Nederland ontdekken met een mobilhome

les pays bas en camping car

Nederland is het koninkrijk van tulpen, windmolens, fietsen en kanalen. Onze noorderburen hebben een paar verrassingen voor ons in petto als we door de verschillende provincies reizen.

Wanneer is de beste moment om naar Nederland te gaan?

Elk moment is een geschikt moment om naar Nederland te gaan, het hangt allemaal af van wat je juist wilt doen en zien. Als je een ontspannen wandeling in de zon wilt maken, kan je het beste in de zomermaanden gaan.
Wil je de tulpenvelden in bloei zien staan? Ga dan in het voorjaar, tussen half maart en eind mei. Hou je van de wilde natuur en de dieren in het bos, dan raden we aan om in de herfstperiode te gaan. Ook de wintermaanden brengt gezelligheid mee door de verschillende kerstmarkten in het land.

In dit artikel halen we alvast verschillende steden en dorpen aan die volgens ons de moeite waard zijn om te bezoeken. 

🚐 Huur een camper op Yescapa en verken Nederland

Maastricht, de romantische stad

We beginnen onze camperreis in Nederland in Maastricht, een van de oudste steden van Europa die zich in de loop der jaren verder heeft ontwikkeld. Een charmante stad die veel te bieden heeft, zoals een boottocht op de Maas of een wandeling door het historische centrum waar je de vestingmuren en de middeleeuwse overblijfselen of het Vrijthof kunt ontdekken.

maastricht_camper

Een bezoek aan het Sint-Pietersfort is zeker de moeite waard. Dit is een natuurreservaat waar je vanaf de top kunt genieten van een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving. Naast het fort ligt de Maastricht Underground, dit zijn grotten en gangenstelsels waar je indrukwekkende fresco's kan ontdekken die over vele kilometers zijn uitgetekend. Onze tip: Ga per boottocht vanuit het stadscentrum naar Maastricht Underground en doe de begeleide tour met een step! 

Midden in het stadscentrum ligt het Frontenpark, een 20 hectare groot park dat een oase van rust biedt in de stad.

Maastricht is een stad rijk aan monumenten en leuke pleinen, maar staat ook bekend om te shoppen en de vele gevarieerde winkels.

Eindhoven

eindhoven_camperreis

Eindhoven, de op vier na grootste stad van Nederland, staat bekend als de "lichtstad" vanwege de Philips gloeilampenfabriek. Je kan het museum bezoeken dat de evolutie van dit reusachtige bedrijf schetst. Eindhoven wordt ook beschouwd als de hoofdstad van design, vol creativiteit en innovatie, met veel evenementen waar design en technologie worden gecombineerd.

Ontdek het Van Abbemuseum, dat een van de grootste collecties moderne kunst in Europa bevat, waaronder werken van Picasso en Kandinsky. Je kan ook een bezoek brengen aan de prachtige gotische Sint-Catharinakerk met zijn prachtige glas-in-loodramen. 's Avonds kunnen we de jeugd aanraden om de avond door te brengen op het Stratumseind, een feestelijke straat vol cafés, bars en restaurants.

We vertrekken uit het centrum van Eindhoven op weg naar het dorp Nuenen, ofwel het dorp van Van Gogh. Het is een echt openluchtmuseum met 21 locaties die de kunstenaar uitbeelden. Onderweg ernaartoe kan je het glow-in-the-dark fietspad volgen, dat geïnspireerd is op Van Goghs Sterrennacht.Het fietspad ligt in het oostelijk deel van Eindhoven, tussen de Opwettense Watermolen in Nuenen en de Collse Watermolen in Eindhoven.

Dordrecht met de camper

dordrecht_camper

We zetten onze camperreis door Nederland voort naar Dordrecht, de oudste Nederlandse stad. Deze stad was in de Middeleeuwen een zeer belangrijke stad. Om Dordrecht te bezoeken raden we je aan om je camper op een van de camperplaatsen te parkeren.
Maak een reis terug in de tijd, te beginnen bij de Grote Kerk, die een prachtig uitzicht over de hele stad biedt. Ook het Dordrechts Museum, de voormalige burgemeesterswoning Huis Van Gijn en het Augustijner klooster zijn een bezoek waard.

