Technische keuring van een mobilhome of campervan

Je hebt de knoop doorgehakt, je gaat een nieuwe of tweedehands mobilhome of campervan kopen! Alvorens je kan genieten en op vakantie kan vertrekken, dienen er eerst administratieve zaken in orde gebracht te worden. Eén van deze zaken is de keuring van het voertuig. De regelgeving in verband met de keuring van een mobilhome, buscamper of campervan verschilt met die van een personenwagen. Is de categorie van je motorhome op je inschrijvingsbewijs M1 of N1, dan gelden er andere regels voor de technische keuring van je voertuig dan een gewone personenwagen. We hebben de belangrijkste verschillen voor je hieronder opgesomd.

Technische keuring van een nieuwe mobilhome 

Bij de aankoop van een nieuwe mobilhome of campervan met categorie M1 of N1 op het kentekenbewijs, ben je onderworpen aan een jaarlijkse technische controle onmiddellijk na de registratie van je nieuw voertuig, en voordat het op de weg wordt gebracht. Dit betekent dat je voertuig dus steeds voorzien moet zijn van een geldig keuringsbewijs, ook al is het voertuig minder dan 4 jaar oud.

De eerste periodieke keuring omvat een administratieve keuring en weging. Nadien zal je jaarlijks het voertuig opnieuw moeten laten keuren. Bij een periodieke keuring wordt er enkel een weging uitgevoerd als je een verbouwing hebt uitgevoerd.

Aankoop tweedehands mobilhome laten keuren

keuring_tweedehands_mobilhome

Wanneer je een tweedehands mobilhome of campervan koopt, heeft deze vaak al een keuringsbewijs. Toch dien je, na inschrijving van een tweedehands kampeerwagen, en vóór indienststelling in het verkeer (onder de nieuwe kentekenplaat), het voertuig opnieuw voor te rijden voor een administratieve regularisatie. De administratieve regularisatie omvat een administratieve keuring, een weging en het opstellen van een nieuw identificatieverslag overeenkomstig de nieuwe inschrijving. 

Dit is anders dan bij een tweedehands personenwagen, waar het keuringsbewijs met de oude nummerplaat nog wel in orde blijft op basis van het chassisnummer. Bij een mobilhome of campervan dient er echter een extra regularisatie te worden gedaan.

Het voertuig mag voorgereden worden via de herkeuringslijn van de bedrijfsvoertuigen. Deze keuring kan in elk keuringsstation plaatsvinden en kan geen afspraak voor gemaakt worden. 

Vervolgens dien je je mobilhome of campervan jaarlijks opnieuw te laten keuren, ongeacht de leeftijd van het voertuig.

Voor meer informatie over de regelgeving in verband met de keuring van mobilhomes en campervans kan je terecht op de website van Autoveiligheid.

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

amenagement interieur camping car salon
Camper kopen

De verschillende soorten indeling van mobilhomes

Je denkt erover na om een mobilhome te kopen, maar je vraagt je af welke indeling het beste bij past? In dit artikel zullen we je helpen met je keuze door de verschillende beschikbare indelingen van het interieur van een camper uit te leggen. 

frankie valentine 565054 unsplash
Winter

De mobilhome winterklaar maken: checklist

De kachels gaan weer aan en de dagen worden korter - de winter is in aantocht! Hier leggen we stap voor stap uit hoe je je mobilhome klaarmaakt voor de winterslaap, zodat hij op de eerste zonnige dagen weer "ready to go" is.

alarme pour camping car ok
Eigenaar van een camper

Heb ik een alarm nodig voor mijn mobilhome?

Van de ondervraagde eigenaars geeft meer dan 80% toe geen alarmsysteem voor zijn camper te hebben. Onder deze 80% zijn er die het nut van een dergelijk systeem niet inzien, terwijl anderen twijfelen om er een te kopen. Laten we proberen in dit artikel je meer duidelijkheid te geven over een alarm voor je camper.