De mobilhome winterklaar maken: checklist

frankie valentine 565054 unsplash

Op het programma

  De kachels gaan weer aan en de dagen worden korter - de winter is in aantocht! Hier leggen we stap voor stap uit hoe je je mobilhome klaarmaakt voor de winterslaap, zodat hij op de eerste zonnige dagen weer "ready to go" is.

  Laten we beginnen met de binnenkant van de camper:
  Het belangrijkste punt voor het winterklaar maken van je motorhome is de watercirculatie, zowel voor de hygiëne als voor vorstproblemen.

  Leeg de watertank

  Leeg en reinig de twee reservoirs (schoon water en afvalwater). Je kan een speciaal product gebruiken zoals Sani Tank, bleekwater of Sterradent (1 à 2 tabletten per 10L).

  Laat de leidingen leeg lopen

  Vorst kan de waterleidingen van het voertuig beschadigen. Vergeet daarom niet de verschillende kranen (gootsteen, wastafel, douche etc) en het inspectieluik open te laten om alle leidingen leeg te laten lopen. Blaas het laatste beetje water uit de leidingen.

  Bewaar de waterpomp op een warme plaats

  De waterpomp is bijzonder gevoelig voor vorst. Het is raadzaam het uit elkaar te halen en op een warme plaats op te bergen. Je kan van de gelegenheid gebruik maken om de filter te reinigen en het expansievat leeg te laten lopen.

  Leeg de boiler

  De boiler moet worden afgetapt om bevriezing te voorkomen. Laat de afvoerklep open te laten staan.

  Toilet desinfecteren

  mobilhome_winterklaar_maken_checklist

  Het schoonmaken van de toiletcassette is een essentiële stap. De tank moet worden ontsmet (altijd met bleekwater) en vervolgens gespoeld. Vergeet niet de klep open te laten voor een optimale ventilatie. Je kan de klepseals ook invetten met siliconenvet.

  In het geval van een chemisch toilet, moet deze geleegd en gedesinfecteerd worden. Spoel bovendien de tank met een additief (type Aqua-Rinse). Spuit de klep en de tankdichting in met een verzorgingsspray en laat de klep open.

  Winteropslag betekent: binnenin opruimen

  Je mobilhome winterklaar maken betekent ook de binnenkant opruimen en schoonmaken. Schakel eerst alle apparaten uit (koelkast, verwarming, enz.).

  Maak de koelkast schoon

  Haal alle voedselwaren uit de koelkast. Je kan de koelkast schoonmaken met azijn of bleekwater en droog maken met een schone doek. Vergeet niet de buitenste ventilatieroosters af te dekken en de deur open te laten om nare geurtjes en schimmel te voorkomen.

  De kasten opruimen en schoonmaken

  Het is belangrijk dat je de laden en kasten volledig leegmaakt en schoonmaakt (let op voor voedselresten in de keuken, er mag niets achterblijven). Laat de kastdeuren open staan om de lucht te laten circuleren en gebruik eventueel vochttabletten om vocht op te nemen en schimmel te voorkomen.

  Matrassen verluchten

  De luchtcirculatie rond matrassen en kussens is niet eenvoudig. Om condensatie te vermijden, plaats je ze best horizontaal boven een stoel of tafel en zo ver mogelijk van de muren. Indien mogelijk raden we aan om ze op een droge plaats bij je thuis te bewaren.

  Verwijder de matrasbeschermers voor een betere ventilatie. Als je een hefbed hebt, raden we je aan dit in de laagste stand te zetten, zodat de lucht zoveel mogelijk kan circuleren.

  Maak het dakvenster en de jaloezieën los

  Maak het dakvenster los om te voorkomen dat de scharnieren vast gaan zitten na een lange periode van niet-gebruik. Wat de jaloezieën betreft, is het beter deze open te laten om te voorkomen dat de veren gedurende lange tijd worden belast.

  De buitenkant van je mobilhome schoonmaken, behandelen en opknappen

  onderhoud_winter_camper

  Het overwinteren van je motorhome is vaak een gelegenheid voor een grondige schoonmaakbeurt. Een vuil voertuig veroudert sneller door het stilstaand vuil op de carrosserie.

