De verschillende soorten indeling van mobilhomes

amenagement interieur camping car salon

Je denkt erover na om een mobilhome te kopen, maar je vraagt je af welke indeling het beste bij past? In dit artikel zullen we je helpen met je keuze door de verschillende beschikbare indelingen van het interieur van een camper uit te leggen. 

De gouden regel: je interieurinrichting moet zowel praktisch als gezellig zijn, zodat je mobilhome een cosy plek wordt om te vertoeven! 

De binnenindeling van de camper 

indeling_binnenkant_mobilhome

In de eerste plaats zal je keuze voor het interieur van je motorhome afhangen van het aantal plaatsen aan boord, m.a.w. of je een gezinscamper wenst of niet. Er zijn verschillende criteria waarmee je rekening moet houden wanneer je beslist hoeveel mensen je in je motorhome wil onderbrengen. Verkopers gebruiken vaak technische benamingen om het aantal plaatsen aan de hand van verschillende elementen te definiëren: 

Zitplaatsen: dit zijn de aantal zitplaatsen met autogordels. Meestal zijn het er 4, soms 3 of 5, en in sommige gezinsmodellen 6 of 7. Slaapplaatsen: tussen het vaste bed, de eventuele dakbedden en het ombouwbed, kunnen er tussen de 2 en 7 slaapplaatsen zijn. Let op, het aantal plaatsen komt niet altijd overeen met het aantal plaatsen op het kentekenbewijs van het voertuig. Eetplaatsen: dit is het aantal personen dat op de plaatsen in de woonkamer kan zitten. Dit cijfer is een benadering, het is geen voorschrift en hangt uiteraard af van het gestalte van de passagiers.

De slaapplaatsen in de camper

Gezellig en comfortabel zijn de twee sleutelwoorden die we voor de kamer hebben gekozen. In het interieur van een motorhome zijn er verschillende soorten slaapplaatsen die zich onderscheiden door hun toegankelijkheid, indeling of ruimtebesparing. Elk heeft zijn voor- en nadelen en deze informatie zal je helpen het ideale type slaapplaats te vinden, een doorslaggevend punt bij de aankoop van je mobilhome.

centraal_bed_mobilhome

Het centraal bed 

Dit bed is de favoriet van de Belgen. Waarom? Omdat het je het gevoel geeft dat je slaapt "zoals thuis". Dit bed, meestal geplaatst in het midden van de ruimte en aan de achterkant van de camper, maakt een ruime configuratie mogelijk. Zijn voordeel  is de toegankelijkheid van elke kant, maar het centraal bed neemt veel plaats in, dus je hebt een grote camper nodig voor dit type indeling. 

centraal_bed_camper

Het dwarsbed 

Dit bed bevindt zich aan de achterkant van het voertuig en beslaat de volledige breedte van het interieur van de camper. De toegang tot dit bed is vanaf één kant en is vaak verhoogd.

dwarsbed_camper

Twee enkel bedden

Deze twee afzonderlijke bedden zijn vaak achteraan in het voertuig en in de lengte geplaatst. Ze zijn vaak op een goede hoogte geïnstalleerd en toegankelijk via kleine treden tussen de twee bedden. De twee eenpersoonsbedden kunnen ook worden samengevoegd met behulp van een verwijderbare centrale boxspring. 

twee_bedden_mobilhome

Het Frans bed 

Dit bed bevindt zich aan de achterzijde van het voertuig in de lengterichting. Het grenst vaak aan de badkamer. 

frans_bed_camper

Het alkoof bed

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat dit bed alleen in alkoof campers. Dit bed bevindt zich boven de bestuurderscabine, dat toegankelijk is via een ladder. Dit bed bespaart een hoop ruimte. Het is vaak de favoriet bij kinderen.

alkoof_bed_camper

Het stapelbed 

De stapelbedden, die zich ook aan de achterkant van de mobilhome bevinden, kunnen zowel  in de breedte- als in de lengterichting voorkomen. Dit soort slaapplaats wordt vaak aangetroffen bij alkoof campers en wordt meestal gebruikt voor kinderen. 

stapelbed_camper

Het ombouwbed

Het ombouwbed doet meestal dienst als extra bed. Het kan één of twee slaapplaatsen beschikken die zich over de breedte strekt. Het wordt vaak verkregen door de tafel in het woongedeelte te laten zakken. 