Het stadscentrum telt 1.000 monumenten die worden gebruikt als restaurant, museum of theater, maar die nog hun oude ziel hebben behouden. Als je gewoon wilt rondlopen, ga dan naar de haven. Maak een boottocht langs de oude huizen en onder de bruggen door.

Rij met je camper naar het Nationaal Park de Biesbosch, op slechts 10 minuten van Dordrecht. Dit aangelegde natuurpark, dat is omgevormd tot een natuurreservaat, is het grootste zoetwaterlichaam van Europa en is tevens een van de grootste nationale parken van Nederland. Verken het nationaal park met de fiets, te voet, per kajak of per boot!

Kinderdijk en zijn windmolens

kinderdijk_windmolens

Een bezoek aan Nederland is niet volleidg zonder de iconische windmolens te zien! Niet ver van Dordrecht ligt Kinderdijk, de stad met 19 molens die op de UNESCO-lijst staan. Wandel tussen de molens en leer over hun geschiedenis. Het is mogelijk om binnenin sommige molens te gaan. Het bezoek is niet gratis, maar het is de moeite waard, en je kan je camper parkeren op de parkeerplaats bij de ingang van het terrein. 

Als je in juli/augustus gaat, staan de molens van tijd tot tijd samen aan!

Rotterdam met de camper

We gaan verder met het ontdekken van Nederland per camper en rijden door naar de stad Rotterdam, een van de grootste havensteden ter wereld! Helaas voor geschiedenisliefhebbers werd Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt en is er weinig bewaard gebleven. Rotterdam is een culturele bestemming met het beroemde museum Boijmans-Van Beuningen waar je de beroemde Toren van Babel van Pieter Bruegel de Oude kan vinden, maar ook werken van Picasso, Rembrandt, Rubens of Van Gogh!

Rotterdam heeft een moderne uitstraling dankzij zijn wolkenkrabbers en originele kubuswoningen. Bezoek ook zeker de enorme overdekte markt: de Markthal! Je zal zien dat Rotterdam, ondanks de verwoesting, een geweldige stad geworden is met veel activiteiten en plaatsen om te bezoeken.

Delft, een typisch Nederlandse stad

delft_camper

Vlakbij Rotterdam ligt Delft, een stad die je zeker niet mag missen vanwege zijn gezellig centrum met grachten zoals Amsterdam maar dan op kleinere schaal! Delft is een stad die te voet kan worden bezocht. We raden je aan om de mobilhome of campervan achter te laten op een van de parkeerterreinen bij de ingang van de stad of in de parkeergarage Market, op slechts 5 minuten van het centrum.

Begin je bezoek aan de stad met een kop koffie en een stuk taart bij "Uit de Kunst". Daartegenover bevindt zich het kleinste museum ter wereld, want het is eigenlijk een oude telefooncel waar kunstenaars een van hun werken komen tentoonstellen. Daarna kan je een wandeling maken over het marktplein waar je het stadhuis en de Nieuwe Kerk vindt. Voor een adembenemend uitzicht over de stad beklim je de 400 treden naar de top van de toren. Het is de moeite waard!

Met de camper naar Den Haag

Rij na Delft door naar Den Haag, de politieke en economische hoofdstad van Nederland. Deze stad, bijgenaamd "de internationale stad van vrede en gerechtigheid", heeft vele activiteiten en plaatsen om te bezoeken! Je kan een bezoek brengen aan het Nederlandse Parlement of het Vredespaleis, en als je wil kan je zelfs een live proces bijwonen, van een gekke ervaring gesproken!

Er zijn nog andere, minder "institutionele" bezoeken aan Den Haag te brengen. Als je met kinderen reist, kan je ze meenemen naar het attractiepark Duinrell! Een laatste toeristische attractie is de miniatuurstad "Madurodam", waar je herenhuizen, bloemenvelden, de kaasmarkt, windmolens, het Vredespaleis en het Deltaplan kan vinden in miniatuur!

