8 Tips voor een duurzame camperreis

0_Bannière article

Wil je een roadtrip maken met respect voor de omgeving, het milieu en zijn bewoners? Goed nieuws, een duurzame kampeerreis maken is mogelijk! Ontdek in dit artikel enkele tips om ecologisch te reizen in een camper of campervan zonder je levensstijl te veranderen. Leer te reizen in het nu en geniet ten volle van je vakantie door van elke etappe van je reis een ecologisch verantwoorde reis te maken.

1. Plan je route

duurzame_camperreis

Voordat je met je camper vertrekt, zet jezelf even op pauze en neem de tijd om na te denken hoe ver je wil reizen. Vaak hebben we de neiging om teveel te plannen in één vakantie omdat we alles willen gezien en gedaan hebben, maar komen we onuitgerust terug van vakantie. Door te kiezen om minder kilometers te rijden, heb je meer tijd om je onder te dompelen in het dagelijkse leven van de regio waar je in reist en de lokale cultuur te ontdekken. Dus, in plaats van je te haasten, vertraag en profiteer van het moment door je kilometers te verminderen.

2. Reis licht

duurzaam_reizen_camper

Beperk je bij het inpakken van je bagage tot het hoognodige: heb je dat extra kledingstuk écht nodig? Als je je afvraagt hoe je verantwoord kunt reizen in een camper of campervan, bedenk dan dat hoe zwaarder het voertuig is, hoe meer brandstof je verbruikt! Waarom huur je geen fietsen op je vakantiebestemming als je ze maar één of twee keer ga gebruiken? Om het laadgewicht laag te houden, kan je onderweg water en eten kopen in plaats van alles vanaf het begin mee te sleuren. Zo hou je ook een aangenaam ruimtegevoel in de camper.

3. Rij relaxed

duurzaam_rijden_camper

Wat als we je zouden vertellen dat je landschappen buiten de gebaande paden kunt ontdekken terwijl je brandstofverbruik vermindert? Het is tijd om met een relaxed gevoel achter het stuur te kruipen en je rijstijl te herzien voor een milieuvriendelijke en campervriendelijke reis. Want hé, je bent op vakantie, weet je nog?! Door de voorkeur te geven aan landwegen, je snelheid te beperken tot maximaal 100 km/u op snelwegen en het gebruik van de airconditioning te beperken, verminder je je brandstofverbruik en draag je rechtstreeks bij tot de vermindering van je CO2-uitstoot.

4. Consommeer lokaal en seizoensgebonden

consommeer_lokaal_duurzaam

Ecologisch winkelen is mogelijk. Vergeet de grote supermarkten en geef de voorkeur aan lokale en seizoensgebonden producten uit korte circuits en zo mogelijk biologisch. Ontdek voor je souvenirs lokale ambachten en gastronomie. Zo steun je lokale producenten. Vergeet niet je eigen herbruikbare tassen mee te nemen om plastic wegwerpzakken te vermijden en kies voor glazen verpakkingen voor je bulkaankopen.

5. Recycleer je afval zoveel mogelijk

recycleren_vakantie

Minder verpakking, minder afval! Als je het stukje hierboven hebt gelezen, zal je zowiezo al minder verpakkingsafval hebben en een aanzienlijke bijdrage leveren aan het milieu. Het afval dat je nog zou hebben, kan je recycleren en deponeren in de daarvoor bestemde containers. Scheid bij het sorteren van afval glas, blikjes, plastic en groenafval. Voor informatie over sorteer- en inzamelpunten kan je contact opnemen bij een vvv-kantoor.

6. Neem natuurlijke en afvalvrije producten mee

duurzaam_reizen

Zeg dag tegen single use producten! Het is gemakkelijk om wegwerpproducten zoals wattenstaafjes en make-up remover-doekjes te vervangen door herbruikbare oplossingen. Vervang je gebruikelijke toiletartikelen door zero waste producten en stap over op vaste, microplasticvrije producten: biologische blok zeep, watervriendelijke zonnebrandcrèmes en ecologisch afwasmiddel. Een blik op het etiket en je bent klaar! Er zijn zelfs milieuvriendelijke insectensprays.

Let goed op de producten die je gebruikt als je in het water komt. Zelfs als de samenstelling "schoon" lijkt, gebruik je zeep best niet rechtstreeks in een natuurlijke waterbron (rivier, meer, zee of oceaan) om je te wassen.

7. Verplaats je te voet of met de fiets

ecologisch_reizen

Overweeg de fiets of te voet te gaan voor korte afstanden. Niet alleen verminder je zo je ecologische voetafdruk, je vermijdt ook extra rondjes te moeten rijden om een plaats te vinden om de camper te parkeren. De planeet zal je dankbaar zijn! Of je nu aan zee of in de bergen bent, wandelen en fietsen is een van de beste manieren om een bestemming en zijn omgeving te verkennen zonder CO2-uitstoot. Verken de prachtige gebieden waar je niet geraakt met een voertuig en reis op een authentieke manier.

Bekijk voor meer inspiratie onze top 10 duurzame activiteiten voor je volgende vakantie!

8. Laat niets achter

Vertrek met meer dan alleen herinneringen! Voor een milieuvriendelijke camperreis laat je je standplaats altijd in dezelfde of zelfs schoner achter dan dat je hem aantrof. Respecteer de fauna en flora, raap afval op, leeg je afvalwater op de voorziene lozingsplaatsen, verzamel verpakkingen en etensresten ... Wist je dat zelfs een simpele bananenschil de lokale fauna en flora kan verstoren?! En ja, hoewel het fruit biologisch afbreekbaar is, kunnen de pitten en schillen dieren in gevaar brengen en het ecosysteem verstoren. Als je de plek verlaat, zorg er dan voor dat je alle sporen van je verblijf uitwist.

Deed je al één van bovestaande punten thuis of op reis? Super! Na het lezen van dit artikel ben je helemaal klaar om een camper te huren op Yescapa en een duurzame vakantie temoet te gaan! Kies zelf je tempo, en geniet van de schoonheid van de natuur en de landschappen die je doorkruist.

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

top 15 des idées cadeaux pour un voyageur
Eindejaarsfeesten

14 cadeau’s voor camperliefhebbers

Als je op zoek bent naar praktische en originele cadeaus voor camperliefhebbers voor kerstmis, vind je hier onze top 14 cadeau’s voor camperfanaten of mensen met een camper.

couverture librairie du voyage
Cultuur

De beste boeken over vanlife, campers en roadtrips

Of je nu een ervaren nomade bent of gewoon deze nieuwe manier van leven wilt ontdekken, hier vind je een kleine selectie van boeken, romans, verhandelingen en praktische gidsen om te lezen tijdens het reizen of voor je vertrekt.

banner
Ecologisch verantwoord

Top 10 duurzame outdooractiviteiten voor op vakantie

Wat is een betere manier om je batterijen op te laden in de buitenlucht? Als je op zoek bent naar duurzame outdooractiviteiten voor je vakantie, ben je hier aan het juiste adres. Van wandelen tot canyoning, ontdek milieuvriendelijke activiteiten en geniet van de schoonheid van de natuur terwijl je je impact op de planeet beperkt.