Welk rijbewijs nodig voor een mobilhome?

yescapa permis conduire camping car

Wil je graag eens met een mobilhome op vakantie, maar weet je niet of dat kan met je rijbewijs? Als je de volgende vragen hebt: Is mijn rijbewijs voldoende om een mobilhome te huren? Welk rijbewijs heb ik nodig om een camper van meer dan 3,5 ton te besturen? Wij beantwoorden deze vragen vour jou in dit artikel.

Rijden met een mobilhome: is een rijbewijs B genoeg?

rijbewijs_mobilhome

Voor elk gemotoriseerd voertuig met een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van 3,5 ton of minder is een rijbewijs B voldoende. Een camper die aan deze criteria voldoet, kan dus worden bestuurd met een standaard rijbewijs B.
Je kan dus met je rijbewijs een alkoof mobilhome, een halfintegraal, een integraal mobilhome, buscamper of een (omgebouwde) campervan besturen.

Wil je graag de verschillende modellen eens testen? Huur een mobilhome op Yescapa om te ontdekken welk type camper het beste bij jou past.

Welk rijbewijs nodig voor een mobilhome van meer dan 3,5 ton?

welk_rijbewijs_mobilhome

Een motorhome met een MTM tussen 3,5 en 7,5 ton behoort tot de categorie 'zware' voertuigen. Daarom is een rijbewijs C of C1 nodig om ze te besturen. De bestuurder moet een rijbewijs C1 voor vrachtwagens hebben om motorhomes van meer dan 3,5 ton te mogen besturen.

Let op: er zijn een aantal criteria voor het verkrijgen van een rijbewijs C, waaronder leeftijd, de eerder behaalde rijbewijscategorie, een medische keuring, opleiding en het slagen voor een examen.

Een aanhangwagen aan je motorhome toevoegen

Als je extra opslagruimte nodig hebt, kan je een aanhangwagen aan je mobilhome toevoegen, tot een maximumgewicht van 750 kg. Als de aanhangwagen dit gewicht overschrijdt, heb je een C1E-rijbewijs nodig, waarmee je tot 12 ton mag rijden. Dit geldt ook voor houders van een rijbewijs B die de afwijking B79 hebben.

Nu je weet welk rijbewijs nodig is voor welk soort motorhome, kan je de juiste camper vinden die bij jou past. Huur een motorhome op Yescapa en vertrek eropuit!

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

alarme pour camping car ok
Veiligheid

Heb ik een alarm nodig voor mijn mobilhome?

Van de ondervraagde eigenaars geeft meer dan 80% toe geen alarmsysteem voor zijn camper te hebben. Onder deze 80% zijn er die het nut van een dergelijk systeem niet inzien, terwijl anderen twijfelen om er een te kopen. Laten we proberen in dit artikel je meer duidelijkheid te geven over een alarm voor je camper.

adobestock 445264705
Ecologisch verantwoord

Duurzaam reizen: rijden met een mobilhome

Wist je dat op vakantie gaan met een mobilhome beter voor het milieu is dan een traditionele hotelvakantie en al helemaal dan een vliegvakantie? Het kan er namelijk voor zorgen dat je maar liefst 50% minder uitstoot. Een hotelovernachting is maar liefst zo’n 10 keer meer vervuilender dan een overnachting in een camper.