Zelf een camper inrichten

amenagement fourgon soi meme diy conseils

Elke gemotiveerde persoon kan zelf een camper ombouwen. Afgezien van het financiële aspect, biedt het inrichten van een camper je veel vrijheid en een zeker gevoel van voldoening zodra het voltooid is. Vertrek op weekend of ga voor langere tijd op stap.

Volg onze gedetailleerde gids om een bestelwagen om te bouwen tot een camper en geen belangrijke details te vergeten.

- Om te schatten hoeveel je zou kunnen verdienen met het ombouwen van een bestelwagen tot een camper: ga naar Yescapa! -

Tips voor het ombouwen van een bestelwagen tot een camper

ombouwen_bestelwagen_naar_camper

Alvorens in te gaan op de details van de bestelwagen en de indeling ervan, verduidelijken we een paar dingen: 

Er zijn duizenden manieren om zelf een busje in te richten, maar dit is jouw busje. Voordat je begint, moet je goed nadenken over wat je met je campervan gaat doen, hoe je erin gaat wonen, wat je budget is en een raming opstellen; Informeer je bij specialisten, op forums of koop boeken over het inrichten van een van om je te helpen bij het ombouwen. 

Hoeveel kost het ombouwen van een camper?

hoeveel_kost_ombouwen_camper

Om de prijs van de inrichting van een campervan te kennen, moet je de tijd nemen om een bestek op te stellen en te weten wat je juist wil, zoals hierboven aangegeven. 

Als je een doe-het-zelver bent die alles zelf kan doen en je houdt ervan om gebruikte materialen te hergebruiken, reken dan op een gemiddeld budget van 3.500 euro. Anders kan je je verwachten aan bijna 5.000 euro voor het zelf inrichten van je van met af en toe de hulp van een vakman. Voor een meer uitgebreid voertuig met luxe uitrusting of complexere installaties, kunnen de kosten voor de uitrusting van je bestelbus oplopen tot 8.000 euro. Het budget voor een hefdak zal bijvoorbeeld ongeveer 5.000 euro zijn! 

Natuurlijk zijn deze gemiddelde budgetten voor de inrichting van je bestelwagen alleen geldig als je op zoek gaat naar materialen en vaklui met de beste prijs-kwaliteit

Tip: als je nog niet over al het benodigde gereedschap beschikt, hoor eens rond bij vrienden of op social media om deze te lenen, of koop tweedehands gereedschap.

Welke camper kiezen om in te richten?

Om te beginnen heb je uiteraard een bestelbus nodig om een camper te bouwen. Het kiezen van het juiste model zal voornamelijk afhangen van de hoogte, de lengte, de motor en de grootte van de laadruimte zijn, maar ook andere, meer persoonlijke criteria zoals het merk, of het uiterlijk kan belangrijk voor je zijn. De verschillende soorten bestaande bestelwagens zijn ultra-compacte, compacte en grote bestelwagens.

ombouwen_auto_naar_camper

De ultra-compacte campervans

Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn deze modellen polyvalent en perfect om zich in de stad te verplaatsen zoals een van. De indeling zal echter worden beperkt en het gebruik van het voertuig zal geschikter zijn voor in de zomer. Als je zelf een bestelwagen wilt ombouwen, raden wij dit type camper niet aan voor mensen die in de eerste plaats op zoek zijn naar optimaal comfort. 

Bv: Renault Kangoo (boven), Citroën Berlingo, Fiat Doblo... 

welk_busje_ombouwen_naar_camper

De compacte campervans

Het zal je niet verbazen dat dit de meest veelzijdige voertuigen zijn, het perfecte compromis tussen ruimte en bewegingsvrijheid. Gemiddeld zijn deze vans minder dan 2 meter hoog, minder dan 5 meter lang en niet zwaarder dan 3 ton in beladen toestand, zodat zij in de stad wendbaar zijn. Je zal de binnenindeling kunnen aanpassen aan je gebruik zonder al te veel toegevingen te doen. 

