor mijn mobilhome?

De grootte van een koelkast varieert van 30 liter voor compacte campervans tot 190 liter voor luxe mobilhomes. Over het algemeen bedraagt de gemiddelde inhoud van een koelkast 140 liter. 

De keuze zal worden gemaakt op basis van je gewoonten:

Als je alleen of met z'n tweeën op reis gaat bijvoorbeeld, is een koelkast tussen 80 en 100 liter voldoende;  Als je met je gezin gaat, kan een koelkast van 140 l, 150 l of 160 l of meer een goede compromis zijn. Net zoals thuis kan je veel voedsel bewaren voor het hele gezin en vermijd je extra verplaatsingen naar de supermarkt.

Welk merk kiezen voor mijn koelkast?

Wij hebben 7 betrouwbare merken voor je opgelijst als je erover nadenkt om een nieuwe koelkast te kopen: 

Dometic Thetford Moove Indel Webasto Traver Midland

Hoeveel kost een koelkast voor mobilhomes?

De prijzen van een camper koelkast variëren afhankelijk van de inhoud in liters. Voor een kleine 30 liter / 40 liter koelkast, reken tussen €200 en €300. Reken voor een koelkast van 80 liter tussen €450 en €650. Reken voor een 140 liter inbouwkoelkast tussen €900 en €1200. Dit zijn slechts indicaties, de prijzen kunnen variëren naargelang het merk en de technologie. Je vindt bijvoorbeeld koelkasten van 140 liter voor meer dan €2000. 

Bonus koelkast

volkswagen_koelkast

We zijn verliefd geworden op de Volkswagen T1 Combi Koelkast van Gorenje. Een 100% vintage decoratie, 3 jaar garantie, inhoud van 260 l, energieklasse A++, en verkrijgbaar in 2 kleuren.

Helaas past dit model niet in je mobilhome, maar alleen in je keuken.

hobby_koelkast_camper

Een koelkast op hoogte door Hobby! Deze slanke compressor koelkast is gemonteerd in sommige Hobby Vantana buscampers. De koelkast heeft een inhoud van 90 liter en is 140 cm lang. Een leuk stukje innovatie die goed past bij kleine interieurs.

Verhuur van mobilhomes, buscampers en campervans (met koelkast 😉) op https://nl.yescapa.be/

Credits omslagsfoto: Claudia Lederer & Hymer 

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

camperizar furgoneta portada
DIY

Camper inrichting: 5 tips voor het inrichten

Met de sterke toename van de vraag naar camperreizen beginnen steeds meer mensen na te denken over het idee om zelf een camper aan te kopen, waarbij velen zelfs kiezen voor een lege campervan of buscamper om deze zelf in te richten.

peut on laisser son chien dans un camping car
Je reis voorbereiden

Veilig reizen met je hond in een camper

Vakantie betekent vrijheid en ontspanning, maar hondenbaasjes stellen altijd de vraag wat je met de hond gaat doen. Maak je geen zorgen, als je van plan bent om met een mobilhome of campervan op reis te gaan, kun je je hond gewoon meenemen! Je moet er alleen voor zorgen dat je en jouw huisdier veilig kunnen reizen. Als je je afvraagt hoe je je hond in een camper hetbest vervoert, delen we hier de essentiële vragen die je je best stelt  als je jouwtrouwe metgezel wil meenemen op een roadtrip.

camera
Je camper verhuren

Hoe maak je foto's van je camper om te verhuren?

Als je voertuig te huur is, zijn de foto's op je advertentie het eerste wat reizigers zien als ze op zoek zijn naar een voertuig voor hun reisplannen. Het benadrukken van de sterke punten van je camper via foto's trekt gegarandeerd de aandacht van de huurders en verhoogt het aantal huuraanvragen. Hieronder vind je 4 tips om de foto's van je advertentie op Yescapa te verbeteren.