Camper inrichting: 5 tips voor het inrichten

camperizar furgoneta portada

Met de sterke toename van de vraag naar camperreizen beginnen steeds meer mensen na te denken over het idee om zelf een camper aan te kopen, waarbij velen zelfs kiezen voor een lege campervan of buscamper om deze zelf in te richten.

Als je de verschillende fasen van de inrichting van een camper wilt kennen, kan dit artikel je zeker helpen.

Het is ongetwijfeld een ambitieus project in elke zin van het woord, maar ook een activiteit die motivatie, tijd en creativiteit vereist, en vooral doordachte en realistische overwegingen.

Het doel? Een gevoel van ongekende vrijheid tijdens een roadtrip met onvergetelijke herinneringen: slapen onder de sterren, zonsondergangen met uitzicht op zee en ongerepte natuur.

Daarom hebben we 5 tips verzameld om je te helpen het juiste voertuig te kiezen en je droom waar te maken. Een overzicht:

1. Waarom een campervan ombouwen?
2. Hoeveel kost een campervan inrichten?
3. Je bus homologeren als camper
4. Welk model kiezen voor het inrichten van een campervan?
5. Ideeën voor het inrichten van de camper

camper_inrichten

1. Waarom een camperbus ombouwen?

Wat is de reden achter de beslissing om een bestelwagen te kopen en een eigen camperombouwproject te beginnen? Het is belangrijk dat een project van deze omvang gebaseerd is op concrete en haalbare doelen om duidelijk in te spelen op enkele essentiële criteria: mobiliteit en leven aan boord.

Er zijn vragen die op het eerste gezicht triviaal lijken, maar van vitaal belang zijn om de basis te leggen voor een succesvol camperproject. Stel jezelf de juiste vragen. Wordt de camper het vluchtmiddel voor weekendjes weg, of ben je van plan te leven als digital nomad in je campervan? Ga je alleen reizen, met z'n tweeën of in gezelschap van kinderen of huisdieren? Heb je een eigen beveiligde parkeerplaats of moet je rekening houden met parkeerkosten? Ga je hem elke dag in de stad gebruiken of alleen voor vakanties in de natuur? Het antwoord op al deze vragen hebben invloed op het model en de inrichting van je camper.

camper_inrichting

2. Hoeveel kost het om een camper in te richten?

Er is geen eenduidig en definitief antwoord op de budgetvraag: wanneer je besluit de wereld van de self made campers te betreden, is het moeilijk om een gedetailleerde lijst van uitgaven te hebben met de respectieve verwachte kosten.

Is het je eerste keer, dan raden we aan een maximumbedrag vast te stellen dat overeenstemt met de financiële middelen om het camperproject uit te voeren en, mede afhankelijk van de beschikbare tijd, te kiezen voor verschillende aantrekkelijke oplossingen. Met een demontabele inrichting is het bijvoorbeeld mogelijk de kosten te beperken tot 1.500 euro, maar als je beslist te kiezen voor een meer volledige uitgebreidere inrichting waar je zelf veel in doet, kan je met een gemiddeld budget van 3.500 euro een behoorlijk resultaat bereiken. Door te vertrouwen op de deskundige handen van professionele camperbouwers en te kiezen voor een betere uitrusting en complexere en completere structuren voor het voertuig, kan de prijs van de inrichting van de camper variëren van minimaal 5.000 tot 10.000 euro.

ombouwen camper

3. Je bus homologeren als camper of niet

Beslis voordat je aan het ombouwen van je van begint, of je je voertuig wil homolegeren als camper of niet. Indien dit het geval is, dien je tijdens het ombouwen en inrichten met heel wat extra zaken rekening te houden.