Bv: Renault Trafic, Volkswagen Transporter, Ford Transit (boven), Opel Vivaro, Citroën Jumpy…

ombouwen_camionet_naar_camperbus

De grote campervans

Met een grote bestelwagen ben je klaar voor een wereldreis! We adviseren een voertuig van maximaal 6 meter te kiezen om een goede manoeuvreerbaarheid te behouden. De ruimte laat toe om de bestelwagen om te bouwen tot een bijna volledig uitgeruste motorhome en je je een echte thuis in te beelden. Natuurlijk zal de lading nooit meer dan 3,5 T mogen bedragen en is er geen twijfel over het rijcomfort. 

Bv: Peugeot Boxer (boven), Mercedes Sprinter, Ford Transit, Renault Master, Volkswagen Crafter, Citroën Jumper, Fiat Ducato…

Het ombouwen van de bestelbus naar een campervan: de stappen

1. Voorbereiding van de inrichting van de bestelwagen 

bestelbus_zelf_ombouwen

Het eerste wat je moet doen is een plan van de inrichting tekenen om jezelf in te beelden hoe je campervan eruit gaat zien maar ook om de verhoudingen te kennen. Strip het voertuig vervolgens volledig kaa: verwijder de platen aan de zijkanten, eventueel het tussenschot en verwijder de bekleding van het plafond. Zodra dit werk is gedaan, kan je de grondoppervlakte van je meubels met plakband op de grond markeren om zeker te zijn van de uitvoerbaarheid van je project. 

Het is ook tijdens deze eerste stap dat je openingen moet maken voor meer licht, maar vooral om condensatie en vochtigheid te voorkomen. Snij een stuk uit het dak of de flank voor het plaatsen van een dakraam of ventilatierooster, breng antiroestmiddel aan op de randen en plaats vervolgens de ramen of roosters en kit af met een waterdicht product. Neem de veiligheidsnormen in acht om de carrosserie niet te verzwakken. 

2. Isoleren van de campervan en wandbekleding aanbrengen

inrichten_isoleren_carmperbus

Thermische isolatie van de omgebouwde bestelwagen is essentieel voor je comfort. Je wil toch niet dat je voertuig in een oven of een diepvries verandert?! 

Laten we eerst even aan herinneren: het doel van de isolatie is de warmte in de winter binnen te houden en in de zomer de warmte buiten te houden. Het is onmogelijk dit verschijnsel volledig te stoppen, maar de isolatie van de omgebouwde camper zal het beperken, en dat is een goede zaak. Hiervoor bestaan verschillende materialen en technieken. Deze hebben niet allemaal dezelfde prijs, eigenschappen of doeltreffendheid. Hier volgt een overzicht van de mogelijkheden die je hebt: 

Glaswol of steenwol zijn zeer efficiënte en goedkope thermische isolatoren. Je moet er echter rekening mee houden dat ze gevoelig zijn voor vocht en de neiging hebben te zakken als gevolg van trillingen. Als je voor deze materialen kiest, is het een goed idee om toegang te hebben tot de isolatie, zodat je deze gemakkelijk kunt vervangen.  Geëxtrudeerd polystyreen is praktisch en zeer doeltreffend als thermische isolatie. De nadelen zijn de enigszins hoge prijs en het feit dat het isoleert tegen geluid.  Meerlagige of dunne isolatie is flexibel. Daarom zijn ze gemakkelijk te installeren en is het gemakkelijk om ronde vormen te isoleren. Ze zijn echter vrij duur en hun thermisch rendement is gemiddeld.   Er bestaan ook andere, meer natuurlijke isolaties zoals schapenwol of kurkplaten...

De keuze van de isolatie van de bestelwagen is een van de meest delicate wanneer je beslist om zelf een camper om te bouwen. Om een keuze te maken die past bij je gebruik en je budget, kan je forums raadplegen om te zien wat er al getest is geweest en om verschillende methoden eventueel te combineren. Maak je vertrouwd in de wereld van thermische equivalentie: een formule waarmee je verschillende typen isolaties kunt vergelijken. 

