Onderhoud mobilhome: de vuilwatertank legen

Entretenir un camping car la gestion des eaux usees

Een mobilhome is comfortabel: het heeft een keuken, een eethoek, bedden, toiletten en zelfs een douche (als je nog geen campereigenaar bent, kan je een camper testen en huren van particulieren).
Zo kan je genieten van grote en gevarieerde ruimtes. Het enige nadeel van dit comfort is dat het natuurlijk enige onderhoud vraagt.

Het beheer van vuilwater

Hoe doe je dat bijvoorbeeld wanneer het toilet vol is of er geen drinkwater meer is? Hoe maak je de toiletcassette en vuilwatertank leeg zonder de natuur te vervuilen? Hoe en waar kan je dit water kwijtraken en hoe vul je het snel en gemakkelijk weer bij?

Grijs water

vuilwatertank_camper

Grijs water is het water dat van de douche en de spoelbak komt. De vuilwatertank heeft een capaciteit van rond de 100 liter. Afhankelijk van het gebruik en het aantal personen, moet je hem binnen 2-5 dagen legen. Het grijze water wordt opgeslagen in tanks onder de vloer van de camper, en het afvalwater wordt afgevoerd via kranen, kleppen of luiken, die rechtstreeks onder de camper uitkomen.
Veel campings zijn niet uitgerust voor directe afvoer, in dat geval zijn er verschillende trucs. De meest gebruikelijke is het aansluiten van een slang op de uitgang van de kraan of afvoerkleppen.

⚠ Waarschuwing! Er mag niet geleegd worden op de openbare weg, in de regenwaterafvoer of in de natuur.

"Zwart" water 

Dit is afvalwater dat van het toilet komt. Er zijn twee soorten toiletten en dus twee soorten afvoeren.

Mobiele cassette (10 tot 25 liter)
Het legen gebeurt vanaf de buitenkant van de mobilhome. Je neemt gewoon de cassette uit de camper en je kan deze 'onbeschermd' legen op hiervoor voorziene lozingsplaats. De schenktuiten bieden hygiëne en comfort. Let op voor het gewicht van de cassette, deze kan best wat wegen wanneer deze vol is. Vaste afvaltanks (gemiddeld 40 liter)
Deze dien je te legen op specifieke plaatsen, aangezien er chemische vloeistoffen worden gebruikt. Om dit type toilet te ledigen zijn er verschillende oplossingen. De meest gebruikelijke is een tussentank te gebruiken die de verbinding vormt tussen de tank en de lozingsplaats op de camperplaats. Net als voor grijs water zijn er verschillende methoden en trucs beschikbaar. Kijk op de camperforums voor informatie over jouw specifieke model.

De watertank vullen

De watertank heeft een gemiddelde capaciteit van rond de 100 liter water. Dit water wordt niet aangeraden om te drinken, maar om mee te koken, te douchen en het toilet door te spoelen. Geef de voorkeur naan mineraalwater als je dorst hebt.

Waar vind je water om de watertank terug mee te vullen? Je kan water vinden op camperplaatsen, campings, benzinestations, autowasplaatsen, enz.

Het is absoluut verboden water te halen uit brandkranen.

Om je watertank van de camper te vullen, moet je het water met een slang van een kraan naar de vulopening van de watertank brengen.
Om ervoor te zorgen dat je je watertank overal kan vullen, raden we je aan om verschillende koppelstukken mee te nemen, een voldoende lange slang en een trechter zodat je op alle soorten kranen en wateraansluitingen kan aansluiten. Gebruik steeds schoon materiaal om het verse water in de watertank te doen, zodat het water vrij blijft van viezigheden. 

We hopen dat dit artikel nuttig is voor alle beginnende camperfanaten, en in het bijzonder voor de toekomstige huurders die een camper huren op www.yescapa.be

Foto credits: Antoine Chapenoire

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

reparation etancheite infiltration eau camping car yescapa
Eigenaar van een camper

Alles wat je moet weten over vochtschade en de waterdichtheid van campers

Aan alle eigenaren of toekomstige eigenaren, houd een oogje op de waterdichtheid van je motorhome! Het zal helpen ervoor te zorgen dat je motorhome lang meegaat en dat je niet wordt verrast door waterinfiltratie. Als dit vocht te laat wordt ontdekt, zal het leiden tot dure en ingewikkelde herstellingen aan het voertuig, wat vervelend is wanneer je je camper wil doorverkopen.