Tips voor het kopen van een tweedehands mobilhome

camping car occasion conseils achat

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een camper kopen! Vragen zoals welk type voertuig je best kiest, andere essentiële criteria waar je rekening mee moet te houden, waar en wanneer je er best een koopt, ... zijn allemaal vragen waar we je gaan bij helpen beantwoorden.

Een tweedehands camper kopen: je behoeften bepalen

tweedehands_mobilhome_kopen

De aanschaf van een camper is een investering waar goed over nagedacht moet worden. Daarom is het van essentieel belang je zoekcriteria te bepalen en prioriteiten te stellen om de tweedehands mobilhome van je dromen te vinden die perfect past bij je wensen. Gelukkig voor jou is er een grote verscheidenheid aan voertuigen!

Wat is het budget om een mobilhome te kopen? 

Eerst en vooral: het budget.  Neem de tijd om je financiële draagkracht te beoordelen voordat je een camper gaat kopen. Dit advies lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om ten volle te kunnen genieten van je vakantie zonder je zorgen te moeten maken over je portemonnee! Als je op zoek bent naar een financieringsoplossing, simuleer dan een lening om je tweedehands mobilhome, buscamper of campervan te kopen.

Welke grootte en hoeveel zitplaatsen heb ik nodig? 

Hou rekening met het aantal geregistreerde zitplaatsen en slaapplaatsen op het kentekenbewijs. Ben je van plan om alleen te reizen, met z'n tweeën, met familie of met vrienden? Kies de juiste capaciteit van de mobilhome in overeenstemming met je gebruik.

De grootte van het voertuig is om verschillende redenen ook een bepalende factor bij je keuze. In de eerste plaats wat betreft de mobiliteit en de wendbaarheid van de camper, maar ook wat betreft het parkeren ervan tijdens je vakantie of de opslagruimte voor langere reizen.

Tips: welk type tweedehands camper kopen? 

Zodra al deze informatie is bepaald, zal je vrij instinctief in de richting van een bepaald type camper gaan: integraal, half-integraal, alkoof, buscamper of omgebouwde campervan. Misschien ken je de verschillende types al uit het hoofd, maar we sommen nog even de belangrijkste kenmerken op:

half-integraal: de perfecte compromis tussen een alkoof en integraal camper, ideaal voor koppels of kleine gezinnen. De half-integraal is zeer gewild en staat ook bekend om zijn laag verbruik. integraal: met zijn panoramisch zicht en het grote vaste bed biedt deze topcamper veel ruimte en comfort aan boord!  De grootte maakt het soms moeilijker te manoeuvreren. alkoof: dit is de gezinscamper bij uitstek! Het is uitgerust met talrijke bedden en biedt een mooie leefruimte.  buscamper of campervan: discreter, compacter, veelzijdiger, gemakkelijker te manoeuvreren en minder duur dan een mobilhome. Het gebruik ervan maakt deel uit van een echte levensstijl! 

De indeling en uitrusting kiezen vóór de aankoop van de camper

indeling_uitrusting_tweedehands_camper

Het interieur van een tweedehands motorhome

Let op de indeling van de mobilhome. Het moet overeenstemmen met je levensstijil en een goede mobiliteit aan boord mogelijk maken. Kies dus de indeling van de bedden die het best bij je behoeften past (centraal bed, dwarsbed, stapelbed of bankbed), de indeling van de keuken maar ook die van de badkamer (apart toilet en douche, of niet). Kies voor een camper waarvan het ruim en de bergruimte aan je behoeften kunnen voldoen en dat een niet te verwaarlozen levenscomfort biedt.

Zorg voor een goede isolatie voordat je een tweedehands camper koopt, of deze nu voor de winter of de zomer (of beide) wordt gebruikt. De verwarming en airconditioning zullen je beste vrienden zijn! De goede staat van het voertuig en zijn waterdichtheid moeten vóór de aankoop zeker worden gecontroleerd. Indien dit niet gebeurd is, aarzel dan niet de camper te laten inspecteren  om later vochtproblemen en andere problemen te voorkomen.

Naargelang je noden kan je nog voorzieningen en opties toevoegen (grootte van de koelkast, wateropslag, airconditioning in de leefruimte...) om je meer comfort aan boord te bieden en de eventuele doorverkoop van het voertuig te vergemakkelijken. Zorg er echter voor dat je je camper niet te veel uitrust, want dat kan het laadvermogen aanzienlijk verminderen.

Andere zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een mobilhome

Wanneer je een mobilhome koopt, zijn er nog veel meer dingen waarmee je rekening moet houden:

De autonomie van de mobilhome: schat je verbruik in termen van elektriciteit of gas. Niet alle campers verbruiken op dezelfde manier energie, afhankelijk van de uitrusting en het gebruik ervan, dus kies voor een oplossing die is aangepast aan jouw verbruik. Denk ook aan het volume van de schoon- en vuilwatertanks, die qua opslagcapaciteit kunnen worden vergroot. De fabrikant en de motor: elke drager (Fiat, Citroën, Ford, Mercedes, Iveco of Volkswagen) biedt motoren aan met verschillende modellen naargelang het vermogen, het verbruik of de versnellingsbak. Hoewel dit geen doorslaggevend criterium is, zal de keuze van de motor toch een invloed hebben op de prestaties, het vermogen en het rijcomfort van het voertuig. Het merk (Chausson, Dethleffs, Hymer, ...): betrouwbaarheid, esthetiek of kwaliteit...niet alle merken zijn hetzelfde. Zoek dus uit welke aan jouw verwachtingen zullen voldoen tegen de juiste prijs. Aarzel in geval van aan- en verkoop tussen particulieren niet om kopieën te vragen van de technische keuring, het certificaat van waterdichtheid, het onderhoudsboekje of de facturen van de "werkzaamheden" die aan de camper zijn uitgevoerd.

Waar en wanneer een tweedehands camper kopen?

waar_wanneer_tweedehands_camper_kopen

Een van de beste tips is ervoor te zorgen dat je een camper koopt op een veilige manier! Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. We raden je aan altijd via veilige, beveiligde organisaties te gaan. Hoewel er veel oplichterij bestaat in de camperwereld, kan je dankzij gespecialiseerde platforms met het volste vertrouwen kopen. 

De beste tijd om een omgebouwde camper, bestelwagen of bestelbus te kopen is natuurlijk het laagseizoen. Het aanbod van voertuigen is groter maar ook gevarieerder. Profiteer van de periodes van uitverkoop om lagere prijzen en een betere dienstverlening te krijgen! 

Twijfel je nog? Huur een camper voordat je koopt!

Als je nog twijfelt om de sprong te wagen of als je moeilijk kan kiezen tussen twee modellen, huur dan een mobilhome voor een weekend of voor je volgende vakantie om deze te testen.

Door de mobilhome, buscamper of campervan te testen, kan je heel snel keuzes maken en mogelijke pluspunten of minpunten aan het licht brengen waar je eerder nog niet aan had gedacht. 

Ga naar Yescapa om een camper te huren van particulieren dat lijkt op het voertuig van je dromen! 

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

que faire carburant reservoir eau camping car
Eigenaar van een camper

Help! Brandstof in de watertank van mijn camper 😱

Het omwisselen van de water- en brandstoftanks is iets wat kan gebeuren bij het gebruiken van een camper. Door onzorgvuldigheid of gebrek aan kennis is het gemakkelijk om een fout te maken en het onherstelbare te begaan. Maar geen paniek! Yescapa legt je de procedure uit die je moet volgen als je de watertank met brandstof hebt gevuld.