Pas op voor het creëren van thermische bruggen in je omgebouwde bestelwagen. Een van de moeilijkste plaatsen om te isoleren is de achterklep (het scharnierende deel dat de deuren vasthoudt). 

3. Het elektrisch schema van je omgebouwde camper

eletriciteit_ombouwen_campervan

@bullov_the_van

Het maken van een elektrisch schema voor je omgebouwde bestelwagen is geen noodzakelijke stap als je wil reizen met het absolute minimum, zonder elektronische apparaten, toestellen of verwarming. Maar laten we eerlijk zijn, de meesten van ons genieten van het comfort van een koelkast en stopcontacten om je gsm op te laden. 

WAARSCHUWING: de elektrische installatie van een omgebouwde bestelwagen mag niet worden onderschat. Als je geen kennis hebt op dit gebied, vertrouw deze taak dan toe aan een professional die alle volgende taken voor zijn rekening zal nemen en ervoor zal zorgen dat je een veilig systeem hebt.

Alvorens je begint te werken aan het bedradingsschema van je omgebouwde bestelbus, neem de tijd om de apparaten op te lijsten die je van plan bent te gebruiken om je voltagevereisten te berekenen. Je zal dan het juiste gereedschap en materiaal moeten aanschaffen om een tweede batterij en een elektrisch paneel te installeren en de aansluitingen te maken. Vergeet niet na te denken over de plaats van de kabels en een vaste, centrale installatie.

Zonnepanelen kunnen ook een goede optie zijn om aan je elektriciteitsbehoeften te voldoen, maar dan moet je natuurlijk genoeg plaats op je dak hebben en moet dit in je budget passen. 

4. Welke verwarming voor mijn ingerichte campervan?

Er zijn verschillende verwarmingssystemen voor je omgebouwde bestelbus als je graag bij koud weer met je camper op pad gaat. 

verwarming_campervan_ombouwen

@4_ontheroad

Hulpverwarming voor ingerichte bestelwagens Een elektrisch verwarmingselement zal de batterij van je omgebouwde bestelwagen in een razendsnel tempo leegzuigen! Deze vorm van verwarmen verbruikt veel energie en is niet zuinig. Je vindt deze elektrische verwarmingselementen tussen de 30 en €100. Een verwarmingselement op gas is perfect als je niet langs de gaskeuring wilt gaan nadat je bestelwagen of bestelbus is ingericht. Reken dezelfde prijs als een elektrisch verwarmingselement. 

Dieselverwarming

Het systeem werkt rechtstreeks op de brandstoftank en werkt op 12V of 24V. Er zijn twee soorten brandstofverwarming, namelijk via water- en luchtverwarming, maar reken wel dat dit een zeer dure oplossing is. 

Gasverwarming voor omgebouwde bestelwagens 

Bij gasverwarming moet men waakzaam zijn voor een teveel aan koolmonoxide in de camper. Verwaarloos daarom het ventilatie-aspect niet bij het ombouwen van je bestelbus en schaf een goede koolmonoxidemelder aan die met een wat luidruchtig alarm de aanwezigheid van een lek signaleert. Denk ook na over hoe de gasfles in je kleine interieur zal passen en gemakkelijk vervangen kan worden. Een van de voordelen is dat de gaskachel voor inbouw bestelwagens geluidloos is. 

