Hoe internet hebben in je mobilhome?

fertiu

Het internet is niet meer weg te denken, ook niet als je op reis gaat met je camper. Of je nu op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, je vakantiefoto's wil delen, je familie wil Facetimen of reisapps zoals Caramaps of Park4night wil raadplegen, internet hebben op reis is voor velen belangrijk. In dit artikel vind je oplossingen voor het installeren van internetverbinding in je mobilhome.

Internetten in een camper: hotspot delen

Als je internet op je tablet of computer in je camper wil hebben, is de eenvoudigste oplossing het delen van het internet op je smartphone.

Uh... Hoe doe ik dit?

Het is de mogelijkheid om de mobiele data van je smartphone te gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer met het internet te verbinden.

internet_in_camper

Om dit te doen, moet je aan deze 3 criteria voldoen:

een recente smartphone hebben; je moet op een plaats zijn waar je smartphone het 3G- of 4G-netwerk kan ontvangen (4G is sneller); een telefoonabonnement hebben met voldoende mobiele data (20 GB bijvoorbeeld).

Als je aan deze 3 punten voldoet, hoef je enkel de persoonlijke hotspot activeren in je "Netwerk en Internet" Instellingen. Dit creëert een wifi-netwerk dat vanaf je tablet en computer kan worden gedetecteerd. Maak er verbinding mee met het wachtwoord dat je op je smartphone hebt opgegeven. Afhankelijk van het netwerk dat je smartphone gebruikt, zal je min of meer een goede verbinding hebben.

Als je in het buitenland bent, let er dan op of het gebruik van mobiele data in het buitenland extra kosten met zich meebrengt.

Satelliet internet overal in de camper 

Dit is DE oplossing om overal internet te hebben in campers, bestelwagens en omgebouwde bestelwagens, het is zelfs de ENIGE oplossing om internet te krijgen op de meest afgelegen plaatsen.

We horen je al zeggen: "Waar wachten we nog op? Waarom doen we dit niet allemaal?

satelliet_internet_mobilhome

Niet iedereen gaat voor deze optie omdat het ook de duurste oplossing is. De aankoop van een satellietschotel is noodzakelijk en een instapniveau mobilhome satellietschotel kost meer dan €1100. Daarnaast moet je ook de installatie ervan erbij tellen en ook een internetabonnement dat vaak begint vanaf €20/maand. 

Als je hierin wil investeren, neem dan een satellietschotel die zowel internet als TV ontvangt, bij voorkeur gemotoriseerd voor een snelle en optimale positionering. Wat het merk betreft ben je volledig vrij om te kiezen, maar Alden en Teleco zijn goede referenties op de markt. 

Gratis internetten in je camper: gebruik maken van publieke wifi

wifi_camper_mobilhome

Onze derde oplossing om tijdens je camperreizen internet te hebben, is verbinding te maken met openbare wi-fi of gedeelde wifi.

Wat is het verschil tussen openbare wifi en gedeelde wifi?

Gedeelde wifi: is een wifi-netwerk (zoals thuis) dat sommige professionals met je delen. Het is vaak beschikbaar in bars en restaurants. Je hoeft alleen maar een medewerker de wifi-code te vragen om verbinding te maken met hun internet. Openbare wifi: wordt aangeboden door campings, steden, VVV-kantoren en fastfood-ketens. Over het algemeen heb je geen code nodig om er verbinding mee te maken.

Dit type internetverbinding kan je bezien als een taart: er is één taart voor iedereen en met hoe meer we ervan eten, hoe kleiner ons deel zal zijn, daarom kan de verbinding minder efficiënt zijn, afhankelijk van het aantal mensen dat gelijktijdig verbonden zijn.

Wanneer je deze openbare netwerken gebruikt, moet je oppassen dat je niet surft op websites waar je bankgegevens gemakkelijker zichtbaar zijn. 

Nog een bonus optie: sommige internet operators bieden hun klanten een gratis wifi-verbinding die toegankelijk is met een login en wachtwoord. De heer Chausson heeft bijvoorbeeld een Orange internetbox thuis, als je zich binnen 50 m van deze box bevindt en je bent ook bij deze operator, dan kunt u verbinding maken met het gratis Orange netwerk (met uw persoonlijke login). (afbeelding hieronder)

openbare_wifi_camper

4G USB-modem of dongle om internet in de camper te krijgen.

usb_modem_4g_mobilhome

Verschillende operatoren bieden 4G USB-modems aan. Hier heb je een specifiek abonnement en simkaart voor nodig. Deze dongle ziet eruit als een klassieke USB-sleutel die je gewoon op je computer hoeft aan te sluiten. Zodra de dongle is aangesloten, zal hij het 3G- of 4G-netwerk van de gekozen operator oppikken.

In deze USB-modem moet je een simkaart steken met internetabonnement.

Dankzij het kleine formaat kan je de dongle overal mee naartoe nemen zodat je overal internet hebt. Het is goedkoop en eenvoudig te gebruiken.

De router of 4G-modem voor campers

router_in_camper

Het is mogelijk dat je operator meer modems dan 4G USB-modems aanbiedt. Het voordeel is dat je deze niet op de USB-poort van je computer hoeft aan te sluiten, maar gewoon aan hoeft te zetten zodat hij het netwerk oppikt. Je kan het dus op elk moment gebruiken met je tablet of smartphone.

Net als bij de 4G-USB-modem moet je een simkaart met internetabonnement in de router. De modem werkt op batterijen, dus je zal van tijd tot tijd deze moeten vervangen.

Misschien wist je het nog niet, maar sinds juni 2017 kan je overal in Europa gebruikmaken van mobiele internet.


Als je met al deze trucs nog steeds geen internet hebt, dan betekent dit dat het zo zal moeten zijn en dat je een digital detox moet ondergaan.

Ga kamperen zonder je zorgen te maken over je internetverbinding met Yescapa

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

Entretenir un camping car la gestion des eaux usees
De eerste stappen

Onderhoud mobilhome: de vuilwatertank legen

Een mobilhome is comfortabel: het heeft een keuken, een eethoek, bedden, toiletten en zelfs een douche (als je nog geen campereigenaar bent, kan je een camper testen en huren van particulieren). Zo kan je genieten van grote en gevarieerde ruimtes. Het enige nadeel van dit comfort is dat het natuurlijk enige onderhoud vraagt.

amenagement interieur camping car salon
Camper kopen

De verschillende soorten indeling van mobilhomes

Je denkt erover na om een mobilhome te kopen, maar je vraagt je af welke indeling het beste bij past? In dit artikel zullen we je helpen met je keuze door de verschillende beschikbare indelingen van het interieur van een camper uit te leggen.