Duurzaam reizen: rijden met een mobilhome

adobestock 445264705

Wist je dat op vakantie gaan met een mobilhome beter voor het milieu is dan een traditionele hotelvakantie en al helemaal dan een vliegvakantie? Het kan er namelijk voor zorgen dat je maar liefst 50% minder uitstoot. Een hotelovernachting is maar liefst zo’n 10 keer meer vervuilender dan een overnachting in een camper.

Naast de impact dat reizen heeft op het milieu heeft het ook een enorme impact op de bestemming waartoe we reizen. Massatoerisme kan voor een negatieve impact op de lokale cultuur, omgeving en bevolking veroorzaken. Het is daarom belangrijk om ons best te doen, als we op reis gaan, om zowel de omgeving als de lokale cultuur met respect te behandelen. 

In deze eerste blogpost over Duurzaam Reizen gaan we dieper in op hoe je duurzaam en energiezuinig kan rijden met een mobilhome.

adobestock-447901991-min

Hoe kan ik duurzamer rijden en brandstof besparen?

Eerst en vooral, welke mobilhome kies ik?

Kies voor een verstandige grootte van mobilhome. Kies een mobilhome aan de hand met hoeveel je op reis gaat. Ga dus niet voor een onnodige grote mobilhome. hou er rekening mee dat oudere modellen minder zuinig zijn in brandstofgebruik tijdens het rijden.

Bij het selecteren van een camper, kies voor een voertuig met zonnepanelen als energievoorziening. Zonnepanelen zijn een niet vervuilende energiebron waarvan perfect gebruik kan gemaakt worden bij mobilhomes, aangezien deze voertuigen op een frequente basis in contact komen met de zon. Als je een mobilhome gaat huren kan je nagaan bij de specificaties van het voertuig of de camper voorzien is van zonnepanelen.

Hoe laad ik mijn mobilhome verstandig?

Laad je mobilhome niet overvol! Het is niet alleen onveilig, meer gewicht betekent ook meer uitstoot. Ga slim om met de spullen die je meenement en probeel enkel essentiële zaken mee te nemen voor onderweg. 

Zorg voor een goede aerodynamische lijn van je voertuig. Dit kan je doen door geen grote objecten aan de buitenkant van je camper vast te maken. Fietsen of bagageboxen bovenop de mobilhome verhogen de luchtweerstand, wat betekent dat je meer brandstof zal verbruiken.

Tot slot, leeg je vuilwatertank voor je terug naar huis vertrekt. Er zit geen nut in extra gewicht naar huis te sleuren als het ook zonder kan!

Hoe rij ik duurzaam?

Controleer voor je vertrek de bandenspanning van de mobilhome. Duurzaamheid en bandenspanning gaan hand in hand met elkaar. Je mobilhome verbruikt op die manier minder doordat de rolweerstand afneemt.

Je hebt het alvast gemerkt, op dagen van veel smog wordt de snelheidslimiet verlaagt. Hoe trager je rijdt, hoe minder uitstoot. Rij dus niet te snel en probeer niet te veel te versnellen en vertragen. Zuinig rijden zorgt voor minder brandstofgebruik en ook hier bespaar je geld. Goed voor het milieu alsook voor je portefeuille dus! Als laatste tip geven we je nog mee om sneller naar een hogere versnelling te schakelen zodat je niet te hoog in toeren draait.

Eenmaal ter plaatse aangekomen, kan je je camper rustig parkeren en genieten van je bestemming. We sluiten af met een gouden reistip. “Leave nothing but footprints”. Dit wil zeggen dat je met respect met de omgeving omgaat waar je verblijft en dat je de plek verlaat zoals je ze hebt gevonden. Laat geen afval achter, neem het terug mee of gooi het in de dichtstbijzijnde vuilbak. Merk je afval in je omgeving op? De natuur en de volgende rezigiers zullen je bedanken voor het oprapen en mee weg te gooien met je eigen afval. Dit is een prachtige manier om iets terug te doen voor het milieu en mee te helpen aan een propere planeet.

Een camper huren voor een duurzame vakantie

Ben je overtuigd om voor je volgende vakantie met een mobilhome te reizen, maar heb je er zelf geen? Geen probleem, een deelcamper op Yescapa zorgt ervoor dat je zelf geen camper moet aankopen als je het maar enkele keren per jaar zou gebruiken. Ook dat is duurzaam reizen! Kijk snel op nl.yescapa.be naar het aanbod. 

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

camera
Je camper verhuren

Hoe maak je foto's van je camper om te verhuren?

Als je voertuig te huur is, zijn de foto's op je advertentie het eerste wat reizigers zien als ze op zoek zijn naar een voertuig voor hun reisplannen. Het benadrukken van de sterke punten van je camper via foto's trekt gegarandeerd de aandacht van de huurders en verhoogt het aantal huuraanvragen. Hieronder vind je 4 tips om de foto's van je advertentie op Yescapa te verbeteren.

frankie valentine 565054 unsplash
Camper gebruiken

De mobilhome winterklaar maken: checklist

De kachels gaan weer aan en de dagen worden korter - de winter is in aantocht! Hier leggen we stap voor stap uit hoe je je mobilhome klaarmaakt voor de winterslaap, zodat hij op de eerste zonnige dagen weer "ready to go" is.

antenne tv camping car
Eigenaar van een camper

Televisie kijken en de juiste tv-antenne kiezen voor je camper

Hoewel de meeste mobilhomes zijn uitgerust met een televisie om tijdens de vakantie tv-zenders te ontvangen, moet je een antenne op het dak installeren om televisie te kunnen kijken. Met een TV-antenne voor campers kan je overal in België en Europa een maximaal aan zenders ontvangen. Maar er zijn verschillende soorten en elke soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Hoe kies je nu de juiste tv-antenne die het beste bij je manier van reizen past?