Hoe maak je je mobilhome schoon?

nettoyage camping car

Als je met een camper reist, weet je dat je voertuig er na enkele dagen op de weg niet meer hetzelfde eruit ziet als toen je vertrok. Om je voertuig netjes te houden en het begin van roest of een minder goede werking van je voertuig te voorkomen, zullen we samen bekijken hoe je het interieur en het exterieur van je camper regelmatig kunt schoonmaken, wat zeker nu in deze tijden van corona extra belangrijk is.

De buitenkant van de mobilhome schoonmaken

Begin bij het schoonmaken van je camper aan de buitenkant en vooral bij het dak, omdat zich daar het meeste vuil ophoopt en er dus iets meer aandacht aan moet worden besteed.

De moeilijkheid is natuurlijk om bij dit bovenste deel van de camper te geraken, maar normaal gesproken worden de meeste voertuigen verkocht met een ladder. Om het dak te wassen gebruik je een emmer zeepsop en wrijf je het in met een spons of een telescopische borstel.

De zonnepanelen op de camper reinigen

Sommige voertuigen zijn uitgerust met zonnepanelen op het dak. Deze zijn enorm blootgesteld aan bepaalde soorten vuil zoals vogel- of insectenpoep, stof, regen, enz...

Profiteer ervan nu je op het dak bent om de zonnepanelen van de camper schoon te maken. Door dit regelmatig te doen, zal hun levensduur worden verlengd en zal ook hun productiviteit behouden blijven. Om ze schoon te maken bestaat er niets eenvoudiger dan een spons en een zeepsopje zoals voor de carrosserie en klaar. Tip: je kan ook ruitenreiniger gebruiken.

De carrosserie van je camper schoonmaken

schoonmaken_camper_kuisen

Laten we verder gaan met het schoonmaken van de carrosserie van de mobilhome. Wij raden het gebruik van een kärcher of hogedrukreiniger af omdat er veel plaatsen zijn waar water kan binnendringen of blijven staan (verluchtingsgaten, ramen, roosters, enz...).

Om de carrosserie schoon te maken zijn er verschillende producten beschikbaar: natriumbicarbonaat, huishoudalcohol, natuurlijke vloeibare zwarte zeep, een spons en een microvezeldoek. Het gebruik van een telescopische bezem is mogelijk, het is zeer praktisch om de bovenkant van het voertuig te bereiken. (tip: wassen gebeurt van boven naar beneden)

Wanneer je de buitenkant van je mobilhome schoonmaakt, moet je van de gelegenheid gebruik maken om de dichtingen op eventuele lekken te controleren en eventuele krassen op de carrosserie te camoufleren of te verwijderen. Maak bovendien de velgen schoon om al het opgehoopte vuil te verwijderen (zout, teer, modder...) om ze schoon te houden maar vooral om ze te beschermen. Vergeet ook het ruim niet, een beetje stofzuigen zal zeer nuttig zijn om het vuil te verwijderen dat zich onderweg heeft vastgezet. 

De watertanks en reservoirs van de mobilhome reinigen

watertank_mobilhome_reinigen

Om de schoonwatertank van de camper schoon te maken, zouden we de tanks gewoon kunnen legen en om de twee dagen opnieuw vullen met vers water, maar de meest doeltreffende oplossing is het gebruik van producten die de reservoirs kunnen "desinfecteren". 

Wij raden je aan schoonmaakazijn of bleekwater (kleine hoeveelheid) in de tank te doen en dit te mengen met een paar liter water. Rijd dan over kleine weggetjes zodat dit alles door elkaar kan worden gemengd en elke kant van de tank kan worden ontsmet. De laatste stap is het spoelen en laten uitlekken.

Om de vuilwatertank van de mobilhome schoon te maken, leeg je deze eerst om vervolgens er ongeveer tien liter schoon water plus twee chloortabletten in doen en een paar kilometer rijden om het te mengen. (Bleekmiddel verwijdert ook nare geurtjes).

De binnenkant van de camper kuisen

Om de binnenkant van de mobilhome schoon te maken heb je een stofzuiger, borstel, vuiblik, microvezeldoeken, ruitenschoonmaakmiddel en de traditionele schoonmaakmiddelen die je voor je huis gebruikt nodig. 

interieur_camper_schoonmaken

Voordat je begint met het laten ventileren van je camper, die misschien een paar maanden in de winter heeft stilgestaan, verwijder je alle grote voorwerpen die tijdens het schoonmaken in de weg kunnen staan en schakel je alle apparaten uit.