Den Haag is de enige stad in Nederland met een zeedijk, want ja, er is een zee in Den Haag!
Ontdek Scheveningen & Kijkduin, de twee verschillende badplaatsen van Den Haag. Wij bevelen Kijkduin aan als je een rustiger en vrediger strand zoekt en Scheveningen wanneer je voor meer activiteiten zoekt zoals surfen.

Lisse en haar tulpenvelden

keukenhof_lisse_camper

Als je van plan bent om in het voorjaar naar Nederland te gaan, raden we je zeker aan om langs de tulpenvelden van Lisse te passeren! Lisse is een van de belangrijkste dorpn in de Bollenstreek. Tussen april en mei kan je verschillende tulpenevenementen ontdekken, waaronder het beroemde Keukenhofpark.

Keukenhof wordt beschouwd als een van de mooiste parken ter wereld. Het is een echt stukje paradijs! Je kan er meer dan 7 miljoen bollen bewonderen van 90 Nederlandse kwekers die hun tulpen al bijna zestig jaar tentoonstellen. Wil je de omgeving van het park bezoeken? Vanaf het Keukenhof kan je een boottochtje maken langs de grachten door de tulpenvelden. Let op: het park is alleen geopend van maart tot mei.

Haarlem, klein Amsterdam

molen_haarlem_campertrip

We vervolgen onze roadtrip door Nederland per camper naar Haarlem, dat op 20 minuten van Amsterdam ligt. Deze stad wordt ook wel "klein Amsterdam" genoemd, rijk aan geschiedenis en cultuur met 800 jaar oude monumenten! De stad Haarlem wordt doorkruist door grachten en de rivier Spaarne. Je kan een bootje huren en over het water varen om de Molen van Adriaan te bewonderen, een typisch Nederlandse molen uit de 18e eeuw.

Bezoek in het historische centrum van Haarlem de Grote of Sint-Bavokerk op het centrale plein, ook bekend als de Sint-Bavokerk, of de ongelooflijke Kathedrale Basiliek Sint Bavo, waar liefhebbers een mengeling van romaanse en byzantijnse stijlen zullen herkennen.
Er zijn vele musea te ontdekken in Haarlem, zoals het Frans Hals Museum, het Cruquius Museum en het Teylers Museum. Vergeet niet de Grote Markt op het centrale plein te bezoeken om de Stroopwafel te proeven, de beroemde wafel gevuld met karamel!

Edam, een kaasje voor onderweg

Maak metje mobilhome een stop in het stadje Edam, bekend om zijn kaas 🧀 Je hebt geen hele dag nodig om Edam te bezoeken. Je kan een wandeling maken door het oude centrum, waar nog enkele sporen van de oude architectuur bewaard zijn gebleven, de stadskerk bezoeken, maar bovenal naar de kaasmarkt gaan, wat een must is in Edam! 

Wil je meer weten over Edam? Bezoek het museum in het oudste huis van de stad, dat dateert uit 1530!

Amsterdam

Natuurlijk kan Amsterdam niet ontbreken op onze roadtrip. Zet je mobilhome af bij de stadscamping in Amsterdam en huur een fiets om de stad te bezoeken, want dit is het populairste vervoermiddel hier!
Begin je bezoek aan de oude stad bij de grote Dam tegenover het Koninklijk Paleis en de vele winkels, vooral in de autovrije Kalverstraat.

amsterdam_mobilhome

Mis een bezoek aan het huis van Anne Franck niet, een waar bedevaarts- en herinneringsoord. Je kan het best vroeg komen om lange aanschuifrijen te vermijden. Ga naar het beroemde plein met de reusachtige letters "I AMSTERDAM" aan het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum bevat de mooiste kunstcollectie van het land, met beeldhouwwerken en schilderijen in meer dan 200 zalen! Maak ten slotte een boototchtje om de stad eens van een andere kant te bekijken.