  Was eerst de carrosserie van je voertuig met een hogedrukreiniger (zorg ervoor dat je niet te lang op eenzelfde plaats spuit). Gebruik vervolgens een afwasmiddel en een zachte borstel om hardnekkig vuil te verwijderen, spoel het snel af voordat het opdroogt (behandel kleine oppervlakken per keer).

  Vergeet de onderkant van je voertuig niet. Als er zwarte strepen achterblijven, kan je die het beste uitwrijven met een doek die met kleisteen (witte steen) is bevochtigd. Spoel daarna terug af.

  Een grondige wasbeurt is ook een gelegenheid om krassen of roestplekken op te sporen en te repareren. Om de carrosserie extra te beschermen, kan je nog een beschermende wax aanbrengen.

  Bescherm de afdichtingen

  Als je de vorige stappen hebt voltooid, kan je nu de afdichtingen van de camper onder handen nemen. Ze verdragen geen temperatuurschommelingen en hebben een hekel aan kou. Daarom is het belangrijk ze na een langere periode van inactiviteit in te vetten om mogelijke scheuren te voorkomen. Het beste is siliconen(spray) te gebruiken voor plastic afdichtingen en talkpoeder voor rubber afdichtingen.

  Om te voorkomen dat koude het voertuig binnendringt en om ongewenste gasten te vermijden, gebruik je plastic afdekplaten die zijn aangepast aan de roosters en de luchtinlaten (boiler, verwarming, koelkast....).

  Bescherming en controle van buitenaccessoires

  De winter is ook het moment om de bevestiging van de buitenaccessoires, zoals dakkoffer, antenne, ladder, fietsenrek enz. te controleren. Maak, indien mogelijk, één keer per maand een ritje met je motorhome om te voorkomen dat motoronderdelen uitdrogen en bij de verbindingen gaan roesten.

  De banden van het voertuig

  bandenspanning_winter_camper

  Om de vervorming van de banden te voorkomen als gevolg van langdurig stilstaan (het rubber is niet blij met lange onderbrekingen van het rijden), verhoog je de bandenspanning tot de door de fabrikant aanbevolen maximale spanning. Door het voertuig maandelijks te verplaatsen, zorg je er ook voor dat de banden niet altijd op hetzelfde punt van het loopvlak stilstaan.

  De handrem loszetten

  Zet de handrem los om te voorkomen dat deze vastvriest (vaak blijven de remschoenen vastkleven en wordt het remsysteem beschadigd). Bevestig je mobilhome op wielkeggen zodat hij niet kan wegrollen.

  Vul de brandstofstank aan

  winterklaar_maken_mobilhome

  Om condensatie in de brandstoftank (die de kwaliteit van de brandstof zou kunnen aantasten) te voorkomen, raden we aan deze helemaa te vullen voordat hij in de winterstalling wordt geplaatst.


  Met deze checklist zou je mobilhome de winter goed moeten doorkomen en is hij weer perfect rijklaar zodra de sneeuw gesmolten is!

  Zoe A

  Zoe A

  Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

  Meer artikelen

  peut on laisser son chien dans un camping car
  Je reis voorbereiden

  Veilig reizen met je hond in een camper

  Vakantie betekent vrijheid en ontspanning, maar hondenbaasjes stellen altijd de vraag wat je met de hond gaat doen. Maak je geen zorgen, als je van plan bent om met een mobilhome of campervan op reis te gaan, kun je je hond gewoon meenemen! Je moet er alleen voor zorgen dat je en jouw huisdier veilig kunnen reizen. Als je je afvraagt hoe je je hond in een camper hetbest vervoert, delen we hier de essentiële vragen die je je best stelt  als je jouwtrouwe metgezel wil meenemen op een roadtrip.

  que faire carburant reservoir eau camping car
  Camper gebruiken

  Help! Brandstof in de watertank van mijn camper 😱

  Het omwisselen van de water- en brandstoftanks is iets wat kan gebeuren bij het gebruiken van een camper. Door onzorgvuldigheid of gebrek aan kennis is het gemakkelijk om een fout te maken en het onherstelbare te begaan. Maar geen paniek! Yescapa legt je de procedure uit die je moet volgen als je de watertank met brandstof hebt gevuld.