Onderhoud mobilhome: de vuilwatertank legen

Entretenir un camping car la gestion des eaux usees

Op het programma

  Een mobilhome is comfortabel: het heeft een keuken, een eethoek, bedden, toiletten en zelfs een douche (als je nog geen campereigenaar bent, kan je een camper testen en huren van particulieren).
  Zo kan je genieten van grote en gevarieerde ruimtes. Het enige nadeel van dit comfort is dat het natuurlijk enige onderhoud vraagt.

  Het beheer van vuilwater

  Hoe doe je dat bijvoorbeeld wanneer het toilet vol is of er geen drinkwater meer is? Hoe maak je de toiletcassette en vuilwatertank leeg zonder de natuur te vervuilen? Hoe en waar kan je dit water kwijtraken en hoe vul je het snel en gemakkelijk weer bij?

  Grijs water

  vuilwatertank_camper

  Grijs water is het water dat van de douche en de spoelbak komt. De vuilwatertank heeft een capaciteit van rond de 100 liter. Afhankelijk van het gebruik en het aantal personen, moet je hem binnen 2-5 dagen legen. Het grijze water wordt opgeslagen in tanks onder de vloer van de camper, en het afvalwater wordt afgevoerd via kranen, kleppen of luiken, die rechtstreeks onder de camper uitkomen.
  Veel campings zijn niet uitgerust voor directe afvoer, in dat geval zijn er verschillende trucs. De meest gebruikelijke is het aansluiten van een slang op de uitgang van de kraan of afvoerkleppen.

  ⚠ Waarschuwing! Er mag niet geleegd worden op de openbare weg, in de regenwaterafvoer of in de natuur.

  "Zwart" water 

  Dit is afvalwater dat van het toilet komt. Er zijn twee soorten toiletten en dus twee soorten afvoeren.

  Mobiele cassette (10 tot 25 liter)
  Het legen gebeurt vanaf de buitenkant van de mobilhome. Je neemt gewoon de cassette uit de camper en je kan deze 'onbeschermd' legen op hiervoor voorziene lozingsplaats. De schenktuiten bieden hygiëne en comfort. Let op voor het gewicht van de cassette, deze kan best wat wegen wanneer deze vol is. Vaste afvaltanks (gemiddeld 40 liter)
  Deze dien je te legen op specifieke plaatsen, aangezien er chemische vloeistoffen worden gebruikt. Om dit type toilet te ledigen zijn er verschillende oplossingen. De meest gebruikelijke is een tussentank te gebruiken die de verbinding vormt tussen de tank en de lozingsplaats op de camperplaats. Net als voor grijs water zijn er verschillende methoden en trucs beschikbaar. Kijk op de camperforums voor informatie over jouw specifieke model.

  De watertank vullen

  De watertank heeft een gemiddelde capaciteit van rond de 100 liter water. Dit water wordt niet aangeraden om te drinken, maar om mee te koken, te douchen en het toilet door te spoelen. Geef de voorkeur naan mineraalwater als je dorst hebt.

  Waar vind je water om de watertank terug mee te vullen? Je kan water vinden op camperplaatsen, campings, benzinestations, autowasplaatsen, enz.

  Het is absoluut verboden water te halen uit brandkranen.

  Om je watertank van de camper te vullen, moet je het water met een slang van een kraan naar de vulopening van de watertank brengen.
  Om ervoor te zorgen dat je je watertank overal kan vullen, raden we je aan om verschillende koppelstukken mee te nemen, een voldoende lange slang en een trechter zodat je op alle soorten kranen en wateraansluitingen kan aansluiten. Gebruik steeds schoon materiaal om het verse water in de watertank te doen, zodat het water vrij blijft van viezigheden. 

  We hopen dat dit artikel nuttig is voor alle beginnende camperfanaten, en in het bijzonder voor de toekomstige huurders die een camper huren op www.yescapa.be

  Foto credits: Antoine Chapenoire

  Zoe A

  Zoe A

  Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

  Meer artikelen

  camera
  Je camper verhuren

  Hoe maak je foto's van je camper om te verhuren?

  Als je voertuig te huur is, zijn de foto's op je advertentie het eerste wat reizigers zien als ze op zoek zijn naar een voertuig voor hun reisplannen. Het benadrukken van de sterke punten van je camper via foto's trekt gegarandeerd de aandacht van de huurders en verhoogt het aantal huuraanvragen. Hieronder vind je 4 tips om de foto's van je advertentie op Yescapa te verbeteren.

  eau camping car 1140x400
  Camper gebruiken

  Warmwaterboilers en warm water in een mobilhome

  Comfort zoals thuis in een mobilhome, camperbus of campervan hangt vaak af van kleine details, maar ook van essentiële elementen. Bijvoorbeeld voldoende warm water hebben om te douchen en af te wassen. Hier is onze selectie van camper waterverwarmers.

  cuisiner camping car astuces recette
  Camper gebruiken

  Koken in een mobilhome