Warmwaterboilers en warm water in een mobilhome

eau camping car 1140x400

Comfort zoals thuis in een mobilhome, camperbus of campervan hangt vaak af van kleine details, maar ook van essentiële elementen. Bijvoorbeeld voldoende warm water hebben om te douchen en af te wassen. Hier is onze selectie van camper waterverwarmers.

Warm water in een mobilhome: hoe werkt het?

De klassieke manier om warm water aan boord van een camper te hebben is via de gasboiler. Bij dit systeem wordt het water verwarmd door een brander, opgeslagen en op temperatuur gehouden in een corrosiebestendige roestvrijstalen tank. Het is hetzelfde principe als thuis met een inhoud die varieert tussen 10 en 14 liter, afhankelijk van het model. Dit apparaat is volkomen geruisloos en volkomen betrouwbaar wat veiligheid betreft: de verbrande gassen worden uit de woonruimte gehouden door een gesloten buizensysteem dat deze via de wand van het voertuig afvoert. De watertemperatuur kan worden ingesteld via een regelkast (bv. Truma ketel).

warm_water_mobilhome

In nieuwere recreatievoertuigen zijn warmwatertoestellen heel vaak gekoppeld aan het hoofdverwarmingssysteem. Dit type toestel combineert de functies verwarming en warmwatervoorziening in een minimum aan ruimte. Voor een goede warmteverdeling wordt warme lucht door flexibele kanalen geforceerd en gecirculeerd, terwijl parallel met de verwarmingsfunctie een watertoevoer wordt verwarmd (bv. de Truma Combi).

combi_boiler_camper_truma

De volautomatische gasboiler (type ALDE), met een soortgelijk ontwerp maar met watercirculatie in plaats van geforceerde lucht, biedt een groot gebruikscomfort en is ruimtebesparend. Het is het equivalent van centrale verwarming in huizen, waarbij het warmwatercircuit verschillende radiatoren voedt of gecombineerd met ventilatoren, "aerothermen" genaamd (of soms zelfs handdoekverwarmers voor topklasse campers), alsmede een warmwaterreserve.

Het is ook mogelijk te profiteren van warm water door gebruik te maken van een brandstofketel (diesel) die eveneens werkt volgens het principe van circulatie van warm water. Deze installatie kan bijvoorbeeld worden overwogen in het kader van een inrichting van een buscamper of bestelwagen. Het belangrijkste voordeel is dat de eigen brandstof van het voertuig kan worden gebruikt in plaats van gas, dat meer plaats in beslag neemt.

Als warm water een van de prioriteiten is in een project (wat niet noodzakelijk het geval is in een inrichting), kan je gebruik maken van de Dual Top verwarming/waterverwarmer combinatie van Webasto. Dit dieselaangedreven toestel kan op het chassis onder de dubbele bodem of buiten op het voertuig worden gemonteerd. Ideaal om comfort en ruimtebesparing te combineren!

webasto_dual_top_warmwater

Alternatieve tip voor warm water in de camper: Zonnedouches

We houden ook van het idee van de nomadische douche met water dat verwarmd is door de zon 🚿☀️ (Ahh zeker op zonnige dagen!). Het is hier te koop.

zonnedouche_campervan_camp_shower

Een laatste advies voor onderweg: zorg ervoor dat je niet te veel te lang onder de douche blijft staan van je camper! De reserves zijn niet onuitputtelijk.

Om te genieten van een gehuurde mobilhome, buscamper of campervan, ga naar op Yescapa.

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

où et comment stationner camping car
Verkeersregels

Parkeren met de mobilhome: waar en hoe?

Je vertrekt binnenkort op reis, en dit kan de eerste keer zijn dat je met een mobilhome op vakantie gaat. Hier zijn onze tips voor het parkeren met een mobilhome, buscamper of campervan.

adobestock 445264705
Ecologisch verantwoord

Duurzaam reizen: rijden met een mobilhome

Wist je dat op vakantie gaan met een mobilhome beter voor het milieu is dan een traditionele hotelvakantie en al helemaal dan een vliegvakantie? Het kan er namelijk voor zorgen dat je maar liefst 50% minder uitstoot. Een hotelovernachting is maar liefst zo’n 10 keer meer vervuilender dan een overnachting in een camper.