3, 2, 1 GOOO: sluit de stofzuiger aan en verwijder al het stof uit de leefruimte, de vloer, de meubels, de randen, de stoelen of de banken. Voor hoeken die moeilijk te bereiken zijn met de stofzuiger, gebruikt je een vod.

verluchten_mobilhome

Het belangrijkste deel is gedaan. Nu gaan we verder met de meer specifieke reiniging in elk deel van de camper.

De keuken kuisen

keuken_schoonmaken_mobilhom

De koelkast schoonmaken

Daarna kan je de koelkast wassen, die een specifieke en meer complexe reiniging vereist. Maak hem eerst helemaal leeg en reinig hem daarna met zeep. Vermijd het gebruik van te agressieve producten die gevaarlijk kunnen zijn. De goede werking van een koelkast voor campers hangt gedeeltelijk af van regelmatig onderhoud, met name van de ventilatieroosters, die je gewoon in de afwasmachine kunt doen.

koelkast_camper_schoonmaken

Een schone koelkastbrander voor de camper 

Het is belangrijk de brander van de koelkast schoon te maken, die zich achterin de koelkast bevindt, meestal rechtsonder, achter een metalen plaat.

Om dit te doen ga je als volgt te werk:

verwijder de schroef die de plaat op zijn plaats houdt; verwijder de brander; draai de grote schroef aan de bovenkant los, waardoor de bougie en het thermokoppel verwijderd kunnen worden; verwijder de gastoevoer. Borstel voor het schoonmaken zelf alle onderdelen, behalve de injector die met een doek moet worden schoongemaakt. Aarzel niet om op de delen te blazen die een beetje verstopt zijn. Eenmaal terug schoon, hoef je hem alleen maar weer in elkaar te zetten!

De badkamer

De badkamer is een speciale ruimte die goed onderhouden moet worden. Wij adviseren je om een antibacterieel middel te gebruiken! Je kan ook schoonmaakazijn gebruiken. 

toiletcassette_mobilhome_kuisen

Hoe de toiletcassette schoonmaken?

Bij het reinigen van de toiletcassette van de camper dien je bijtende producten zoals chloor te vermijden. Gebruik voor de buitenkant een spons met een beetje afwasmiddel.

Na verloop van tijd geven chemische toiletten een onaangename geur af. Om dit te verhelpen, kan je de cassette enkele uren vullen met water en azijn. Dit zal alle sporen van kalkaanslag en onaangename geuren verwijderen.

De slaapkamer

slaapkamer_schoonmaken_camper

Het schoonmaken van de slaapkamer is een snel onderdeel van het interieur, omdat het vaak klein is en er niet veel meubels staan. Dit is hét moment om alle lakens te verschonen, evenals het wassen van de kussenhoezen en dekbedden.

Tip: als je een vloertapijt hebt waar allerlei vlekken of nare geurtjes op zitten, besprenkel deze dan royaal met zuiveringszout en laat het ten minste 30 minuten inwerken. Het enige wat je hoeft te doen is het zout nadien stofzuigen.

Sommige kamers zijn uitgerust met een muskietennet. Om het muskietennet van een camper schoon te maken, kan je het gewoon een half uur in een sopje (of verdund met een beetje afwasmiddel) laten weken en het dan zachtjes opwrijven. Spoel het scherm vervolgens af met schoon water en laat het ten slotte drogen voordat je het weer terughangt.

Nu je camper schoon en netjes is, hoef je er alleen nog maar foto’s van te maken en je verhuuradvertentie plaatsen op Yescapa.

Goede reis en tot ziens!

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

peut on laisser son chien dans un camping car
Huisdieren

Veilig reizen met je hond in een camper

Vakantie betekent vrijheid en ontspanning, maar hondenbaasjes stellen altijd de vraag wat je met de hond gaat doen. Maak je geen zorgen, als je van plan bent om met een mobilhome of campervan op reis te gaan, kun je je hond gewoon meenemen! Je moet er alleen voor zorgen dat je en jouw huisdier veilig kunnen reizen. Als je je afvraagt hoe je je hond in een camper hetbest vervoert, delen we hier de essentiële vragen die je je best stelt  als je jouwtrouwe metgezel wil meenemen op een roadtrip.

camping car occasion conseils achat
Camper kopen

Tips voor het kopen van een tweedehands mobilhome

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een camper kopen! Vragen zoals welk type voertuig je best kiest, andere essentiële criteria waar je rekening mee moet te houden, waar en wanneer je er best een koopt, ... zijn allemaal vragen waar we je gaan bij helpen beantwoorden.