Wil je graag langer blijven om nog veel meer dingen te ontdekken in Amsterdam? Dan raden we je aan om op camping Zeeburg te verblijven, op 25 minuten van Amsterdam.

Utrecht bezoeken met de mobilhome

utrecht_camper

Op minder dan 30 minuten van Amsterdam ligt de stad Utrecht. Een van de to-do activiteiten van de stad is het beklimmen van de Domtoren, die uitkijkt over Utrecht. Met zijn hoogte van 112 meter is het de hoogste klokkentoren van het land en de trots van de stad. Je kan ook een bezoek brengen aan de Domkerk, bekend als de Sint-Maartenskathedraal in Utrecht, een prachtig gotisch gebouw. Neem een ontspannende pauze in de middeleeuwse kloostertuin, gevuld met bloemen en weelderige vegetatie.

Natuurlijk kan je, net als in Amsterdam, een boottocht maken langs de grachten om de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. De oude huizen van de stad en de kelders op de kade te bewonderen. In Utrecht mag je de markten zoals de Bloemenmarkt, de Lapjesmarkt en de algemene markt op het Vredenburg niet missen.

Arnhem en zijn beroemde park

Ga met de camper naar Arnhem en geniet van de mooie musea, het beroemde Modekwartier en de vele restaurants. Bezoek St. Eusebius, een gotische kerk uit 1450 in het hart van Arnhem, die een paar geheimen herbergt.
Wil je meer weten over de stad? Bezoek het openluchtmuseum, dat speciaal gewijd is aan de geschiedenis van de stad en het land. Reis je met kinderen, breng dan een bezoek aan de Koninklijke Burgers Zoo, een van de grootste dierentuinen van Nederland!

Je kan Arnhem niet verlaten zonder De Hoge Veluwe te hebben gezien, het grootste nationale park van Nederland. Het park is enorm, het beslaat uit meer dan 5000 hectare. Je kan ook een bezoek brengen aan het Kröller-Müller museum in het centrum van het park, dat beroemd is om de op één na grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh ter wereld.

Groningen, de culturele stad

groningen_camper

We eindigen onze mobilhomerondreis door Nederland in Groningen, een stad in het noorden van het land. Groningen is een stad vol cultuur en evenementen. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis en (natuurlijk) zijn prachtige grachten. Beklim de trappen van de Martinitoren en bekijk de stad Groningen vanaf de top. Ben je een kunstliefhebber? Niet te missen is het Groninger Museum, dat hedendaagse kunst uit de hele wereld herbergt.

Zoals je hebt gelezen, zijn er in Nederland vele steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Maar evengoed het platteland van Nederland met zijn grachten en groene weiden zijn leuk om door te rijden.

🚐 Huur een mobilhome of campervan en vertrek richting Nederland 

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

dolomites camping car
Favorieten

Ontdek de Italiaanse Dolomieten met de camper

Als je een natuurliefhebber bent, en houdt van wandelen in de bergen, zoek dan niet langer naar een bestemming voor je volgende trip. We nodigen je uit om de prachtige en ongerepte streek van Italië te ontdekken: ontdek onze camperreis in de Italiaanse Dolomieten.

surf portugal en van
Vrienden

Surftrip in Portugal met een campervan

De geschiedenis van het surfen in Portugal begon eind jaren vijftig. Deze sport heeft zich zo ontwikkelt dat Portugal nu surfers uit de hele wereld aantrekt. Zozeer zelfs dat het vandaag de dag één van de topbestemmingen is voor surfliefhebbers met de beste surfspots. Dankzij Yescapa kan ook jij kan een surftrip maken met een campervan door Portugal!

bretagne en camping car
Cultuur

Ontdek Bretagne met de mobilhome

Ontdek Bretagne met de camper en bezoek verschillende plaatsen langs de Bretonse kust van Saint-Malo tot Carnac. Kruip achter het stuur van je mobilhome of campervan en ga de weg op om de wonderen van deze Franse regio te ontdekken.