5. Inrichten van je omgebouwde bestelbus

Er zijn drie mogelijkheden om een bestelwagen in te richten en om te bouwen tot een campervan: meubels kopen, zelf meubelen bouwen of  bestaande meubels recycleren. Deze stap zal je een idee geven van hoe je huis op wielen eruit zal zien! 

inrichten_omgebouwde_camperbus

Laten we beginnen met het minst praktische: recyclage. Door rond te snuffelen in kringloopwinkels of op tweedehands verkoopsites zal je zeker meubels vinden die interessant kunnen zijn. Zij zullen echter niet zijn aangepast aan het gebruik voor in een campervan en zullen zeker gemodificeerd moeten worden.

inrichting_keuken_campervan

De tweede mogelijkheid is om een pakket campermeubels te kopen van een professional. Er zijn verschillende meubels voor bestelwagens verkrijgbaar die verschillen in grootte, functionaliteit, prijs en stijl.

zelf_meubel_maken_campervan

Tenslotte is de meest economische oplossing het bouwen van je eigen meubels. Doe-het-zelvers: bereid je plannen voor en wapen je vervolgens met multiplex, houten planken en vijzen om een interieur te creëren dat bij je past. Er zijn ook schrijnwerkers die meubels op maat kunnen maken voor jou die je alleen zelf nog moet installeren.

6. Voorzieningen en decoratie van je camperbusje

inrichting_decoratie_ombouw_camperbus

We zijn aan de laatste stap gekomen voor je op vakantie kan vertrekken! Deze stap is een kwestie van het kiezen van de functionaliteiten voor je omgebouwd busje en het toevoegen van een paar persoonlijke accenten. 

De meeste uitrusting die je aan je campervan kan toevoegen is niet essentieel, maar kan praktisch of gewoon leuk zijn. Een TV, bijvoorbeeld, als je je niet kunt voorstellen om Thuis of Familie te missen, of een koelkast in plaats van een koelbox...

Zodra je matras er ligt, je opbergruimte en je keuken zijn geïnstalleerd, is het tijd om je van te decoreren. Denk aan gordijnen die ook isolerend zijn. Een plantje, leuke kussens en foto's van je reizen zorgen ervoor dat je je meteen thuis voelt.  

Hoe krijg je een omgebouwde camper goedgekeurd?

Een voertuig dat door jezelf (en door bepaalde vakmensen) is ingericht, zal automatisch worden goedgekeurd als personenauto, d.w.z. als privé-voertuig. Wil je de zitplaatsen van het voertuig wijzigen en wil je een keuken, bed, kast, tafel en stoelen installeren in het woongedeelte? Dan heb je een nieuw individueel goedkeuringscertificaat nodig. Meer informatie hierover vindt je op de website van Mobiliteit en Openbare Werken.


Om het ombouwen van je bestelbus tot kampeerwagen rendabel te maken, kan je hem online plaatsen en verhuren aan particulieren. Als je nog geen eigen voertuig hebt gekocht en eerst het concept #vanlife wil uitproberen, kan je een campervan huren via Yescapa!

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

frankie valentine 565054 unsplash
Winter

De mobilhome winterklaar maken: checklist

De kachels gaan weer aan en de dagen worden korter - de winter is in aantocht! Hier leggen we stap voor stap uit hoe je je mobilhome klaarmaakt voor de winterslaap, zodat hij op de eerste zonnige dagen weer "ready to go" is.

que faire carburant reservoir eau camping car
Eigenaar van een camper

Help! Brandstof in de watertank van mijn camper 😱

Het omwisselen van de water- en brandstoftanks is iets wat kan gebeuren bij het gebruiken van een camper. Door onzorgvuldigheid of gebrek aan kennis is het gemakkelijk om een fout te maken en het onherstelbare te begaan. Maar geen paniek! Yescapa legt je de procedure uit die je moet volgen als je de watertank met brandstof hebt gevuld.

antenne tv camping car
Eigenaar van een camper

Televisie kijken en de juiste tv-antenne kiezen voor je camper

Hoewel de meeste mobilhomes zijn uitgerust met een televisie om tijdens de vakantie tv-zenders te ontvangen, moet je een antenne op het dak installeren om televisie te kunnen kijken. Met een TV-antenne voor campers kan je overal in België en Europa een maximaal aan zenders ontvangen. Maar er zijn verschillende soorten en elke soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Hoe kies je nu de juiste tv-antenne die het beste bij je manier van reizen past?