Het homologatieproces van je camper wordt uitgevoerd aan het einde van het project, wanneer je klaar bent met alles. We raden aan om alle veranderingen die je tijdens het ombouwen aanbrengt te documenteren. Elke verandering die tijdens het ombouwen plaatsvindt (ramen, dakramen, verankering van meubilair, enz.) moet worden aangegeven. Neem regelmatig foto's van je vorderingen en veranderingen die je aan de binnen- en buitenkant van het voertuig aanbrengt.

camper_ombouwen

4. Welk model kiezen voor het inrichten van een camper?

Met alle voorgaande informatie is het tijd dat je een model gaat kiezen voor je camper! Onder de verschillende beschikbare modellen delen we campervans in in drie categorieën:

Microcamper: een camper met afmetingen vergelijkbaar met die van een auto, perfect om zich in steden te verplaatsen en gemakkelijk te kamperen. De ultracompacte camper heeft vaak een eenvoudige modulaire inrichting. Bijvoorbeeld een VW Caddy, Dacia dokker, Renault Kangoo; Compacte campervan: een uitstekend compromis tussen ruimte aan boord en bewegingsvrijheid, waarbij je de indeling van het interieur kunt aanpassen aan je behoeften, zonder al te veel comfort te hoeven opgeven. Bijvoorbeeld een Renault Trafic, VW Transporter; Ruime camperbus: een volledig uitgeruste camper waar je je thuis kunt voelen. Bijvoorbeeld: Renault Master, Mercedes Sprinter

Nadat je het model hebt gekozen dat het beste bij je behoeften past, blijft er natuurlijk nog een element over waar we het nog niet over hebben gehad: de aankoopprijs van het busje. Er zijn veel sites die prijzen vergelijken op basis van model, jaar en kilometerstand. Zodra je het aankoopbudget hebt bepaald, zijn er drie andere fundamentele criteria: de hoogte, lengte en motor

camper_ombouwen

5. Ideeën voor het inrichten van een camper

Maak voordat je begint een ontwerp van de inrichting: neem de afmetingen van het voertuig op en teken de indeling van het toekomstige interieur (bed, keuken, badkamer, opbergruimte). De volgende stap is het vinden van de juiste inspiratie. Er bestaan vele forums, blogs en websites die speciaal zijn gemaakt om ideeën, tips, advies en praktische oplossingen te geven aan degenen die dit avontuur voor het eerst proberen. Je kan ook altijd een professionele werkplaats bezoeken die campers ombouwen voor extra advies in te winnen.

Wil je graag eerst verschillende campermodellen en inrichtingen testen alvorens je te lanceren in een ombouwproject? Je kan op Yescapa verschillende camperbusjes huren van particulieren die al een camper hebben ingericht. Deze kunnen de perfecte inspiratiebron zijn voor jouw volgend project!

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

chauffage camping car comment ça marche
Winter

Verwarming voor campers: hoe werkt het?

Jij die graag het hele jaar door reist, wat is er onaangenamer dan wakker te worden van de kou? Tijdens de winter en ook tijdens sommige lentenachten is het noodzakelijk binnen in de mobilhome, buscamper of campervan te verwarmen, zodat het niet in een ijsblokje verandert. Maar hoe werkt dit dan, wat zijn de verschillende verwarmingstoestellen voor campers en hoe verhoog je de temperatuur op een intelligente manier? We gaan er je meer over vertellen.

eau camping car 1140x400
Camper gebruiken

Warmwaterboilers en warm water in een mobilhome

Comfort zoals thuis in een mobilhome, camperbus of campervan hangt vaak af van kleine details, maar ook van essentiële elementen. Bijvoorbeeld voldoende warm water hebben om te douchen en af te wassen. Hier is onze selectie van camper waterverwarmers.

camera
Je camper verhuren

Hoe maak je foto's van je camper om te verhuren?

Als je voertuig te huur is, zijn de foto's op je advertentie het eerste wat reizigers zien als ze op zoek zijn naar een voertuig voor hun reisplannen. Het benadrukken van de sterke punten van je camper via foto's trekt gegarandeerd de aandacht van de huurders en verhoogt het aantal huuraanvragen. Hieronder vind je 4 tips om de foto's van je advertentie op Yescapa te verbeteren.