Welk rijbewijs nodig voor een mobilhome?

yescapa permis conduire camping car

Wil je graag eens met een mobilhome op vakantie, maar weet je niet of dat kan met je rijbewijs? Als je de volgende vragen hebt: Is mijn rijbewijs voldoende om een mobilhome te huren? Welk rijbewijs heb ik nodig om een camper van meer dan 3,5 ton te besturen? Wij beantwoorden deze vragen vour jou in dit artikel.

Rijden met een mobilhome: is een rijbewijs B genoeg?

rijbewijs_mobilhome

Voor elk gemotoriseerd voertuig met een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van 3,5 ton of minder is een rijbewijs B voldoende. Een camper die aan deze criteria voldoet, kan dus worden bestuurd met een standaard rijbewijs B.
Je kan dus met je rijbewijs een alkoof mobilhome, een halfintegraal, een integraal mobilhome, buscamper of een (omgebouwde) campervan besturen.

Wil je graag de verschillende modellen eens testen? Huur een mobilhome op Yescapa om te ontdekken welk type camper het beste bij jou past.

Welk rijbewijs nodig voor een mobilhome van meer dan 3,5 ton?

welk_rijbewijs_mobilhome

Een motorhome met een MTM tussen 3,5 en 7,5 ton behoort tot de categorie 'zware' voertuigen. Daarom is een rijbewijs C of C1 nodig om ze te besturen. De bestuurder moet een rijbewijs C1 voor vrachtwagens hebben om motorhomes van meer dan 3,5 ton te mogen besturen.

Let op: er zijn een aantal criteria voor het verkrijgen van een rijbewijs C, waaronder leeftijd, de eerder behaalde rijbewijscategorie, een medische keuring, opleiding en het slagen voor een examen.

Een aanhangwagen aan je motorhome toevoegen

Als je extra opslagruimte nodig hebt, kan je een aanhangwagen aan je mobilhome toevoegen, tot een maximumgewicht van 750 kg. Als de aanhangwagen dit gewicht overschrijdt, heb je een C1E-rijbewijs nodig, waarmee je tot 12 ton mag rijden. Dit geldt ook voor houders van een rijbewijs B die de afwijking B79 hebben.

Nu je weet welk rijbewijs nodig is voor welk soort motorhome, kan je de juiste camper vinden die bij jou past. Huur een motorhome op Yescapa en vertrek eropuit!

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

chauffage camping car comment ça marche
Winter

Verwarming voor campers: hoe werkt het?

Jij die graag het hele jaar door reist, wat is er onaangenamer dan wakker te worden van de kou? Tijdens de winter en ook tijdens sommige lentenachten is het noodzakelijk binnen in de mobilhome, buscamper of campervan te verwarmen, zodat het niet in een ijsblokje verandert. Maar hoe werkt dit dan, wat zijn de verschillende verwarmingstoestellen voor campers en hoe verhoog je de temperatuur op een intelligente manier? We gaan er je meer over vertellen.

frankie valentine 565054 unsplash
Winter

De mobilhome winterklaar maken: checklist

De kachels gaan weer aan en de dagen worden korter - de winter is in aantocht! Hier leggen we stap voor stap uit hoe je je mobilhome klaarmaakt voor de winterslaap, zodat hij op de eerste zonnige dagen weer "ready to go" is.