Alles wat je moet weten over vochtschade en de waterdichtheid van campers

reparation etancheite infiltration eau camping car yescapa

Aan alle eigenaren of toekomstige eigenaren, houd een oogje op de waterdichtheid van je motorhome! Het zal helpen ervoor te zorgen dat je motorhome lang meegaat en dat je niet wordt verrast door waterinfiltratie. Als dit vocht te laat wordt ontdekt, zal het leiden tot dure en ingewikkelde herstellingen aan het voertuig, wat vervelend is wanneer je je camper wil doorverkopen.

Wat veroorzaakt vochtschade aan een camper?

waterdichtheid_mobilhome

Er zijn veel verschillende redenen waarom er water in je camper kan binnendringen. In de eerste plaats kan het te wijten zijn aan het eenvoudige gebruik van het voertuig, dat in de loop van de tijd en tijdens de ritten aan snelheid, trillingen, klimaatveranderingen of mechanische spanningen onderhevig is. Het kan ook het gevolg zijn van versleten afdichtingen, fabricagefouten of slechte reparaties.

Hoe kan waterinfiltratie worden opgespoord?

Hier zijn enkele aanwijzigen die kunnen duiden op de aanwezigheid van een lek in je mobilhome: een vochtige geur, kringen op het plafond, roestvlekken, stof die vochtig aanvoelt, kromgetrokken of vervormde materialen of de aanwezigheid van schimmel.

De waterdichtheid van je mobilhome controleren

waterdichtheid_mobilhome_controleren

Aarzel niet om naar een specialist te gaan om de waterdichtheid van je mobilhome te laten controleren. Een bij de fabrikant gekocht voertuig heeft een waterdichtheidssgarantie van gemiddeld 5 jaar, maar afhankelijk van de fabrikant kan dit naar 3 of 10 jaar zijn veranderd. De garantie is van kracht op voorwaarde dat de waterdichtheidscontrole regelmatig wordt uitgevoerd. Als de inspectie elk jaar wordt uitgevoerd, zijn eventuele reparatiekosten als gevolg van vochtproblemen in je camper gedekt. Zo niet, zal je zelf de herstelkosten dienen te betalen.

We raden je aan na afloop van de garantie door te gaan met de jaarlijkse controle bij een specialist.

Hoe werkt de waterdichtheidscontrole?

Na een eerste visuele controle van het voertuig zal de specialist het percentage vocht bepalen dat aanwezig is in de materialen (dak, wanden en vloer) en de lucht met behulp van instrumenten zoals een vochtmeter of hygrometer. Zodra de waterdichtheid in orde is, wordt door de fabrikant een certificaat afgegeven en wordt de test in de speciale databank geregistreerd. De resultaten worden onmiddellijk doorgegeven aan de fabrikant, zodat de follow-up kan worden geoptimaliseerd.

Hoe voorkom je waterinfiltratie in je mobilhome?

waterinfiltratie_mobilhome_voorkomen

Om lekken te voorkomen, is het raadzaam de hierboven vermelde jaarlijkse controle uit te voeren. In geval van een botsing of een ongeval, zelfs een klein ongeval, breng je je voertuig best naar een specialist. Dit kan de levensduur alleen maar verlengen, de waarde bij verkoop verhogen of de toekomstige eigenaar geruststellen in geval van een eventuele aankoop. Onze tip voor toekomstige kopers van een mobilhome: aarzel niet om naar het waterdichtheidscertificaat te vragen!

Zoe A

Zoe A

Van jongs af aan hield ik ervan om te reizen en de wereld te verkennen. Daarmee kwam ook de liefde om die mooie plekken op papier te zetten.

Meer artikelen

adobestock 445264705
Ecologisch verantwoord

Duurzaam reizen: rijden met een mobilhome

Wist je dat op vakantie gaan met een mobilhome beter voor het milieu is dan een traditionele hotelvakantie en al helemaal dan een vliegvakantie? Het kan er namelijk voor zorgen dat je maar liefst 50% minder uitstoot. Een hotelovernachting is maar liefst zo’n 10 keer meer vervuilender dan een overnachting in een camper.

camping car occasion conseils achat
Camper kopen

Tips voor het kopen van een tweedehands mobilhome

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een camper kopen! Vragen zoals welk type voertuig je best kiest, andere essentiële criteria waar je rekening mee moet te houden, waar en wanneer je er best een koopt, ... zijn allemaal vragen waar we je gaan bij helpen beantwoorden.

camera
Je camper verhuren

Hoe maak je foto's van je camper om te verhuren?

Als je voertuig te huur is, zijn de foto's op je advertentie het eerste wat reizigers zien als ze op zoek zijn naar een voertuig voor hun reisplannen. Het benadrukken van de sterke punten van je camper via foto's trekt gegarandeerd de aandacht van de huurders en verhoogt het aantal huuraanvragen. Hieronder vind je 4 tips om de foto's van je advertentie op Yescapa te verbeteren.