Brandstofprijzen 2022: wat betekent dit voor mijn volgende mobilhomereis?

1hausse carburant 2022 1140x400

In heel Europa stijgt de prijs van brandstof, zowel diesel als benzine, voortdurend. Waarom gebeurt dit? Welke gevolgen zal deze prijsstijging hebben voor je mobilhomevakantie? Hoe kan ik mijn dieselverbruik in een mobilhome, buscamper of campervan verminderen? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over het laatste nieuws!

Waarom stijgen de brandstofprijzen?

Er zijn verschillende redenen waarom de brandstofprijzen sinds enkele weken zijn gestegen:

De oorlog in Oekranië

De prijs van diesel, de brandstof die bijna door al onze mobilhomes wordt gebruikt, is het sterkst gestegen. Aangezien een aanzienlijk deel van de in Frankrijk gebruikte diesel uit Rusland wordt uitgevoerd (een kwart tegen 2020), heeft dit importverbod een directe invloed gehad op de brandstofprijzen in het algemeen.

Economisch herstel na COVID-19

De industrie en productie nemen terug sterk toe en  mensen verplaatsen zich terug vaker naarmate de pandemie afneemt… Er is dus een stijging van de vraag, die een prijsstijging tot gevolg heeft. 

De koers van de euro (€) ten opzichte van de dollar ($)

De prijs van een vat is geïndexeerd in dollars, dit maakt dat de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid van invloed is op de uiteindelijke prijs in Europa. In Maart 2022 zien we dat de euro zwakker staat dan de dollar (1 euro is 1,11 dollar). Daarom heeft ook deze factor een rechtstreeks gevolg op onze brandstofprijzen, net zoals de eerste twee oorzaken.

Ook meer technische oorzaken zoals belastingen of de aankoopprijs van de leveranciers zijn van invloed op deze prijsstijging. Als je je graag nog meer wil verdiepen in dit onderwerp, kan je enkele gespecialiseerde artikelen over dit onderwerp lezen. 

Als je je nu afvraagt of we binnenkort een daling van de brandstofprijzen kunnen verwachten, zijn vakkundigen het er unaniem over eens dat de situatie hoogstwaarschijnlijk zal aanhouden en niet weten wanneer de prijzen terug normaal zullen worden. 

Welke gevolgen zal de stijging van de brandstofprijzen hebben voor mijn volgende reis met de mobilhome?

Welke gevolgen zal de stijging van de brandstofprijs hebben voor mijn campervakantie?

De stijging van de brandstofprijzen vermindert duidelijk de koopkracht tijdens je vakantie. Wanneer je met een mobilhome of campervan reist, is de aankoop van brandstof een essentieel onderdeel van je totale vakantiebudget. Maar hoe je ook reist, de stijging van de brandstofprijzen in 2022 zal onvermijdelijk gevolgen hebben op je vakantiebudget, of je nu met het vliegtuig, de auto of naar hotel reist. 

Het voordeel van een camper is dat je al de aspecten van je uitstap zelf in handen hebt: vervoer, accommodatie, eten en activiteiten! Je kan ook de stijging van de brandstofprijzen van je roadtrip compenseren door simpelweg minder ver op reis te gaan. Er zal altijd wel een bestemming zijn dichtbij huis waar je nog nooit aan gedacht had te bezoeken, en waarvoor je geen honderden kilometers voor moet rijden. Het lijkt misschien beperkend, maar we mogen van geluk spreken dat we zo een prachtige natuur rondom ons hebben.

Er zijn ook een aantal tips die je kan gebruiken om je brandstofgebruik tijdens het reizen met een camper te verminderen. Door simpelweg je rijgewoonten te veranderen of nieuwe reflexen aan te leren, kan je je factuur met tientallen of zelfs honderden euro’s verminderen!


Kies voor je volgende vakantie voor eenvoud en ontspanning! Huur een buscamper, mobilhome of campervan op Yescapa en neem de tijd om van de schoonheid van reizen te genieten op een stressvrije vakantie.

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

frigo per camper furgone camperizzato
Keuken

De juiste koelkast kiezen voor je mobilhome

Koelkast, ijskast, frigo,... Verschillende woorden om hetzelfde uit te drukken. Het was in de jaren 1800 dat de eerste koelkast op gas werd geproduceerd. De koelkasten voor campers van vandaag zijn vergelijkbaar met die in woningen, zowel wat capaciteit als prestaties betreft.

antenne tv camping car
Eigenaar van een camper

Televisie kijken en de juiste tv-antenne kiezen voor je camper

Hoewel de meeste mobilhomes zijn uitgerust met een televisie om tijdens de vakantie tv-zenders te ontvangen, moet je een antenne op het dak installeren om televisie te kunnen kijken. Met een TV-antenne voor campers kan je overal in België en Europa een maximaal aan zenders ontvangen. Maar er zijn verschillende soorten en elke soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Hoe kies je nu de juiste tv-antenne die het beste bij je manier van reizen past?

peut on laisser son chien dans un camping car
Huisdieren

Veilig reizen met je hond in een camper

Vakantie betekent vrijheid en ontspanning, maar hondenbaasjes stellen altijd de vraag wat je met de hond gaat doen. Maak je geen zorgen, als je van plan bent om met een mobilhome of campervan op reis te gaan, kun je je hond gewoon meenemen! Je moet er alleen voor zorgen dat je en jouw huisdier veilig kunnen reizen. Als je je afvraagt hoe je je hond in een camper hetbest vervoert, delen we hier de essentiële vragen die je je best stelt  als je jouwtrouwe metgezel wil meenemen op een roadtrip.