Veilig reizen met je hond in een camper

peut on laisser son chien dans un camping car

Vakantie betekent vrijheid en ontspanning, maar hondenbaasjes stellen altijd de vraag wat je met de hond gaat doen. Maak je geen zorgen, als je van plan bent om met een mobilhome of campervan op reis te gaan, kun je je hond gewoon meenemen! Je moet er alleen voor zorgen dat je en jouw huisdier veilig kunnen reizen. Als je je afvraagt hoe je je hond in een camper hetbest vervoert, delen we hier de essentiële vragen die je je best stelt  als je jouwtrouwe metgezel wil meenemen op een roadtrip.

Hoe met je hond reizen in een camper?

hond_op_roadtrip

Voordat je met je hond op vakantie gaat, laat  je hem alvast wennen aan de weg. Reizen met een hond op een camperreis is dan een kwestie van gewoonte.

Hoewel er geen wet is die je verplicht je hond in je camper vast te binden, kan je een boete krijgen als hij je zicht of bewegingen belemmert. Daarom wordt het sterk aanbevolen om je hond toch aan te lijnen, zowel voor zijn eigen veiligheid als de jouwe.

Hier zijn verschillende opties mogelijk: een harnas, bench of veiligheidsgordel. Je beslist zelf wat het beste is voor de grootte, het karakter en het comfort van je hond. Honden die meereizen in een camper, krijgen vaak een plekje tussen de twee passagiersstoelen in, en de getuigenissen van vele eigenaars bevestigen dat het reizen heel goed verloopt!

Wat extra advies:

We raden af om je hond hoog op een meubelstuk of iets dergelijks te plaatsen. Doordat hij op de grond staat, zal hij zich niet kunnen verwonden bij een plotselinge bocht of bij het remmen. Vergeet niet om tijdens het reizen af en toe te stoppen voor het comfort van je hond. Dit geeft je hond de kans om te drinken en zijn poten te strekken. Het is het beste om te wachten met het voeren van je hond tot je je overnachtingsplaats hebt bereikt. Rijd voorzichtig om ongelukken te voorkomen, want een slecht vastgezette hond kan ernstige accidenten veroorzaken.

Een hondenhok in een camper?

mobilhome_hond_meenemen

Reizen met een kleine hond vraagt minder plaats in je camper. Als je met een grote hond reist, zorg dan dat hij genoeg ruimte heeft om comfortabel te zijn. Als je een grote mobilhome bezit, kun je de garage voor je hond laten inrichten door een professional die rekening zal houden met licht, ventilatie, veiligheid, enz. Ben je een goede klusser en wil je graag zelf aan de slag? Op het internet vind je getuigenissen van mensen die je zijn voorgegaan.

Voor een occasionele reis kan je overwegen een transportbox f hondenbench  in het ruim te installeren, maar zorg ervoor dat deze goed vastgemaakt is om de veiligheid van je viervoeter te verzekeren, en dat er ventilatie is. Gebruik deze oplossing ook alleen voor korte ritten.

Zoals eerder gezegd, past een grote hond gemakkelijk tussen de twee bestuurderszetels vooraan in de motorhome of onder het salontafel.

Kan je je hond alleen in een camper laten?

hond_camper_rondreizen

Het is mogelijk om je hond alleen in de mobilhome achter te laten, maar niet te lang! Zorg ervoor dat je hond zich op zijn gemak voelt en eraan gewend is om in de mobilhome te zijn. Laat je hond niet achter in een camper als het erg warm is, want de temperatuur loopt in een voertuig snel op. Parkeer in de schaduw, vergeet niet de ramen open te zetten voor ventilatie en voorzie hem van water.

Hoe maak je je hond buiten vast aan een mobilhome of campervan?

Als je niet te ver weg bent, kan je je hond ook buiten vastmaken aan je voertuig. Controleer van tevoren of dieren zijn toegestaan in het gebied waar je parkeert. In dat geval kan je je hond aan de voorbumper vastbinden (of een sleepoog gebruiken die in de voorbumper wordt geschroefd als je bang bent dat hij niet sterk genoeg is), een haak aan het wiel bevestigen, een lange lijn kopen met zuignappen die aan de zijkanten van het voertuig wordt vastgezogen of een transporteerbare omheining kopen.

Naar het buitenland reizen met je hond

hond_mobilhome_reizen

Sinds 2004 moeten alle honden die in de Europese Unie reizen, geïdentificeerd zijn en gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid en een Europees paspoort bezitten dat door een dierenarts is afgegeven. Dit geldt ook voor Andorra, IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Monaco, Liechtenstein en Vaticaanstad.

Zorg ervoor dat je het gezondheidsboekje van je huisdier enkele weken voor je camperreis controleert om onaangename verrassingen te voorkomen!

Om naar alle andere landen te reizen, moet je huisdier nog steeds worden geïdentificeerd met een microchip of tatoeage, een bewijs van inenting tegen hondsdolheid hebben en binnen een week na vertrek beschikken over een internationaal gezondheidscertificaat, afgegeven door een dierenarts.

Nu je alle sleutels hebt om veilig met je hond in een camper te reizen, ben je klaar om de weg op te gaan! Als je nog geen mobilhome of campervan hebt, kan je op Yescapa een huisdiervriendelijke camper, buscamper of campervan huren door.

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

-
Verkeersregels

Technische keuring van een mobilhome of campervan

Je hebt de knoop doorgehakt, je gaat een nieuwe of tweedehands mobilhome of campervan kopen! Alvorens je kan genieten en op vakantie kan vertrekken, dienen er eerst administratieve zaken in orde gebracht te worden. Eén van deze zaken is de keuring van het voertuig. De regelgeving in verband met de keuring van een mobilhome, buscamper of campervan verschilt met die van een personenwagen. Is de categorie van je motorhome op je inschrijvingsbewijs M1 of N1, dan gelden er andere regels voor de technische keuring van je voertuig dan een gewone personenwagen. We hebben de belangrijkste verschillen voor je hieronder opgesomd.

header
Waar overnachten

Park4Night: De onmisbare app voor reizen met een camper

Park4Night is een onmisbare app voor het reizen met een camper. Park4Night zit boordevol plaatsen die worden voorgesteld door een actieve community van reizigers en maakt je reis gemakkelijker en aangenamer.