Het paviljoenbed 

Dit bed bevindt zich aan de voorzijde van het voertuig en komt vooral voor in half-integraal en integraal campers. Het bed bevindt zich boven de bestuurderscabine en wordt neergelaten tot net boven de bestuurders- en passagiersstoel. 

paviljoenbed

Indeling camperinterieur: woonkamer en keuken

Ook al zijn de slaapplaatsen het belangrijkste criterium bij het kiezen van je mobilhome, de plaats van de zithoek is ook belangrijk. Er zijn 4 hoofdindelingen die je kiest afhankelijk van hun gezelligheid, hun gevoel van ruimte of om ruimte te besparen. 

zithoek_mobilhome_indeling

Zithoek met twee banken over elkaar

Een zeer populaire salon, want dankzij de grote eethoek met 2 banken aan de zijkant is het mogelijk om gezellig met meerdere mensen een aperitief te drinken. Deze lounge wordt ook panoramisch genoemd, omdat wanneer de tafel is opgeklapt, er een brede gang in de camper overblijft en de banken worden omgetoverd tot comfortabele zitplaatsen met uitzicht op de weg. 

De zithoek met uitzicht op de weg 

Deze indeling bestaat eenvoudigweg uit een bank met zicht op de weg en de stoelen in de bestuurderscabine zijn draaibaar en de tafel eromheen is meestal vast en voorzien van een verlengstuk om alle gasten te bedienen. 

De L-vormige zithoek

Deze lounge heeft twee banken die een L-vorm vormen. In een paar handelingen kan de zithoek worden omgevormd tot een zitplaats voor passagiers tijdens het rijden. 

De zithoek achteraan 

De meeste mobilhome interieurs met deze indeling hebben eigenlijk twee zithoeken: een dinette vooraan en een grotere lounge achteraan, meestal met twee grote banken in L-vorm of drie banken in U-vorm. 

De keuken van de mobilhome

indeling_keuken_mobilhome

Wat de keukenindeling betreft, die vaak een verlengstuk van de zithoek is, zijn er in elke indeling vaak wel dezelfde elementen te vinden: twee of drie gasvuren, een gootsteen, laden en kasten en, niet te vergeten, een koelkast. Er zal meer variatie zijn in de grootte van het meubilair en het werkblad. 

De badkamer in een camper

badkamer_indeling_mobilhome

Aan boord van een mobilhome zijn zelfs de kleinste hoeken en gaten nuttig gemaakt. De slaapkamer en de woonkamer zijn zeer belangrijk bij het maken van je keuze, maar een comfortabele badkamer heeft ook zijn plaats bij het kiezen van een mobilhome. Veel mensen geven er de voorkeur aan de douches op de campings te gebruiken en minder krap in hun camper te zitten. Maar als je niet naar campings gaat, is het moeilijker voor je om geen doucheruimte te hebben. Voor degenen die de douche-/toiletcabine belangrijk vinden, zijn hier de verschillende soorten badkamers die bestaan: 

Modulaire cabine met toilet en douche 

In éénzelfde ruimte bevindt zich het toilet, de douche en de wastafel. Dit is modulair gebouwd want om te douchen moet je het toilet omdraaien en de wastafel verbergen. 

Gescheiden douche 

In deze ruimte is de douche apart van het toilet en de wastafel door een gordijn of een accordeon-wand. 

Afzonderlijke douchekamer

Bij deze indeling zijn de douche en het toilet gescheiden en in twee verschillende compartimenten ondergebracht. De wastafel zal zich ofwel bij het toilet ofwel bij de douche bevinden. 

Vaak bevindt de badkamer zich aan de zijkant, tegenover de deur van de cel, maar het kan ook aan de achterkant van het voertuig zijn.Elke badkamer heeft namelijk ventilatie zoals bijvoorbeeld een dakraam in het plafond. Bovendien zijn de meeste campers voorzien van een chemisch wc met toiletcassette, die uiteraard moet worden geleegd en gespoeld op speciale lozingspunten.   

Voordat je een mobilhome koopt, kan je verschillende soorten testen door er een te huren van particulieren op Yescapa!  

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

camping car occasion conseils achat
Camper kopen

Tips voor het kopen van een tweedehands mobilhome

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een camper kopen! Vragen zoals welk type voertuig je best kiest, andere essentiële criteria waar je rekening mee moet te houden, waar en wanneer je er best een koopt, ... zijn allemaal vragen waar we je gaan bij helpen beantwoorden.

chauffage camping car comment ça marche
Winter

Verwarming voor campers: hoe werkt het?

Jij die graag het hele jaar door reist, wat is er onaangenamer dan wakker te worden van de kou? Tijdens de winter en ook tijdens sommige lentenachten is het noodzakelijk binnen in de mobilhome, buscamper of campervan te verwarmen, zodat het niet in een ijsblokje verandert. Maar hoe werkt dit dan, wat zijn de verschillende verwarmingstoestellen voor campers en hoe verhoog je de temperatuur op een intelligente manier? We gaan er je meer over vertellen.

frigo per camper furgone camperizzato
Keuken

De juiste koelkast kiezen voor je mobilhome

Koelkast, ijskast, frigo,... Verschillende woorden om hetzelfde uit te drukken. Het was in de jaren 1800 dat de eerste koelkast op gas werd geproduceerd. De koelkasten voor campers van vandaag zijn vergelijkbaar met die in woningen, zowel wat capaciteit als prestaties betreft.