Welk rijbewijs nodig voor een mobilhome?

yescapa permis conduire camping car

Wil je graag eens met een mobilhome op vakantie, maar weet je niet of dat kan met je rijbewijs? Als je de volgende vragen hebt: Is mijn rijbewijs voldoende om een mobilhome te huren? Welk rijbewijs heb ik nodig om een camper van meer dan 3,5 ton te besturen? Wij beantwoorden deze vragen vour jou in dit artikel.

Rijden met een mobilhome: is een rijbewijs B genoeg?

rijbewijs_mobilhome

Voor elk gemotoriseerd voertuig met een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van 3,5 ton of minder is een rijbewijs B voldoende. Een camper die aan deze criteria voldoet, kan dus worden bestuurd met een standaard rijbewijs B.
Je kan dus met je rijbewijs een alkoof mobilhome, een halfintegraal, een integraal mobilhome, buscamper of een (omgebouwde) campervan besturen.

Wil je graag de verschillende modellen eens testen? Huur een mobilhome op Yescapa om te ontdekken welk type camper het beste bij jou past.

Welk rijbewijs nodig voor een mobilhome van meer dan 3,5 ton?

welk_rijbewijs_mobilhome

Een motorhome met een MTM tussen 3,5 en 7,5 ton behoort tot de categorie 'zware' voertuigen. Daarom is een rijbewijs C of C1 nodig om ze te besturen. De bestuurder moet een rijbewijs C1 voor vrachtwagens hebben om motorhomes van meer dan 3,5 ton te mogen besturen.

Let op: er zijn een aantal criteria voor het verkrijgen van een rijbewijs C, waaronder leeftijd, de eerder behaalde rijbewijscategorie, een medische keuring, opleiding en het slagen voor een examen.

Een aanhangwagen aan je motorhome toevoegen

Als je extra opslagruimte nodig hebt, kan je een aanhangwagen aan je mobilhome toevoegen, tot een maximumgewicht van 750 kg. Als de aanhangwagen dit gewicht overschrijdt, heb je een C1E-rijbewijs nodig, waarmee je tot 12 ton mag rijden. Dit geldt ook voor houders van een rijbewijs B die de afwijking B79 hebben.

Nu je weet welk rijbewijs nodig is voor welk soort motorhome, kan je de juiste camper vinden die bij jou past. Huur een motorhome op Yescapa en vertrek eropuit!

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

où et comment stationner camping car
Verkeersregels

Parkeren met de mobilhome: waar en hoe?

Je vertrekt binnenkort op reis, en dit kan de eerste keer zijn dat je met een mobilhome op vakantie gaat. Hier zijn onze tips voor het parkeren met een mobilhome, buscamper of campervan.

eau camping car 1140x400
Eigenaar van een camper

Warmwaterboilers en warm water in een mobilhome

Comfort zoals thuis in een mobilhome, camperbus of campervan hangt vaak af van kleine details, maar ook van essentiële elementen. Bijvoorbeeld voldoende warm water hebben om te douchen en af te wassen. Hier is onze selectie van camper waterverwarmers.

antenne tv camping car
Eigenaar van een camper

Televisie kijken en de juiste tv-antenne kiezen voor je camper

Hoewel de meeste mobilhomes zijn uitgerust met een televisie om tijdens de vakantie tv-zenders te ontvangen, moet je een antenne op het dak installeren om televisie te kunnen kijken. Met een TV-antenne voor campers kan je overal in België en Europa een maximaal aan zenders ontvangen. Maar er zijn verschillende soorten en elke soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Hoe kies je nu de juiste tv-antenne die het beste bij je manier van reizen past?